Acrobatische sex prive ontvangst putte

acrobatische sex prive ontvangst putte

Weinig patiënten worden ouder dan 30 jaar. In ontving het Leidse bedrijf, dat sinds vorig jaar een beursnotering heeft in de VS, al 1,4 miljoen euro subsidie van CureDuchenne.

Een misstap, verspreking of gemiste muzieknoot haalt mensen uit hun ritme. Daardoor vertragen we, melden Leidse psychologen in het Journal of Neuroscience. In lopen, praten en muziek maken zit een ritme. Hersenen produceren dan een golfpatroon dat met dit ritme in de pas loopt. Dankzij de overeenkomst in ritmes voeren mensen activiteiten snel en nauwkeurig uit.

Toch maken we soms een fout. Daardoor verschuift het hersenritme en raakt het uit de pas met het prikkelritme. Groene Hart Cruises bestaat vijftien jaar. Het voormalige Leidse rondvaartbedrijf Slingerland werd overgenomen door het echtpaar Hans en Sonja Bosma, dat daarvoor verhuisde van Harderwijk naar Leiden. Eerst woonden ze op het kleinste scheepje Jolanda S. Na een huis aan de Hoge Rijndijk wonen ze nu nabij de ligplaats van de Olympia aan de Zijldijk. De rederij verzorgt minicruises vanuit Leiden door het Groene Hart.

Treinreizigers tussen Alphen en Leiden Lammenschans hebben vier uur lang meer dan een uur vertraging als de spoorbrug over het Rijn-Schiekanaal beschadigd raakt nadat een boot zich klem vaart onder de brug.

De provincie stuurt direct een team monteurs. De schipper beweert door groen licht te zijn gevaren. De brug, die op afstand wordt bestuurd, zou te vroeg zijn gesloten. Camerabeelden moeten uitsluitsel geven.

De politie nam in juli vijftig zedenzaken in behandeling. In juli waren dat er nog geen dertig. Volgens districtschef Joep Pattijn wordt de stijging onder meer veroorzaakt door een exhibitionist die Leiden actief is bij studentenhuizen en een handtastelijke wielrenner in de Bollenstreek. In twee Leidse wijken is volgens Pattijn nog geen sprake van dalende woninginbraken: Uit cijfers over de eerste vier maanden van dit jaar blijkt dat deze wijken hotspots zijn.

Pattijn wijst twee oorzaken aan. Het zijn al wat oudere wijken, waar bij veel woningen het hang- en sluitwerk niet van de beste kwaliteit is en de kozijnen in veel gevallen óók aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Verder is er - vanwege de bevolkingssamenstelling — een kleinere bereidheid tot burgerparticipatie dan in andere delen van Leiden. Oplettende burgers zijn volgens hem een belangrijke factor voor de dalende misdaadcijfers.

Het aantal gepleegde misdrijven daalde de eerste vier maanden met 12 procent ten opzichte van dezelfde periode in In het hele district daalde het aantal woninginbraken met 27 procent tot In die periode werden 73 verdachten opgepakt, tegen 57 in De Landelijke inspectiedienst Dierenbescherming haalt een grote groep verwaarloosde en ondervoede dieren weg uit een woning.

Het gaat om 26 katten, drie honden, tien stinkdieren en een fret. Een dierenarts is ruim vier uur bezig met het controleren en behandelen van de dieren. Voor een kat en een kitten komt de hulp te laat. De inspectie komt de misstand op het spoor na een telefoontje over enorme stankoverlast. Tegen de eigenaresse is proces-verbaal opgemaakt. Zij moet ook de kosten betalen van de herplaatsing.

Rogier Jansen is de nieuwe basketballer bij Zorg en Zekerheid Leiden. Het is met afstand de meest besproken tweejarige transfer van deze zomer. De spelverdeler werd de afgelopen seizoenen steevast uitgejouwd in de Vijf Meihal. Zelfs werd hij op een spandoek huilend afgebeeld. De voudig Oranje-international is er niet van onder de indruk. Felder heeft naam gemaakt in het Amerikaanse collegebasketbal. De voorbije twee seizoenen speelde hij voor Miami Ohio Redhawks.

Merijn Tinga, de Leidse Plastic Soup Surfer slaagt er niet zijn surftocht van kilometer langs de hele Nederlandse kust naar het Duitse Borkum te volbrengen. Op het strand van Ameland stopt hij er mee nadat hij twee keer eerder in het Belgische Knokke op zijn twintig kilo zware surfboard te zijn gestapt. Mijn voet zijn ontveld en ik kan alleen nog maar achteruit de trap af.

Zes appartementen van een flat aan het Pergolesipad worden ontruimd vanwege een gaslek, dat ontstaat bij sloopwerkzaamheden. Nadat energieleverancier Liander het gat heeft gedicht mogen de bewoners weer terug. Het aantal dak- en thuislozen dat om een logeerplek vraagt, neemt toe.

Deze organisatie biedt verschillende vormen van opvang en begeleiding in Leiden, Alphen aan den Rijn en Katwijk aan. Bij de federatie zijn 75 leden aangesloten.

Met elkaar goed voor honderden opvanglocaties in ons land. Ook jongeren behoren steeds vaker tot de groeiende groep nieuwe daklozen. Ze zijn weggelopen, komen uit de gevangenis en zijn daarna niet opgevangen of staan op straat vanwege grote financiële moeilijkheden. Ziekenhuisbacteriën die ongevoelig zijn voor antibiotica vormen een groeiend probleem. De Leidse antibiotica-expert Gilles van Wezel gaat samen met collega Michael Richardson en met experts van het LUMC en Naturalis op zoek naar nieuwe antibiotica in het gif van slangen en schorpioenen.

Tot dusver zoekt de farmaceutische industrie vergeefs. Gif wordt langs synthetische weg in grotere hoeveelheden gemaakt zodat die getest kunnen worden. Uitspraak Haagse rechtbank tegen twee Leidse broers van 21 en 16 jaar die een scheidsrechter bij een zaalvoetbalwedstrijd in de sporthal aan de Opaalstraat een dubbele kaakbreuk en een zwaar gekneusde neus toebrachten.

Tegen de oudste eist het openbaar ministerie twee weken eerder dagen gevangenisstraf, waarvan 30 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Verder wordt een schadevergoeding geëist en wil het OM dat hij onder toezicht van de reclassering blijft en een agressietraining gaat volgen.

Volgens de officier van justitie is hij schuldig aan openlijke geweldpleging. Galeriehoudster en kunstenares Diana Lepelaar en Jeanette Plaizier openen het galerie-café binnenkort in de oude ambachtsschool. Aan de voorzijde van het gebouw komt bovendien een terras. Elke zes weken wordt er van tentoonstelling en thema gewisseld. Lepelaar startte haar atelier in en Plaizier runde er evenementenbureau De Partij.

De Universiteit Leiden is met plaats 77 de op een na hoogst genoteerde Nederlandse universiteit in de Shanghai Ranking, de ranglijst van beste universiteiten ter wereld. Tot de belangrijkste criteria behoren het aantal publicaties van medewerkers van een universiteit in wetenschappelijke tijdschriften zoals Nature en Science, en het aantal onderscheidingen zoals Nobelprijzen en Fields Medals een soort Nobelprijs voor de wiskunde voor medewerkers en afgestudeerden.

Sinds jaar en dag staat de Amerikaanse Harvard University bovenaan. Cambridge is op nummer 5 de best presterende Europese universiteit. Tegelijkertijd worden ook rankings per onderzoeksveld gepubliceerd.

In de ranglijst voor een beperkt aantal wetenschappelijke disciplines staat Leiden voor Physics in de groep 51 tot Woonwagenbewoners trekken steeds vaker groepsgewijs naar campings om daar in een stacaravan een groot deel van het jaar door te brengen.

Op de officiële standplaatsen wordt het steeds moeilijker hun traditionele levenswijze vol te houden. Dat zegt de Leidse woonwagenbewoner Wim van Esch die merkt dat gemeenten vaak een uitsterfbeleid volgen en wagens vervangen door kunststof chalets.

Zwembad De Vliet aan de Voorschoterweg loopt in de nacht van 15 op 16 augustus bijna helemaal leeg. Na reparatie wordt het zwembad weer volgepompt. Op 20 augustus gaat De Vliet weer open als het nieuwe water bijna tot 22 graden is opgewarmd. Manager Henri de Boer van Sportbedrijf Leiden zegt dat het zwembad een technisch probleem had. Een niet goed functionerende afsluiter van een filter was de oorzaak. Abonnementhouders kunnen zonder bijbetaling zwemmen in zwembad De Zijl. In het onbemande pompstation Jongeneel aan de Stevenshofdreef staan sinds kort twee industriële wasmachines en een droger.

In de ene wasmachine past tot vier kilo, in de ander en de droger kan tot achttien kilo. Annemieke en Mattijs Jongeneel bedachten die extra service voor hun klanten. Oud-profvoetballer Tin de Cler vindt het hoog tijd dat in Leiden ernst wordt gemaakt met fusies van vrijwel alle verenigingen. De oud-speler van onder meer Ajax, AZ, Feijenoord en het Nederlands elftal betreurt dat zijn jeugdliefde Lugdunum is afgegleden tot in de kelder van het amateurvoetbal. Hij stelt voor het aantal clubs in enkele jaren terug te brengen van twaalf naar zes.

Als fusiepartner van Lugdunum ziet in Roodenburg een goede kandidaat. Sentimenten hoeven wat hem betreft niet in de weg te staan. De Cler wil na zijn operatie aan een liesbreuk terugkeren als trainer. Ik las dat in meer dan zestig steden vrijwilligers mensen uit het buitenland helpen de taal te leren. Ik stortte me in het diepe. Na een artikeltje in de krant stond mijn telefoon roodgloeiend. Van buitenlanders, maar ook van organisaties als Vluchtelingenwerk, Inburgering, het Talencentrum.

De eerste jaren was ze soms veertig, vijftig uur per week in touw. Iedere keer als ze buitenlanders het inburgeringscertificaat gaf, zei ze: Hier in de hal staat GildeSamenspraak Leiden.

In die acht jaar hebben we bijna vrijwilligers aan hen gekoppeld. De meeste matches gaan één, anderhalf jaar door. We geven geen lessen. Ze gaan samen aan de slag. Het is erg belangrijk dat het klikt. Ze studeerde rechten in Leiden, haar man overleed op jarig leeftijd en heeft twee zoons: Michiel 37 en Folkert Ze hield aan het werk Iraanse schoondochter over.

Van de vijf kersenboompjes die Japanse zusterstad Nagasaki de stad in maart cadeau deed voor een plekje in het Rembrandtpark staan er nog maar enkele overeind. Ze werden door Teruo Nakamura en zijn Leidse collega wethouder Frank de Wit geplant naast de plaquette die er uitleg over geeft. Ze zijn gesneuveld door vandalisme. De schade is ontdekt tijdens een reguliere inspectieronde en het tekort wordt in het najaar aangevuld. De Csupermarkt aan het Diamantplein sluit en wordt omgevormd tot Jumbo.

Het is de derde Jumbo-winkel in Leiden. Vanaf 3 september kunnen de inwoners van het Morskwartier terecht in de nieuwe winkel. De m2 tellende Jumbo krijgt onder meer een versplein. Klanten van C in Winkelcentrum Diamantplein konden vanaf 30 juli verhuiszegels sparen. Na de verbouwing kunnen zij hun spaarkaart bij de nieuwe Jumbo inleveren voor een boodschappenpakket van 60 euro. De medewerkers gaan mee naar Jumbo en er komen nieuwe medewerkers bij. De eerste klanten krijgen een bos bloemen en tot en met 7 september krijgen alle klanten die meer dan 25 euro besteden een appeltaart.

Filiaalmanager is Jelmer Hessling. Het is het ste Jumbo-filiaal in Nederland. Ze kwalificeerde zich niet voor individuele nummers. Op de enige afstand waarvoor zij zich plaatst, de estafette 4 x meter, komt ze niet echt in actie omdat de eerste loopster Madiea Ghaloorer er niet in slaagt het stokje door te geven aan Dafne Schippers maar valt. Daardoor wordt de run voortijdig afgebroken. Van Schagen zou de derde loopster zijn. De Leidse schrijfster Ciska van der Horst brengt haar eerste boek op de markt.

Haar ouders zijn om het leven gekomen en een zwaar begin op school en nachtmerries maken haar leven er niet makkelijker op. Het is een avontuur vol liefde, spanning, verdriet, draken en actie. Ivy is uitgegeven door boekscout. In vragen aan B en W zegt de partij dat Leidenaars bewust of onbewust niet opgeven wanneer ze naar elders verhuizen.

Daardoor krijgen huurder of kopers van hun leeggekomen woningen hoge aanslagen omdat hun adres veel meer mensen staan ingeschreven. De SP vraagt zich af of nalatigen kunnen worden beboet.

Studentenverenigingen hebben voldoende vrijwilligers. Nu wordt er meer gepland. In september wordt het leenstelsel ingevoerd. Dan vervalt de studiefinanciering als gift.

Ook bij studentenroeivereniging Njord merken ze weinig van een tekort waar veel sportclubs wel mee kampen. Sporten, bewegen, en tussendoor gezond eten en drinken. De sluiting van de poortjes op de stations Leiden Centraal en Voorschoten komt naderbij.

In Woerden en zeven andere stations wordt vanaf vandaag een proef gehouden waarbij gratis doorgang wordt verkregen met een ov-chipkaart waarop voldoende saldo staat. Wie binnen een uur het station weer verlaat en uitlogt verliest geen saldo. Volgens Eric Trinthamer van NS kunnen mensen zonder ov-pas straks een passagekaart bij de gemeente aanvragen. De strijd tussen NS en gemeente - die geen poortjes wil - nog altijd niet beslecht. Er wordt tussen beide partijen nog steeds gesproken.

Biotechbedrijf ProQr Therapeutics zoekt naar een medicijn tegen taaislijmziekte. Het Leidse bedrijf probeert daarvoor 75 miljoen dollar binnen te krijgen op Wall Street en de strijd aan te gaan met marktleider Vertex Pharmaceuticals. ProQr staat aan de vooravond van de eerste testfase van QR, dat patiënten laat inhaleren en zich richt op het verbeteren van de longfunctie via reparatie van een defect gen.

Mensen met taaislijmziekte hebben een lagere levensverwachting. ProQr is mede opgericht door Henri Termeer, eerder directeur bij het Leidse Genzyme, dat ook werkt aan medicijnen tegen taaislijmziekte. Lucinde Wiersema 16 vertegenwoordigt ons land tot en met 24 augustus op het Europees jeugdkampioenschap voor doven en slechthorenden in het Turkse Trabzon.

De Leidse atlete blijkt op haar zevende volledig doof te zijn en communiceert via gebarentaal. Ze zit op Het Waterland, de praktijkschool in Leiden en krijgt hulp van een tolk. Ze doet mee op vijf onderdelen, speerwerpen, hoogspringen, ver springen, kogelstoten en de meter. B en W zien af van het voorstel van UVS om de bouw van een nieuwe tribune, kantine en kleedkamers te combineren met de bouw van enkele sportzalen.

De sportzalen zijn voor de middelbare scholen in de buurt en voor basketbalclub BS Leiden. UVS, BS Leiden en de wijkvereniging Houtkwartier willen nog voor de commissiebehandeling van 11 september van het ontwerp bestemmingsplan Kikkerpolder de gemeenteraad overtuigen van een alternatief dat voor alle partijen acceptabel is: BS Leiden zoekt al jaren één thuishonk, met zoveel mogelijk trainingsruimte.

En de wijkvereniging probeert de groeiende verkeersdruk in de wijk te beperken. Op 4 september houdt de wijkvereniging een bijeenkomst waar het alternatief wordt gepresenteerd en de gemeente komt uitleggen waarom ze door wil met de huidige plannen. Lucky Ajax en Sparta Legends spelen er en de oud-profs uit Amsterdam winnen met Scheidsrechter is Pieter Vink uit Noordwijkerhout. De wedstrijd levert 5. Holverda kreeg vorig jaar de diagnose Alzheimer.

Bij het duel geniet de Leidenaar, maar is ook aangedaan. Vooral wanneer Peter van der Zwan, bestuurslid van de supportersvereniging van Sparta, hem toespreekt. De oud-voetballer is opgetogen over de opbrengst: De veiling na de wedstrijd brengt 4. Ajax doneert ook nog eens 1. Een loterij levert euro op. In het shirt van zijn geliefde Sparta speelt hij korte tijd mee en krijgt applaus bij het eerste balcontact.

Na rust mag hij een strafschop nemen. De hoofdrolspeler schiet met links naast. Vlak voor tijd maakt hij de eretreffer, met rechts. Geëmotioneerd gaat hij door een erehaag van Spartanen en Ajacieden van het veld. Hij speelde twaalf jaar betaald voetbal, waarvan zes bij Sparta in Rotterdam en ook bij Fortuna Sittard en HFC Haarlem en werd een keer geselecteerd voor het Nederlands elftal. In zijn jeugd speelt Wout, die in Leiden-Noord opgroeit, voor Roodenburg.

Soms voetbal hij nog bij de veteranen van Docos. Omdat hij geen auto meer mag rijden hebben fans een haal- en brengservice georganiseerd van en naar Sparta. Goedkope leasefietsen die Het Warenhuis wil verhuren is oneerlijke concurrentie voor de lokale fietsenbranche, vindt Daan Sloos, fractievoorzitter van Leefbaar Leiden. De kringloop is onderdeel van de sociale werkvoorziening, die gebruikt maakt van door de gemeente verwijderde fietsen.

Het Warenhuis wilde fietsen verhuren voor 50 euro per jaar met een borg van nog eens 50 , inclusief gratis reparaties. Sloos vraagt B en W ervoor te zorgen dat de werkgelegenheid in de bestaande fietsenhandel niet in gevaar komt.

De politie rolt een hennepkwekerij op in de Marnixstraat. Agenten treffen op de eerste verdieping van een woning hennepplanten aan. De plantjes zijn verspreid over drie kamers. Ook werd een pot met 15 stekplantjes aangetroffen. De kwekerij en de apparatuur wordt vernietigd. Verzetsstrijdster Atie Visser overlijdt een maand na haar ste verjaardag.

In komt ze in het nieuws omdat ze in een brief aan burgemeester Henri Lenferink bekende de directeur van de HCW Felix Guljé te hebben doodgeschoten in Visser zat in de Tweede Wereldoorlog als koerierster onder de valse naam Karin bij de knokploeg van Marinus Post.

Ze overviel onder meer distributiekantoren. Daarvoor kreeg ze in het Verzetsherdenkingskruis en de Veteranenspeld. Naast haar ondergrondse werk zat de geboren Rotterdamse ook bij de Politieke Opsporingsdienst POD , die 'foute' Nederlanders opspoorde.

Na de oorlog liquideerde ze Guljé, die voor de nazi's zou hebben gewerkt. Zijn bedrijf zou een brug hebben gerepareerd die door het verzet was vernield en voor de Duitsers van strategisch belang was.

Met twee anderen van het verzet ging Visser in juni naar het huis van Guljé in de Van Slingelandtlaan. Ze belde aan en schoot hem dood in de deuropening. Later bleek dat Guljé joodse onderduikers in huis had. Tegen de burgemeester zei ze dat ze de moord niet zou hebben gepleegd, als ze meer over haar slachtoffer had geweten. Hij verkocht zijn complete boekenbezit. De bekende Leidenaar - met alpinopet - stond jarenlang ook op de warenmarkt met een boekenstal. Na een hartinfarct daalt de nierfunctie twee keer zo snel als bij normale veroudering.

Extra visolie in de voeding remt deze snelle achteruitgang. Dat blijkt uit onderzoek dat met subsidie van de Nierstichting is uitgevoerd binnen de Alpha Omega Trial die wordt gecoördineerd door Wageningen Universiteit. Maar er wordt ook gedacht een effect op de bekleding van de bloedvaten of op de mitochondriën, de energiecentrales van de cel. De in het onderzoek gebruikte dosis visolie staat gelijk aan het eten van de aanbevolen hoeveelheid van twee keer vette vis per week.

Capsules met visolie of met op algen gebaseerde omegavetzuren zijn een goed alternatief. Sporting Trigon is, onder strikte voorwaarden, bereid om het korfbalterrein aan de Zoeterwoudsesingel op te geven zodat tennisclub Roomburg er een nieuw complex kan inrichten. Tennisclub Roomburg kan er drie banen meer aanleggen dan nu langs de Kanaalweg. En als de verhuizing rond is, kan hockeyclub Roomburg - die al jaren nieuwe leden moet weigeren - een extra kunstgrasveld aanleggen waar nu nog wordt getennist.

Volgens voorzitter Beekman wordt zaalkorfbal steeds belangrijker en pleit hij voor een nieuwe korfbalhal. De Leidse firma FashionQlub neemt voor een niet bekendgemaakt bedrag de website shopvip. Het online-bedrijf, met de hoofdvestiging aan de Harteveltweg, was al eigenaar van onder meer Goeiemode.

FashiobQlub verkoopt bekende modemerken met korting. Buurtrestaurant Resto van Harte opent op twee locaties in Leiden een ontmoetingsplek voor jong en oud. De kennismakingsprijs voor een driegangendiner is vier euro voor volwassenen en twee euro voor kinderen tot en met twaalf jaar. Resto VanHarte biedt vrijwilligers en stagiairs kansen om weer aan het werk te gaan.

Die helpen met boodschappen doen, het voorbereiden van gerechten, afwassen en opruimen. Maar ook met de organisatie van feestelijke of interessante activiteiten. Hoewel het weiland al zestien jaar in gebruik is door de paarden van Paula Buijn, wijst de gemeente in een brief dat het strijdig is met het bestemmingsplan. De Partij voor de Dieren vraagt de gemeente om opheldering. Buijn is teleurgesteld dat klagers uit de omgeving niet eerst bij haar zijn geweest voor overleg: De stallen staan er al sinds In april spraken we met de gemeente.

Er zou een gesprek volgen met de klagers, maar dat is nooit gebeurd. Als het vee niet weg is moet ik Een paar jaar geleden werden de paarden mishandeld, ze vindt geregeld glas, en iemand probeerde de beesten te vergiftigen door batterijen, wc-eend en chloortabletten in het water te gooien. Anonieme buurtbewoners zeggen dat het vies en modderig is, het er stikt van de vliegen en het terrein te klein is en de stallen er slecht aan toe zijn.

Hij heeft Susanna Veldmeijer en Henk Dissel als opponent. Theodoor 21 is een jaar bezig met professioneel zingen. Die kwam in de single top op plek 69 binnen. Volgens zijn management ziet Theodoor de nominatie als een bekroning.

Onderzoekers van Naturalis en deskundigen van de Universiteit Utrecht ontleden een dode walvis die een dag eerder vijf kilometer voor de kust van Katwijk drijvend wordt aangetroffen door de bemanning van de SCH 7, een kleine vissersboot.

De bijna meter lange vinvis stierf een plotselinge dood, concludeert de faculteit Diergeneeskunde van de universiteit van Utrecht na onderzoek. Maag en darmen zaten vol. Dat duidt niet op een lang ziekteproces. Achter de ribben vinden pathologen enkele verbrijzelde ruggenwervels, wat er op zou kunnen wijzen dat de vinvis het slachtoffer is geworden van een aanvaring. Steven van der Mije van Naturalis, die de ontleding leidt, noemt ook een aanval van een orka of een botsing met een kade als mogelijke verklaring.

Het dier was vrij jong. Het museum heeft er niet de juiste spullen voor. De kop alleen is al 4. Per vrachtwagen gaan de botten naar een speciaal prepareerbedrijf in het midden van het land.

Door het natuurlijke rottingsproces moeten de laatste stukjes vlees en weefsel van het skelet verdwijnen.

Daarna moet het karkas nog een aantal maal gespoeld worden. Als het skelet schoon is keert het naar Leiden terug. Daar wordt het gerepareerd om daarna eventueel tentoongesteld te worden. Koos Moenen overlijdt - na een langdurig ziekbed - op jarige leeftijd. Moenen was enkele jaren bestuurslid materiaal en verleende vele jaren hand- en spandiensten in de materiaalploeg bij evenementen, repetities en optredens.

Jarenlang was hij de grote man achter het inzamelen van oud papier ten bate van de clubkas. Bij de lintjesregen in werd hij benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau. De uitnodigingen voor de Veiligheidsmonitor vallen bij de deelnemers op de mat. Leiden is een van gemeenten die meedoen aan het onderzoek naar criminaliteit, onveiligheid, overlast in de buurt, en het optreden van gemeente en politie.

De resultaten worden in maart verwacht. Leiden gebruikt de uitkomsten bij het vormgeven en evalueren van haar veiligheidsbeleid. Het probleem speelt al bijna twintig jaar maar de gemeente wil het dit najaar definitief oplossen. In klaagde al een hoteleigenaar dat zijn Duitse en Engelse gasten geregeld op de bon gaan. Volgens de gemeente vallen de borden onder het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens waarvan niet mag worden afgeweken.

Een woordvoerder van het ministerie van infrastructuur zegt dat het elke gemeente vrijstaat om informatieborden ter verduidelijking te plaatsen. Het plaatsen van de ondergrondse vuilcontainers heeft soms wat voeten in aarde. Zo stuitte de graafploeg van GP Groot vier weken geleden aan de Kaiserstraat op een historische kademuur.

Ondanks de proefboringen en proefsleuven hadden we die muur nooit gezien. De afdeling archeologie van de gemeente is bij het project betrokken en kijkt soms met de ploeg mee.

Begin zijn we in Pieterswijk, daar zullen we ook veel vinden. Nagel hoopt over vier weken de containers in de Kaiserstraat te kunnen plaatsen. Een kwart eeuw terug waren dat er nog maar 5 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In Leiden reden er begin dit jaar Minder dan een op de drie Leidenaars. Dat staat in schril contrast met enkele plaatsen in de regio waar bijna de helft van de inwoners een eigen auto heeft, zoals Wassenaar, Nieuwkoop, Kaag en Braassem, Hillegom en Lisse.

Wellicht komt het omdat het openbaar vervoer in steden fijnmaziger is en er meer jongeren in de stad wonen. Het CBS geeft toe dat het slechts gist naar oorzaken. Anneke van Aken-Tasman overlijdt. Ook was zij landelijk actief. Bij een brand in een woning aan de Molenstraat worden vier huizen ontruimd. De bejaarde bewoner wordt gered door zijn oplettende overbuurvrouw Kimberley.

Ze merkt de brand als eerste op en helpt hem uit zijn woning: Ik ben gelijk aan de slag gegaan. Hij wordt uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht, omdat hij rook had ingeademd. Bovenbuurman Ben vlucht naar het balkon en wordt geholpen door de brandweer.

Ook omwonenden moeten uit voorzorg een veilig heenkomen zoeken. De brandweer heeft het vuur snel onder controle en schade blijft beperkt. In de Oostvlietpolder worden de Leidse Hooidagen gehouden.

Het Zuid-Hollands Landschap organiseert het evenement voor de tweede keer. Op beide dagen bouwen kinderen een tipi, hakken hout en stoken een vuurtje. Verder zijn er excursies, speurtochten en workshops om het platteland beter te leren kennen.

Elza Hoeve, het laatst melkveebedrijf van Leiden, aan de Vlietweg 82 houdt open huis. Onderzoekers uit Leiden, Eindhoven en Nijmegen zijn er onder leiding van de Universiteit Wageningen in geslaagd om een kunstmatig virus te ontwikkelen.

De ontdekking is gepubliceerd in Nature Nanotechnology. De onderzoekers denken vooral aan therapieën om genetische defecten te corrigeren. Traditionele medicijnen bestaan uit relatief kleine moleculen die meestal zonder al te veel moeite op de plaats terecht komen waar ze moeten zijn. Dat gaat lastiger met nieuwere typen medicijnen die worden ontwikkeld en die bestaan uit grote biomoleculen zoals eiwitten en nucleïnezuren, bouwstenen voor DNA. De Leidse inbreng komt van de natuurkundige Daniela Kraft.

Zij ontwikkelde samen met Willem Kegel Universiteit Utrecht en Paul van der Schoot TU Eindhoven een theoretisch natuurkundig model dat het vormingsproces van een natuurlijk virus, Tabaksmozaïekvirus, beschrijft. Bij de WK Roeien op de Amsterdamse Bosbaan behalen de zeventig Nederlandse deelnemers in de veertien Olympische onderdelen slechts één medaille.

Er doen zestig landen mee en Nederland heeft met 21 ploegen de grootste equipe ooit. Vier Leidse deelnemers komen aan de start. De Holland Acht eindigt als laatste in de serie en komt twee dagen later in de herkansing niet verder dan de vierde plek. In de B-finale eindigt de Oranje-acht als tweede.

Beukers plaatst zich met partner Inge Janssen voor de halve finale na een zege in de herkansing. Het duo mist de grote finale maar worden In de B-finale in 6. Frenken wordt in de halve finale vierde en plaatst zich niet voor de finale. Ze kwamen vorig jaar tijdens het Leids filmfestival op het idee.

Via crowdfunding haalde de organisatie in juli ruin 3. Milou Laan, een van de initiatiefnemers, doet met Vincent van der Voort de muzikale programmering vanuit een tijdelijke kantoorruimte aan de Aalmarkt. Een kleinschalig, groen festival met een intieme sfeer waarbij het concept belangrijker is dan grote namen.

Met bezoekers is het festival uitverkocht. De hooischuur is omgebouwd tot hoofdpodium, er is een blotevoetenveld en naast het kippenhok een tweede podium. De dieren van het kinderboerderijtje logeren tijdelijk elders. De workshops zijn milieugericht: En bezoekers maken mooie dingen van afval. In het kinderdorp geschminkt worden met eco-schmink, knutselen met gerecycled papier, leren koorddansen, een theaterspel geïnspireerd op het vossenspel of brood bakken op een kampvuur.

Sjaak van de Geijn laat met zijn stagiairs het vak van de smid zien. Marjo Buijs stelde een theaterprogramma samen. Joop Dijkman overlijdt. Hij was van tot hoogleraar longziekten bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Zijn speciale aandacht had longemfysemm. Na zijn emeritaat verhuisde hij naar Nijmegen. Het treinverkeer tussen Leiden en Schiphol is urenlang onmogelijk door storingen.

Tussen Leiden, Haarlem en Schiphol zorgde een stroomstoring voor problemen. Tussen Schiphol en Amsterdam-Zuid was een seinstoring de boosdoener. De bomen die in maart werden gekapt bij het Sylvius-laboratorium op het Bio Science Park kosten de Universiteit Leiden Volgens de gemeente zijn er dertien bomen illegaal omgehaald met een waarde van 4.

De universiteit had geen vergunning aangevraagd en de Bomenbond Rijnland trok bij B en W aan de bel. Het college stelde de universiteit in juli in de gelegenheid alsnog een vergunning aan te vragen. Dat werd geweigerd omdat het terrein geen openbare ruimte zou zijn en de bomenverordening niet van toepassing is. De gemeente is het daar niet mee eens en eist dat de universiteit het bedrag stort in het bomenfonds.

De Bomenbond vindt ook dat de bomen in de openbare ruimte stonden. Op gronden van de universiteit staan duizenden bomen en het aanvragen van kapvergunningen en de daaraan verbonden herplantplicht kost de universiteit tonnen per jaar. Advocaat Marco van Duijn zegt dat de Bomenbond tevergeefs op deze onduidelijke regel gewezen en bepleit dat de verordening alsnog wordt aangepast. Alle spullen werden tijdelijk opgeslagen bij stichting Vrijplaats aan de Middelstegracht, waar de winkel wordt gevestigd als de verbouwing klaar is.

De winkel is toegankelijk voor iedereen en er mogen vijf artikelen per keer worden meegenomen. Als de opknapbeurt van de Breestraat niet op tijd klaar is, brengt de gemeente de straat provisorisch op orde zodat de taptoe, de optocht en andere festiviteiten van Leidens Ontzet kunnen doorgaan. Een juridisch probleem rond de gemeentelijke aanbesteding zorgt voor vertraging.

Mark van Praag, voorzitter van de winkeliers vereniging vreest vooral voor het gedeelte richting Garenmarkt. Volgens secretaris Karel Caron is het vooral op 27 augustus druk in de buitenbaden vanwege het fraaie weer. Een batig saldo gaat naar een goed doel. Ze worden door directeur Meta Knol in de bloemen gezet en krijgen een privérondleiding van conservator Christiaan Vogelaar. Het paar wordt vergezeld door hun in Leiden wonende kleindochters Anke en Kim. De expositie is nog tot en met 31 augustus zien.

Daarna gaan de schilderijen terug naar de privécollectie van een rijke zakenman in New York. Bewoners van de nieuwbouwwijk op het terrein van de voormalige Groenoordhallen en hun buren in de oude wijk Groenoord-Noord lopen geen gezondheidsrisico, nu er bij graafwerkzaamheden giftig materiaal is gevonden.

De gemeente weerspreekt in een brief aan de bewoners ten stelligste dat de grond onder de woningen verontreinigd is.

Er worden geen uitspraken meer gedaan wanneer de twee verbindingen van de waterwoningen naar de Slaaghsloot bevaarbaar zijn. De vervuiling bij de westelijke watergang - hier zitten zware metalen in de grond - was al langer bekend.

De vervuiling bij de oostelijke sloot - asbest - was ondanks bodemonderzoek een verrassing, die aan het licht kwam bij het graafwerk. Een dag later worden op een voorlichtingsavond de brief toegelicht en vragen van bewoners beantwoord. Wethouder Paul Laudy zegt toe dat het terrein tussen beide sloten extra wordt onderzocht op de aanwezigheid van asbest. Verder baggert het hoogheemraadschap van Rijnland de aansluitende Slaaghsloot uit.

Bij de herinrichting van de Breestraat krijgt slechts het deel tussen het stadhuis en het Gangetje een blindengeleidestrook met geribbelde straattegels. Het eerste deel is volgens de gemeente geen onderdeel van de hoofdroutes voor blinden en slechtzienden, die het station, de parkeergarages en het kernwinkelgebied met elkaar verbinden.

Dat is in overleg met het Platform Gehandicapten Leiden gegaan. Er is bewust gekozen voor een simpel netwerk die gebruikers makkelijker kunnen onthouden. Volgens Wim Duinker van het platform zijn er op het traject tussen station Leiden Centraal en de Haarlemmerstaat nogal wat problemen op te lossen. Op veel plekken wordt de strook ineens onderbroken en liggen soms de klanktegels metalen tegels met ronde noppen verkeerd.

Op de Haarlemmstraat staan nog steeds allerlei uitstallingen en fietsen op de strook. Henri Lenferink wil graag door als burgemeester van Leiden. Dat zou hij nu anders doen. Lenferink had niet moeten worden opgezadeld met Benno L. De commissie zou moeten beoordelen of het geoorloofd is om ergens een pedoseksueel te huisvesten. Eerder zei hij daar tijdens de zomervakantie eens goed over na te willen denken.

De Haagse politiek ziet hij in elk geval niet zitten: Ik ben echt een lokale bestuurder en Leiden is zo mooi. Waarom niet in Leiden? Zij liepen niet direct warm. Mijn uiteindelijke promotor in Utrecht kende ik nog uit mijn studententijd. Zijn enthousiasme was doorslaggevend.

Door te focussen op Leiden kon ik veel factoren bij mijn onderzoek betrekken. Met een landelijk onderzoek had ik me meer moeten beperken. Leiden is dus vooral een case voor een groter geheel maar kent een paar specifieke zaken die interessant zijn: De industrialisatie had zich hier al grotendeels voltrokken toen de discussie over kinderarbeid losbarstte. In was 40 procent van de textielarbeiders al voor zijn of haar tiende aan het werk gegaan.

Drie jaar later zag je nauwelijks nog negen- en tienjarigen in fabrieken. Dat kwam niet door veranderingen in het productieproces: Maar tien jaar later, aan de vooravond van de invoering van het Kinderwetje van Van Houten waren er al weer een stuk meer elfjarigen aan het werk.

Die wet, die fabriekswerk onder de twaalf verbood, was dus echt nodig om hen de fabrieken uit te krijgen. Na de invoering werkten er toch nog veel jarigen. In kwam de leerplichtwet.

Kinderen moesten tot hun dertiende onderwijs volgen. Pas toen de wet in werd bijgesteld, werd kinderarbeid echt teruggedrongen. Mijn onderzoek brengt in kaart welke krachten werkzaam zijn. Maar zolang er armoede is, blijft de aanzuigende werking van de vraag naar goedkope arbeid bestaan.

Verder is het bieden van een goed alternatief belangrijk. Beroepsopleidingen boden rond bijvoorbeeld geen écht perspectief voor jonge werkers. Wat Nederland betreft zijn we te ver doorgeschoten met het afbouwen van de regelgeving. Een derde van de tot jarigen zegt dat hun schoolwerk lijdt onder krantenwijken, vakkenvullen of klussen tussen de bollen. Bewust houdt bondscoach Toon Van Helfteren zijn spelers niet op de hoogte van uitslagen in de andere poules. Pas als de voorsprong in het slotkwart terugloopt tot negen punten, maakt hij duidelijk dat het verschil boven de vijf moet blijven.

Trots hoort hij dat de NOS-verslaggever hem de redder van het Nederlands basketbalteam noemt. Op de eerste trainingsdag begin juli komen slechts negen van de 45 spelers opdagen. Toch wint het team net twaalf spelers op 10 augustus de eerste wedstrijd tegen en in Bulgarije. Een week later wordt In Montenegro een even verbluffende als historische zege geboekt. Geradbraakt keert het team terug in de Vijf Meihal na een vlucht met een oude Fokker zonder beenruimte. Alsof er niets aan de hand is, wordt Bulgarije een dag later geklopt.

Op 23 augustus wordt op Cyprus de uitwedstrijd tegen Israël een klap. Oranje wordt weggespeeld King is de vele bedreigingen aan zijn adres zat. Ook kost het hem veel te veel tijd. Zijn advieswerk wordt overgenomen door mensenrechtenadvocaat Wil Eikelboom.

De Leidenaar kreeg te maken met scheldpartijen en bedreigingen, vooral via e-mail, die soms betrekking hebben op zijn jeugd. King heeft Surinaamse ouders en kwam als kind naar Nederland.

King vindt dat de anti-ZwartePietenbeweging veel succes heeft geboekt. Zwarte Piet moet worden aangepast. De zwarte kleur moet weg. King is ook failliet. Hij heeft grote problemen met de Belastingdienst maar het bankroet heeft volgens hem niets te maken met de bedreigingen. De jurist laat weten dat hij druk bezig is met een doorstart van King Immigration Lawyers and Mediators. Leidse archeologen graven al een paar jaar in West-Friesland naar vondsten uit de bronstrijd. Ze houden een open dag en bezoekers kunnen praten met de archeologen, hun vondsten bekijken en een eigen vondst meenemen.

Een rondleiding - deels met een bootje - en een fototentoonstelling zijn onderdeel van de dag. Frits Plessen 79 werd in Zwolle geboren en volgde in Dutsland en Zwitserland een opleiding uurwerktechniek. Op jarige leeftijd was hij de jongste rijksgediplomeerde horlogemaker van Nederland. Na de militaire dienst en wat omzwervingen opende hij in op het Bevrijdingsplein in Zuid-West een juwelierszaak Verder begon hij een eigen klokkenfabriek Athos vernoemd naar de hond, een doberman, die zijn zaak bewaakte aan de Kenauweg waar hij zijn modellen maakt van klassiek tot modern.

Aan de Gerrit van de Veenstraat in Zuid-West heeft hij een showroom. Athos is ook een gecertificeerd opleidingsbedrijf en heeft geregeld stagiairs van de vakschool Schoonhoven over de vloer.

Zijn twee dochters zitten in de zaak als verkoopsters. Astma komt minder vaak voor bij mensen die al op jonge leeftijd geïnfecteerd zijn met bepaalde wormen. Hermelijn Smits onderzoeker op de afdeling Parasitologie van het LUMC bekijkt of het mogelijk is op basis van moleculen van de worm een behandeling voor astma te ontwerpen. Geïnfecteerden hebben meer cellen die ontstekingsreacties onderdrukken. De wormen zorgen er zo voor dat ze soms wel tien jaar in het lichaam kunnen blijven leven.

Smits onderzoekt welke stoffen hiervoor verantwoordelijk zijn. Dat gebeurt deels in Gabon, waar Schistosoma veel voorkomt. Het onderzoek wordt op de voet gevolgd door het Longfonds. De resultaten kunnen ook interessant zijn voor andere allergische aandoeningen en auto-immuunziektes. Met een eerdere Veni-subsidie ontdekte ze het belang van B-cellen bij het tolereren van wormen door het lichaam.

Eind moet de bouw op het terrein van de voormalige Meelfabriek aan de Zijlsingel starten. Ze zijn ontworpen door het Haagse architectenbureau Jen Splinter. Een oud gebouw moet daarvoor eerst worden gesloopt. Door de forse vertragingen in de uitvoering is de vermaarde Zwitserse architect Peter Zumthor afgehaakt. Maar we willen echt aan de slag. Het heeft allemaal al zo lang geduurd. Zumthor heeft maar een klein architectenbureau en is bovendien de zeventig gepasseerd.

Deze klus is gewoon te groot. Het gaat om meer dan Het stokje is overgenomen door David Chipperfield Architects. Het bedrijf van de Britse architect is actief over de hele wereld, maar de Meelfabriek doet zaken met de Berlijnse vestiging. Harrap is geen onbekende in Leiden. Het bureau tekent in Leiden voor de restauratie van De Lakenhal. De belangstelling voor wonen of werken in het complex is volgens Simons onverminderd groot: In totaal zijn het er al meer dan 2.

De Universiteit biedt het voormalige Pathologie Laboratorium aan de Wassenaarseweg 62 te koop aan. Het gebouw dateert uit en maakt deel uit van het Boerhaavegebied dat wordt getransformeerd tot woonwerkgebied. Rijexamenkandidaten hebben in Leiden de grootste kans om met een roze pasje naar huis te gaan, blijkt uit cijfers over van het Centraal Bureau Rijvaardigheid CBR. In het examencentrum Leiden slaagt 52,4 procent van de kandidaten voor hun rijexamen.

Dat is ruim 10 procent hoger dan bij het examencentrum in Rijswijk. Ook Goudse examenkandidaten scoren slechter: In Rotterdam is dat slechts 38 procent.

Landelijk slaagt de helft van de kandidaten voor zijn examen. Het aantal succesvolle rijexamens is de afgelopen vijf jaar licht gestegen: De A44 bij Leiden is enkele uren dicht nadat zes wagens op elkaar botsen. Er zijn elf inzittenden bij het ongeluk betrokken. Niemand raakt ernstig gewond.

Door het ongeluk loopt het verkeer op de A4 ook vast. Daar staat op het hoogtepunt tien kilometer file voor Zoeterwoude Rijndijk. De gemeente heeft elf van de vijftien verzoeken om in overtollige kleding te mogen inzamelen een vergunning geweigerd.

Dan wordt de spoeling te dun. Nancy Haanappel van het laatste fonds: De stichting Kici, die onder meer doneert aan het Rode Kruis, haalde in voor 1,3 miljoen euro op aan kleding en oude schoenen. Organisaties en instanties kunnen zes weken bezwaar aantekenen. De aanpak van jihad-ronselaars speelt al langere tijd, maar de laatste twee maanden is het onderzoek intensiever, zegt Jelle van Buuren, veiligheidsonderzoeker aan de Universiteit Leiden, in een reactie op de arrestatie van drie Haagse ronselaars.

Volgens hem duurde dit onderzoek langer omdat er eerst zorgvuldig bewijs moest worden verzameld. Van Buuren benadrukt dat maar weinig mensen in Nederland actief ronselen. Hij is teleurgesteld over het gebrek aan waardering. Voorzitter Marcel Verburg betreurt het besluit.

Ook Raoul Staathof keert niet terug als assistent coach. Ook is de trans van de kerk open en staan er in het schip een grote schommel en een rodeostier. Voor de kleintjes is er een springkussen. Op het Pieterskerkplein wordt de tweede editie van Rrrollend Leiden gehouden.

Het foodfestival wordt opgeluisterd met diverse optredens van muzikanten. Op het Gerecht wordt een Vintage-markt gehouden. Van Wezel betreurt de gang van zaken. Volgens Van Wezel steunt Streetfood Nederland, de belangenclub voor verkopers van etenswaren vanuit foodtrucks zijn zienswijze. Met een aantal kunstenaars huist hij op de begane grond van het pand aan de Rijnsburgerweg.

Schilder Gijs Donker heeft er zijn atelier. Regisseur Katelijne Udo de Haes repeteert er met een theatergroep. En Jan Stroomer geeft in zijn muziekstudio les in zang, piano en gitaar en schrijft er zijn liedjes.

Op het album staat The Stream als bandnaam. Het album doet denken aan symfonische popgroepen als Queen, Genesis en Kayak, die in de jaren zeventig furore maakten. Met de onthulling van een acht meter hoog kunstwerk op de Ommedijkseweg protesteren honderden personen tegen de aanleg van de Rijnlandroute. Het werk van de beeldend kunstenaars Lamp Wouda en Sjef Oltheten bestaat uit drie metalen palen die uitlopen in een draaiend punt. Het komt op een plek waar de nieuwe verbindingsweg tussen de A4 en A44 moet komen.

Wie wil, kan een vlaggetje met daarop een zin of kreet op het kunstwerk plaatsen. De grond is van Ceciel Smit en kunstenaar Lamp Wouda. Wouda heeft er zijn technisch atelier en bouwt aan kunstobjecten. Rapporten met verkeersprognoses waarop de aanleg van de weg is gebaseerd, zijn verouderd. Egon Snelders leest voor uit eigen werk. Daarnaast zijn er diverse sprekers onder wie Wim ter Keurs van het bewonersgroepenoverleg Rijnlandroute en GroenLinks-voorzitter Rik Grashoff.

Die pagina is al uit de lucht. De gemeente verwijdert de stickers. Onderzoek naar de herkomst heeft tot nu toe niets opgeleverd. De Islamitische gemeenschap wil een transparant beeld naar de maatschappij scheppen en hopen zo invloeden van partijen als IS buiten de deur te houden. Bouzzit zegt nooit te maken hebben gehad met jongeren die in de ban raken van geradicaliseerde figuren. Bezoekers van het LUMC hoeven vanaf eind september niet meer nat te regenen als ze van de parkeergarage naar het ziekenhuis lopen of andersom.

Twee rijen zuilen en een met sedum beplant dak in de vorm van twee wijzende vingers leiden de bezoeker naar de ingang van zowel het ziekenhuis als de parkeergarage. Leonie van Noort wint het Nederlands kampioenschap op de vijf kilometer vrije slag in het openwater.

Haar eindtijd in het Wilhelminakanaal in Oirschot was 1. Op de twee dag wint Suzanne Brummel de 3. De zwemster van LZ blijft clubgenote Moniek Heemskerk voor.

Op jarige leeftijd overlijdt pianist, componist en dirigent Henk Briër. Zijn loopbaan in de muziek begon na zijn eindexamen piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij gaf les, begeleidde koren en schreef muziekrecensies voor het Vrije Volk en de Nieuwe Leidse Courant. Hallo, Ik ben Sibelle, een jongedame afkomstig uit Italië. Als je zin hebt in een leuke date dan moet je zeker bij mij zijn. Bel even naar ons massagesalon voor een afspraakje. Le Hammam is elke dag open van 11u tot 04u s'nachts.

Ik ben een verzorgde Surinaamse beauty uit Nederland. Wil je je laten verwennen door mij? Heerlijk samen genieten met warme olie en mijn zachte handen, borsten en ronde billen over heel jouw lichaam?

En als je het nog spannender wilt maken kunnen we het afmaken met intiem. Geef me dan snel een belletje! Hallo, ik ben Eveline en verwen je graag bij mij thuis of op een date bij jouw thuis of hotel. Ik ben een spontane, lieve, verzorgde dame en verwacht wederzijds respect. Bij mij beleef je een echte gfe-date. Mijn natuurlijke Fcup brengt je in de zevende hemel.

Bel, mail of sms me voor een date! Privénummers worden niet beantwoord. Hoy kisses xxx Sara. Op afspraak alleen , ik ben niet ect dik maar ook niet slank net ertussen in, Grote geile borsten heb ik en ik hou ervan als je me daar op me tepel lekker zuigt. De prijs staat vast en ik verwelkom jou dan ook graag bij mij thuis.

Geen escort en geen anaal mogelijk. Zie ik jou graag bij mij komen voor een leuke geile date ps ik ben nog een Single Girl Bella for Love. Ik ben een Aziatiche, jonge 24 jarige meid. Ik ben een slanke kleine meid, en ik heb grote borsten. Ik spreek Nederlands en Engels. Ik ontvang u privé in Maasmechelen. Enkel jij en ik, samen heerlijk relaxed.

..

Geile thai massage klitje likkenacrobatische sex prive ontvangst putte

Weinig patiënten worden ouder dan 30 jaar. In ontving het Leidse bedrijf, dat sinds vorig jaar een beursnotering heeft in de VS, al 1,4 miljoen euro subsidie van CureDuchenne. Een misstap, verspreking of gemiste muzieknoot haalt mensen uit hun ritme. Daardoor vertragen we, melden Leidse psychologen in het Journal of Neuroscience.

In lopen, praten en muziek maken zit een ritme. Hersenen produceren dan een golfpatroon dat met dit ritme in de pas loopt. Dankzij de overeenkomst in ritmes voeren mensen activiteiten snel en nauwkeurig uit. Toch maken we soms een fout. Daardoor verschuift het hersenritme en raakt het uit de pas met het prikkelritme. Groene Hart Cruises bestaat vijftien jaar.

Het voormalige Leidse rondvaartbedrijf Slingerland werd overgenomen door het echtpaar Hans en Sonja Bosma, dat daarvoor verhuisde van Harderwijk naar Leiden. Eerst woonden ze op het kleinste scheepje Jolanda S. Na een huis aan de Hoge Rijndijk wonen ze nu nabij de ligplaats van de Olympia aan de Zijldijk.

De rederij verzorgt minicruises vanuit Leiden door het Groene Hart. Treinreizigers tussen Alphen en Leiden Lammenschans hebben vier uur lang meer dan een uur vertraging als de spoorbrug over het Rijn-Schiekanaal beschadigd raakt nadat een boot zich klem vaart onder de brug.

De provincie stuurt direct een team monteurs. De schipper beweert door groen licht te zijn gevaren. De brug, die op afstand wordt bestuurd, zou te vroeg zijn gesloten. Camerabeelden moeten uitsluitsel geven. De politie nam in juli vijftig zedenzaken in behandeling.

In juli waren dat er nog geen dertig. Volgens districtschef Joep Pattijn wordt de stijging onder meer veroorzaakt door een exhibitionist die Leiden actief is bij studentenhuizen en een handtastelijke wielrenner in de Bollenstreek. In twee Leidse wijken is volgens Pattijn nog geen sprake van dalende woninginbraken: Uit cijfers over de eerste vier maanden van dit jaar blijkt dat deze wijken hotspots zijn.

Pattijn wijst twee oorzaken aan. Het zijn al wat oudere wijken, waar bij veel woningen het hang- en sluitwerk niet van de beste kwaliteit is en de kozijnen in veel gevallen óók aan een onderhoudsbeurt toe zijn.

Verder is er - vanwege de bevolkingssamenstelling — een kleinere bereidheid tot burgerparticipatie dan in andere delen van Leiden. Oplettende burgers zijn volgens hem een belangrijke factor voor de dalende misdaadcijfers. Het aantal gepleegde misdrijven daalde de eerste vier maanden met 12 procent ten opzichte van dezelfde periode in In het hele district daalde het aantal woninginbraken met 27 procent tot In die periode werden 73 verdachten opgepakt, tegen 57 in De Landelijke inspectiedienst Dierenbescherming haalt een grote groep verwaarloosde en ondervoede dieren weg uit een woning.

Het gaat om 26 katten, drie honden, tien stinkdieren en een fret. Een dierenarts is ruim vier uur bezig met het controleren en behandelen van de dieren. Voor een kat en een kitten komt de hulp te laat. De inspectie komt de misstand op het spoor na een telefoontje over enorme stankoverlast.

Tegen de eigenaresse is proces-verbaal opgemaakt. Zij moet ook de kosten betalen van de herplaatsing. Rogier Jansen is de nieuwe basketballer bij Zorg en Zekerheid Leiden. Het is met afstand de meest besproken tweejarige transfer van deze zomer. De spelverdeler werd de afgelopen seizoenen steevast uitgejouwd in de Vijf Meihal. Zelfs werd hij op een spandoek huilend afgebeeld. De voudig Oranje-international is er niet van onder de indruk.

Felder heeft naam gemaakt in het Amerikaanse collegebasketbal. De voorbije twee seizoenen speelde hij voor Miami Ohio Redhawks. Merijn Tinga, de Leidse Plastic Soup Surfer slaagt er niet zijn surftocht van kilometer langs de hele Nederlandse kust naar het Duitse Borkum te volbrengen. Op het strand van Ameland stopt hij er mee nadat hij twee keer eerder in het Belgische Knokke op zijn twintig kilo zware surfboard te zijn gestapt. Mijn voet zijn ontveld en ik kan alleen nog maar achteruit de trap af.

Zes appartementen van een flat aan het Pergolesipad worden ontruimd vanwege een gaslek, dat ontstaat bij sloopwerkzaamheden. Nadat energieleverancier Liander het gat heeft gedicht mogen de bewoners weer terug. Het aantal dak- en thuislozen dat om een logeerplek vraagt, neemt toe. Deze organisatie biedt verschillende vormen van opvang en begeleiding in Leiden, Alphen aan den Rijn en Katwijk aan. Bij de federatie zijn 75 leden aangesloten.

Met elkaar goed voor honderden opvanglocaties in ons land. Ook jongeren behoren steeds vaker tot de groeiende groep nieuwe daklozen. Ze zijn weggelopen, komen uit de gevangenis en zijn daarna niet opgevangen of staan op straat vanwege grote financiële moeilijkheden.

Ziekenhuisbacteriën die ongevoelig zijn voor antibiotica vormen een groeiend probleem. De Leidse antibiotica-expert Gilles van Wezel gaat samen met collega Michael Richardson en met experts van het LUMC en Naturalis op zoek naar nieuwe antibiotica in het gif van slangen en schorpioenen.

Tot dusver zoekt de farmaceutische industrie vergeefs. Gif wordt langs synthetische weg in grotere hoeveelheden gemaakt zodat die getest kunnen worden.

Uitspraak Haagse rechtbank tegen twee Leidse broers van 21 en 16 jaar die een scheidsrechter bij een zaalvoetbalwedstrijd in de sporthal aan de Opaalstraat een dubbele kaakbreuk en een zwaar gekneusde neus toebrachten.

Tegen de oudste eist het openbaar ministerie twee weken eerder dagen gevangenisstraf, waarvan 30 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Verder wordt een schadevergoeding geëist en wil het OM dat hij onder toezicht van de reclassering blijft en een agressietraining gaat volgen. Volgens de officier van justitie is hij schuldig aan openlijke geweldpleging.

Galeriehoudster en kunstenares Diana Lepelaar en Jeanette Plaizier openen het galerie-café binnenkort in de oude ambachtsschool. Aan de voorzijde van het gebouw komt bovendien een terras. Elke zes weken wordt er van tentoonstelling en thema gewisseld. Lepelaar startte haar atelier in en Plaizier runde er evenementenbureau De Partij. De Universiteit Leiden is met plaats 77 de op een na hoogst genoteerde Nederlandse universiteit in de Shanghai Ranking, de ranglijst van beste universiteiten ter wereld.

Tot de belangrijkste criteria behoren het aantal publicaties van medewerkers van een universiteit in wetenschappelijke tijdschriften zoals Nature en Science, en het aantal onderscheidingen zoals Nobelprijzen en Fields Medals een soort Nobelprijs voor de wiskunde voor medewerkers en afgestudeerden.

Sinds jaar en dag staat de Amerikaanse Harvard University bovenaan. Cambridge is op nummer 5 de best presterende Europese universiteit.

Tegelijkertijd worden ook rankings per onderzoeksveld gepubliceerd. In de ranglijst voor een beperkt aantal wetenschappelijke disciplines staat Leiden voor Physics in de groep 51 tot Woonwagenbewoners trekken steeds vaker groepsgewijs naar campings om daar in een stacaravan een groot deel van het jaar door te brengen. Op de officiële standplaatsen wordt het steeds moeilijker hun traditionele levenswijze vol te houden. Dat zegt de Leidse woonwagenbewoner Wim van Esch die merkt dat gemeenten vaak een uitsterfbeleid volgen en wagens vervangen door kunststof chalets.

Zwembad De Vliet aan de Voorschoterweg loopt in de nacht van 15 op 16 augustus bijna helemaal leeg. Na reparatie wordt het zwembad weer volgepompt. Op 20 augustus gaat De Vliet weer open als het nieuwe water bijna tot 22 graden is opgewarmd. Manager Henri de Boer van Sportbedrijf Leiden zegt dat het zwembad een technisch probleem had.

Een niet goed functionerende afsluiter van een filter was de oorzaak. Abonnementhouders kunnen zonder bijbetaling zwemmen in zwembad De Zijl. In het onbemande pompstation Jongeneel aan de Stevenshofdreef staan sinds kort twee industriële wasmachines en een droger. In de ene wasmachine past tot vier kilo, in de ander en de droger kan tot achttien kilo. Annemieke en Mattijs Jongeneel bedachten die extra service voor hun klanten.

Oud-profvoetballer Tin de Cler vindt het hoog tijd dat in Leiden ernst wordt gemaakt met fusies van vrijwel alle verenigingen. De oud-speler van onder meer Ajax, AZ, Feijenoord en het Nederlands elftal betreurt dat zijn jeugdliefde Lugdunum is afgegleden tot in de kelder van het amateurvoetbal.

Hij stelt voor het aantal clubs in enkele jaren terug te brengen van twaalf naar zes. Als fusiepartner van Lugdunum ziet in Roodenburg een goede kandidaat. Sentimenten hoeven wat hem betreft niet in de weg te staan. De Cler wil na zijn operatie aan een liesbreuk terugkeren als trainer.

Ik las dat in meer dan zestig steden vrijwilligers mensen uit het buitenland helpen de taal te leren. Ik stortte me in het diepe. Na een artikeltje in de krant stond mijn telefoon roodgloeiend.

Van buitenlanders, maar ook van organisaties als Vluchtelingenwerk, Inburgering, het Talencentrum. De eerste jaren was ze soms veertig, vijftig uur per week in touw.

Iedere keer als ze buitenlanders het inburgeringscertificaat gaf, zei ze: Hier in de hal staat GildeSamenspraak Leiden. In die acht jaar hebben we bijna vrijwilligers aan hen gekoppeld. De meeste matches gaan één, anderhalf jaar door. We geven geen lessen. Ze gaan samen aan de slag. Het is erg belangrijk dat het klikt. Ze studeerde rechten in Leiden, haar man overleed op jarig leeftijd en heeft twee zoons: Michiel 37 en Folkert Ze hield aan het werk Iraanse schoondochter over. Van de vijf kersenboompjes die Japanse zusterstad Nagasaki de stad in maart cadeau deed voor een plekje in het Rembrandtpark staan er nog maar enkele overeind.

Ze werden door Teruo Nakamura en zijn Leidse collega wethouder Frank de Wit geplant naast de plaquette die er uitleg over geeft.

Ze zijn gesneuveld door vandalisme. De schade is ontdekt tijdens een reguliere inspectieronde en het tekort wordt in het najaar aangevuld.

De Csupermarkt aan het Diamantplein sluit en wordt omgevormd tot Jumbo. Het is de derde Jumbo-winkel in Leiden. Vanaf 3 september kunnen de inwoners van het Morskwartier terecht in de nieuwe winkel. De m2 tellende Jumbo krijgt onder meer een versplein. Klanten van C in Winkelcentrum Diamantplein konden vanaf 30 juli verhuiszegels sparen.

Na de verbouwing kunnen zij hun spaarkaart bij de nieuwe Jumbo inleveren voor een boodschappenpakket van 60 euro. De medewerkers gaan mee naar Jumbo en er komen nieuwe medewerkers bij. De eerste klanten krijgen een bos bloemen en tot en met 7 september krijgen alle klanten die meer dan 25 euro besteden een appeltaart.

Filiaalmanager is Jelmer Hessling. Het is het ste Jumbo-filiaal in Nederland. Ze kwalificeerde zich niet voor individuele nummers. Op de enige afstand waarvoor zij zich plaatst, de estafette 4 x meter, komt ze niet echt in actie omdat de eerste loopster Madiea Ghaloorer er niet in slaagt het stokje door te geven aan Dafne Schippers maar valt.

Daardoor wordt de run voortijdig afgebroken. Van Schagen zou de derde loopster zijn. De Leidse schrijfster Ciska van der Horst brengt haar eerste boek op de markt. Haar ouders zijn om het leven gekomen en een zwaar begin op school en nachtmerries maken haar leven er niet makkelijker op. Het is een avontuur vol liefde, spanning, verdriet, draken en actie. Ivy is uitgegeven door boekscout. In vragen aan B en W zegt de partij dat Leidenaars bewust of onbewust niet opgeven wanneer ze naar elders verhuizen.

Daardoor krijgen huurder of kopers van hun leeggekomen woningen hoge aanslagen omdat hun adres veel meer mensen staan ingeschreven. De SP vraagt zich af of nalatigen kunnen worden beboet. Studentenverenigingen hebben voldoende vrijwilligers.

Nu wordt er meer gepland. In september wordt het leenstelsel ingevoerd. Dan vervalt de studiefinanciering als gift. Ook bij studentenroeivereniging Njord merken ze weinig van een tekort waar veel sportclubs wel mee kampen.

Sporten, bewegen, en tussendoor gezond eten en drinken. De sluiting van de poortjes op de stations Leiden Centraal en Voorschoten komt naderbij. In Woerden en zeven andere stations wordt vanaf vandaag een proef gehouden waarbij gratis doorgang wordt verkregen met een ov-chipkaart waarop voldoende saldo staat. Wie binnen een uur het station weer verlaat en uitlogt verliest geen saldo.

Volgens Eric Trinthamer van NS kunnen mensen zonder ov-pas straks een passagekaart bij de gemeente aanvragen. De strijd tussen NS en gemeente - die geen poortjes wil - nog altijd niet beslecht. Er wordt tussen beide partijen nog steeds gesproken. Biotechbedrijf ProQr Therapeutics zoekt naar een medicijn tegen taaislijmziekte. Het Leidse bedrijf probeert daarvoor 75 miljoen dollar binnen te krijgen op Wall Street en de strijd aan te gaan met marktleider Vertex Pharmaceuticals.

ProQr staat aan de vooravond van de eerste testfase van QR, dat patiënten laat inhaleren en zich richt op het verbeteren van de longfunctie via reparatie van een defect gen.

Mensen met taaislijmziekte hebben een lagere levensverwachting. ProQr is mede opgericht door Henri Termeer, eerder directeur bij het Leidse Genzyme, dat ook werkt aan medicijnen tegen taaislijmziekte. Lucinde Wiersema 16 vertegenwoordigt ons land tot en met 24 augustus op het Europees jeugdkampioenschap voor doven en slechthorenden in het Turkse Trabzon. De Leidse atlete blijkt op haar zevende volledig doof te zijn en communiceert via gebarentaal. Ze zit op Het Waterland, de praktijkschool in Leiden en krijgt hulp van een tolk.

Ze doet mee op vijf onderdelen, speerwerpen, hoogspringen, ver springen, kogelstoten en de meter. B en W zien af van het voorstel van UVS om de bouw van een nieuwe tribune, kantine en kleedkamers te combineren met de bouw van enkele sportzalen. De sportzalen zijn voor de middelbare scholen in de buurt en voor basketbalclub BS Leiden.

UVS, BS Leiden en de wijkvereniging Houtkwartier willen nog voor de commissiebehandeling van 11 september van het ontwerp bestemmingsplan Kikkerpolder de gemeenteraad overtuigen van een alternatief dat voor alle partijen acceptabel is: BS Leiden zoekt al jaren één thuishonk, met zoveel mogelijk trainingsruimte. En de wijkvereniging probeert de groeiende verkeersdruk in de wijk te beperken. Op 4 september houdt de wijkvereniging een bijeenkomst waar het alternatief wordt gepresenteerd en de gemeente komt uitleggen waarom ze door wil met de huidige plannen.

Lucky Ajax en Sparta Legends spelen er en de oud-profs uit Amsterdam winnen met Scheidsrechter is Pieter Vink uit Noordwijkerhout. De wedstrijd levert 5. Holverda kreeg vorig jaar de diagnose Alzheimer. Bij het duel geniet de Leidenaar, maar is ook aangedaan. Vooral wanneer Peter van der Zwan, bestuurslid van de supportersvereniging van Sparta, hem toespreekt. De oud-voetballer is opgetogen over de opbrengst: De veiling na de wedstrijd brengt 4. Ajax doneert ook nog eens 1.

Een loterij levert euro op. In het shirt van zijn geliefde Sparta speelt hij korte tijd mee en krijgt applaus bij het eerste balcontact. Na rust mag hij een strafschop nemen. De hoofdrolspeler schiet met links naast. Vlak voor tijd maakt hij de eretreffer, met rechts. Geëmotioneerd gaat hij door een erehaag van Spartanen en Ajacieden van het veld. Hij speelde twaalf jaar betaald voetbal, waarvan zes bij Sparta in Rotterdam en ook bij Fortuna Sittard en HFC Haarlem en werd een keer geselecteerd voor het Nederlands elftal.

In zijn jeugd speelt Wout, die in Leiden-Noord opgroeit, voor Roodenburg. Soms voetbal hij nog bij de veteranen van Docos. Omdat hij geen auto meer mag rijden hebben fans een haal- en brengservice georganiseerd van en naar Sparta.

Goedkope leasefietsen die Het Warenhuis wil verhuren is oneerlijke concurrentie voor de lokale fietsenbranche, vindt Daan Sloos, fractievoorzitter van Leefbaar Leiden.

De kringloop is onderdeel van de sociale werkvoorziening, die gebruikt maakt van door de gemeente verwijderde fietsen. Het Warenhuis wilde fietsen verhuren voor 50 euro per jaar met een borg van nog eens 50 , inclusief gratis reparaties. Sloos vraagt B en W ervoor te zorgen dat de werkgelegenheid in de bestaande fietsenhandel niet in gevaar komt.

De politie rolt een hennepkwekerij op in de Marnixstraat. Agenten treffen op de eerste verdieping van een woning hennepplanten aan. De plantjes zijn verspreid over drie kamers. Ook werd een pot met 15 stekplantjes aangetroffen. De kwekerij en de apparatuur wordt vernietigd. Verzetsstrijdster Atie Visser overlijdt een maand na haar ste verjaardag.

In komt ze in het nieuws omdat ze in een brief aan burgemeester Henri Lenferink bekende de directeur van de HCW Felix Guljé te hebben doodgeschoten in Visser zat in de Tweede Wereldoorlog als koerierster onder de valse naam Karin bij de knokploeg van Marinus Post.

Ze overviel onder meer distributiekantoren. Daarvoor kreeg ze in het Verzetsherdenkingskruis en de Veteranenspeld. Naast haar ondergrondse werk zat de geboren Rotterdamse ook bij de Politieke Opsporingsdienst POD , die 'foute' Nederlanders opspoorde. Na de oorlog liquideerde ze Guljé, die voor de nazi's zou hebben gewerkt. Zijn bedrijf zou een brug hebben gerepareerd die door het verzet was vernield en voor de Duitsers van strategisch belang was.

Met twee anderen van het verzet ging Visser in juni naar het huis van Guljé in de Van Slingelandtlaan. Ze belde aan en schoot hem dood in de deuropening. Later bleek dat Guljé joodse onderduikers in huis had.

Tegen de burgemeester zei ze dat ze de moord niet zou hebben gepleegd, als ze meer over haar slachtoffer had geweten. Hij verkocht zijn complete boekenbezit. De bekende Leidenaar - met alpinopet - stond jarenlang ook op de warenmarkt met een boekenstal.

Na een hartinfarct daalt de nierfunctie twee keer zo snel als bij normale veroudering. Extra visolie in de voeding remt deze snelle achteruitgang. Dat blijkt uit onderzoek dat met subsidie van de Nierstichting is uitgevoerd binnen de Alpha Omega Trial die wordt gecoördineerd door Wageningen Universiteit.

Maar er wordt ook gedacht een effect op de bekleding van de bloedvaten of op de mitochondriën, de energiecentrales van de cel. De in het onderzoek gebruikte dosis visolie staat gelijk aan het eten van de aanbevolen hoeveelheid van twee keer vette vis per week.

Capsules met visolie of met op algen gebaseerde omegavetzuren zijn een goed alternatief. Sporting Trigon is, onder strikte voorwaarden, bereid om het korfbalterrein aan de Zoeterwoudsesingel op te geven zodat tennisclub Roomburg er een nieuw complex kan inrichten. Tennisclub Roomburg kan er drie banen meer aanleggen dan nu langs de Kanaalweg. En als de verhuizing rond is, kan hockeyclub Roomburg - die al jaren nieuwe leden moet weigeren - een extra kunstgrasveld aanleggen waar nu nog wordt getennist.

Volgens voorzitter Beekman wordt zaalkorfbal steeds belangrijker en pleit hij voor een nieuwe korfbalhal. De Leidse firma FashionQlub neemt voor een niet bekendgemaakt bedrag de website shopvip. Het online-bedrijf, met de hoofdvestiging aan de Harteveltweg, was al eigenaar van onder meer Goeiemode. FashiobQlub verkoopt bekende modemerken met korting. Buurtrestaurant Resto van Harte opent op twee locaties in Leiden een ontmoetingsplek voor jong en oud. De kennismakingsprijs voor een driegangendiner is vier euro voor volwassenen en twee euro voor kinderen tot en met twaalf jaar.

Resto VanHarte biedt vrijwilligers en stagiairs kansen om weer aan het werk te gaan. Die helpen met boodschappen doen, het voorbereiden van gerechten, afwassen en opruimen. Maar ook met de organisatie van feestelijke of interessante activiteiten. Hoewel het weiland al zestien jaar in gebruik is door de paarden van Paula Buijn, wijst de gemeente in een brief dat het strijdig is met het bestemmingsplan. De Partij voor de Dieren vraagt de gemeente om opheldering.

Buijn is teleurgesteld dat klagers uit de omgeving niet eerst bij haar zijn geweest voor overleg: De stallen staan er al sinds In april spraken we met de gemeente. Er zou een gesprek volgen met de klagers, maar dat is nooit gebeurd.

Als het vee niet weg is moet ik Een paar jaar geleden werden de paarden mishandeld, ze vindt geregeld glas, en iemand probeerde de beesten te vergiftigen door batterijen, wc-eend en chloortabletten in het water te gooien. Anonieme buurtbewoners zeggen dat het vies en modderig is, het er stikt van de vliegen en het terrein te klein is en de stallen er slecht aan toe zijn. Hij heeft Susanna Veldmeijer en Henk Dissel als opponent.

Theodoor 21 is een jaar bezig met professioneel zingen. Die kwam in de single top op plek 69 binnen. Volgens zijn management ziet Theodoor de nominatie als een bekroning. Onderzoekers van Naturalis en deskundigen van de Universiteit Utrecht ontleden een dode walvis die een dag eerder vijf kilometer voor de kust van Katwijk drijvend wordt aangetroffen door de bemanning van de SCH 7, een kleine vissersboot.

De bijna meter lange vinvis stierf een plotselinge dood, concludeert de faculteit Diergeneeskunde van de universiteit van Utrecht na onderzoek. Maag en darmen zaten vol. Dat duidt niet op een lang ziekteproces.

Achter de ribben vinden pathologen enkele verbrijzelde ruggenwervels, wat er op zou kunnen wijzen dat de vinvis het slachtoffer is geworden van een aanvaring. Steven van der Mije van Naturalis, die de ontleding leidt, noemt ook een aanval van een orka of een botsing met een kade als mogelijke verklaring.

Het dier was vrij jong. Het museum heeft er niet de juiste spullen voor. De kop alleen is al 4. Per vrachtwagen gaan de botten naar een speciaal prepareerbedrijf in het midden van het land. Door het natuurlijke rottingsproces moeten de laatste stukjes vlees en weefsel van het skelet verdwijnen.

Daarna moet het karkas nog een aantal maal gespoeld worden. Als het skelet schoon is keert het naar Leiden terug. Daar wordt het gerepareerd om daarna eventueel tentoongesteld te worden. Koos Moenen overlijdt - na een langdurig ziekbed - op jarige leeftijd.

Moenen was enkele jaren bestuurslid materiaal en verleende vele jaren hand- en spandiensten in de materiaalploeg bij evenementen, repetities en optredens. Jarenlang was hij de grote man achter het inzamelen van oud papier ten bate van de clubkas.

Bij de lintjesregen in werd hij benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau. De uitnodigingen voor de Veiligheidsmonitor vallen bij de deelnemers op de mat. Leiden is een van gemeenten die meedoen aan het onderzoek naar criminaliteit, onveiligheid, overlast in de buurt, en het optreden van gemeente en politie.

De resultaten worden in maart verwacht. Leiden gebruikt de uitkomsten bij het vormgeven en evalueren van haar veiligheidsbeleid. Het probleem speelt al bijna twintig jaar maar de gemeente wil het dit najaar definitief oplossen.

In klaagde al een hoteleigenaar dat zijn Duitse en Engelse gasten geregeld op de bon gaan. Volgens de gemeente vallen de borden onder het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens waarvan niet mag worden afgeweken. Een woordvoerder van het ministerie van infrastructuur zegt dat het elke gemeente vrijstaat om informatieborden ter verduidelijking te plaatsen.

Het plaatsen van de ondergrondse vuilcontainers heeft soms wat voeten in aarde. Zo stuitte de graafploeg van GP Groot vier weken geleden aan de Kaiserstraat op een historische kademuur. Ondanks de proefboringen en proefsleuven hadden we die muur nooit gezien. De afdeling archeologie van de gemeente is bij het project betrokken en kijkt soms met de ploeg mee. Begin zijn we in Pieterswijk, daar zullen we ook veel vinden. Nagel hoopt over vier weken de containers in de Kaiserstraat te kunnen plaatsen.

Een kwart eeuw terug waren dat er nog maar 5 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In Leiden reden er begin dit jaar Minder dan een op de drie Leidenaars. Dat staat in schril contrast met enkele plaatsen in de regio waar bijna de helft van de inwoners een eigen auto heeft, zoals Wassenaar, Nieuwkoop, Kaag en Braassem, Hillegom en Lisse. Wellicht komt het omdat het openbaar vervoer in steden fijnmaziger is en er meer jongeren in de stad wonen.

Het CBS geeft toe dat het slechts gist naar oorzaken. Anneke van Aken-Tasman overlijdt. Ook was zij landelijk actief. Bij een brand in een woning aan de Molenstraat worden vier huizen ontruimd. De bejaarde bewoner wordt gered door zijn oplettende overbuurvrouw Kimberley. Ze merkt de brand als eerste op en helpt hem uit zijn woning: Ik ben gelijk aan de slag gegaan.

Hij wordt uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht, omdat hij rook had ingeademd. Bovenbuurman Ben vlucht naar het balkon en wordt geholpen door de brandweer. Ook omwonenden moeten uit voorzorg een veilig heenkomen zoeken. De brandweer heeft het vuur snel onder controle en schade blijft beperkt. In de Oostvlietpolder worden de Leidse Hooidagen gehouden. Het Zuid-Hollands Landschap organiseert het evenement voor de tweede keer.

Op beide dagen bouwen kinderen een tipi, hakken hout en stoken een vuurtje. Verder zijn er excursies, speurtochten en workshops om het platteland beter te leren kennen. Elza Hoeve, het laatst melkveebedrijf van Leiden, aan de Vlietweg 82 houdt open huis. Onderzoekers uit Leiden, Eindhoven en Nijmegen zijn er onder leiding van de Universiteit Wageningen in geslaagd om een kunstmatig virus te ontwikkelen. De ontdekking is gepubliceerd in Nature Nanotechnology.

De onderzoekers denken vooral aan therapieën om genetische defecten te corrigeren. Traditionele medicijnen bestaan uit relatief kleine moleculen die meestal zonder al te veel moeite op de plaats terecht komen waar ze moeten zijn. Dat gaat lastiger met nieuwere typen medicijnen die worden ontwikkeld en die bestaan uit grote biomoleculen zoals eiwitten en nucleïnezuren, bouwstenen voor DNA.

De Leidse inbreng komt van de natuurkundige Daniela Kraft. Zij ontwikkelde samen met Willem Kegel Universiteit Utrecht en Paul van der Schoot TU Eindhoven een theoretisch natuurkundig model dat het vormingsproces van een natuurlijk virus, Tabaksmozaïekvirus, beschrijft. Bij de WK Roeien op de Amsterdamse Bosbaan behalen de zeventig Nederlandse deelnemers in de veertien Olympische onderdelen slechts één medaille.

Er doen zestig landen mee en Nederland heeft met 21 ploegen de grootste equipe ooit. Vier Leidse deelnemers komen aan de start. De Holland Acht eindigt als laatste in de serie en komt twee dagen later in de herkansing niet verder dan de vierde plek.

In de B-finale eindigt de Oranje-acht als tweede. Beukers plaatst zich met partner Inge Janssen voor de halve finale na een zege in de herkansing. Het duo mist de grote finale maar worden In de B-finale in 6. Frenken wordt in de halve finale vierde en plaatst zich niet voor de finale. Ze kwamen vorig jaar tijdens het Leids filmfestival op het idee.

Via crowdfunding haalde de organisatie in juli ruin 3. Milou Laan, een van de initiatiefnemers, doet met Vincent van der Voort de muzikale programmering vanuit een tijdelijke kantoorruimte aan de Aalmarkt. Een kleinschalig, groen festival met een intieme sfeer waarbij het concept belangrijker is dan grote namen. Met bezoekers is het festival uitverkocht. De hooischuur is omgebouwd tot hoofdpodium, er is een blotevoetenveld en naast het kippenhok een tweede podium. De dieren van het kinderboerderijtje logeren tijdelijk elders.

De workshops zijn milieugericht: En bezoekers maken mooie dingen van afval. In het kinderdorp geschminkt worden met eco-schmink, knutselen met gerecycled papier, leren koorddansen, een theaterspel geïnspireerd op het vossenspel of brood bakken op een kampvuur. Sjaak van de Geijn laat met zijn stagiairs het vak van de smid zien. Marjo Buijs stelde een theaterprogramma samen. Joop Dijkman overlijdt. Hij was van tot hoogleraar longziekten bij het Leids Universitair Medisch Centrum.

Zijn speciale aandacht had longemfysemm. Na zijn emeritaat verhuisde hij naar Nijmegen. Het treinverkeer tussen Leiden en Schiphol is urenlang onmogelijk door storingen. Tussen Leiden, Haarlem en Schiphol zorgde een stroomstoring voor problemen.

Tussen Schiphol en Amsterdam-Zuid was een seinstoring de boosdoener. De bomen die in maart werden gekapt bij het Sylvius-laboratorium op het Bio Science Park kosten de Universiteit Leiden Volgens de gemeente zijn er dertien bomen illegaal omgehaald met een waarde van 4. De universiteit had geen vergunning aangevraagd en de Bomenbond Rijnland trok bij B en W aan de bel.

Het college stelde de universiteit in juli in de gelegenheid alsnog een vergunning aan te vragen. Dat werd geweigerd omdat het terrein geen openbare ruimte zou zijn en de bomenverordening niet van toepassing is. De gemeente is het daar niet mee eens en eist dat de universiteit het bedrag stort in het bomenfonds. De Bomenbond vindt ook dat de bomen in de openbare ruimte stonden.

Op gronden van de universiteit staan duizenden bomen en het aanvragen van kapvergunningen en de daaraan verbonden herplantplicht kost de universiteit tonnen per jaar. Advocaat Marco van Duijn zegt dat de Bomenbond tevergeefs op deze onduidelijke regel gewezen en bepleit dat de verordening alsnog wordt aangepast. Alle spullen werden tijdelijk opgeslagen bij stichting Vrijplaats aan de Middelstegracht, waar de winkel wordt gevestigd als de verbouwing klaar is.

De winkel is toegankelijk voor iedereen en er mogen vijf artikelen per keer worden meegenomen. Als de opknapbeurt van de Breestraat niet op tijd klaar is, brengt de gemeente de straat provisorisch op orde zodat de taptoe, de optocht en andere festiviteiten van Leidens Ontzet kunnen doorgaan.

Een juridisch probleem rond de gemeentelijke aanbesteding zorgt voor vertraging. Mark van Praag, voorzitter van de winkeliers vereniging vreest vooral voor het gedeelte richting Garenmarkt. Volgens secretaris Karel Caron is het vooral op 27 augustus druk in de buitenbaden vanwege het fraaie weer. Een batig saldo gaat naar een goed doel. Ze worden door directeur Meta Knol in de bloemen gezet en krijgen een privérondleiding van conservator Christiaan Vogelaar.

Het paar wordt vergezeld door hun in Leiden wonende kleindochters Anke en Kim. De expositie is nog tot en met 31 augustus zien. Daarna gaan de schilderijen terug naar de privécollectie van een rijke zakenman in New York.

Bewoners van de nieuwbouwwijk op het terrein van de voormalige Groenoordhallen en hun buren in de oude wijk Groenoord-Noord lopen geen gezondheidsrisico, nu er bij graafwerkzaamheden giftig materiaal is gevonden.

De gemeente weerspreekt in een brief aan de bewoners ten stelligste dat de grond onder de woningen verontreinigd is. Er worden geen uitspraken meer gedaan wanneer de twee verbindingen van de waterwoningen naar de Slaaghsloot bevaarbaar zijn.

De vervuiling bij de westelijke watergang - hier zitten zware metalen in de grond - was al langer bekend. De vervuiling bij de oostelijke sloot - asbest - was ondanks bodemonderzoek een verrassing, die aan het licht kwam bij het graafwerk. Een dag later worden op een voorlichtingsavond de brief toegelicht en vragen van bewoners beantwoord. Wethouder Paul Laudy zegt toe dat het terrein tussen beide sloten extra wordt onderzocht op de aanwezigheid van asbest.

Verder baggert het hoogheemraadschap van Rijnland de aansluitende Slaaghsloot uit. Bij de herinrichting van de Breestraat krijgt slechts het deel tussen het stadhuis en het Gangetje een blindengeleidestrook met geribbelde straattegels. Het eerste deel is volgens de gemeente geen onderdeel van de hoofdroutes voor blinden en slechtzienden, die het station, de parkeergarages en het kernwinkelgebied met elkaar verbinden.

Dat is in overleg met het Platform Gehandicapten Leiden gegaan. Er is bewust gekozen voor een simpel netwerk die gebruikers makkelijker kunnen onthouden. Volgens Wim Duinker van het platform zijn er op het traject tussen station Leiden Centraal en de Haarlemmerstaat nogal wat problemen op te lossen.

Op veel plekken wordt de strook ineens onderbroken en liggen soms de klanktegels metalen tegels met ronde noppen verkeerd. Op de Haarlemmstraat staan nog steeds allerlei uitstallingen en fietsen op de strook. Henri Lenferink wil graag door als burgemeester van Leiden.

Dat zou hij nu anders doen. Lenferink had niet moeten worden opgezadeld met Benno L. De commissie zou moeten beoordelen of het geoorloofd is om ergens een pedoseksueel te huisvesten.

Eerder zei hij daar tijdens de zomervakantie eens goed over na te willen denken. De Haagse politiek ziet hij in elk geval niet zitten: Ik ben echt een lokale bestuurder en Leiden is zo mooi. Waarom niet in Leiden? Zij liepen niet direct warm. Mijn uiteindelijke promotor in Utrecht kende ik nog uit mijn studententijd. Zijn enthousiasme was doorslaggevend. Door te focussen op Leiden kon ik veel factoren bij mijn onderzoek betrekken. Met een landelijk onderzoek had ik me meer moeten beperken.

Leiden is dus vooral een case voor een groter geheel maar kent een paar specifieke zaken die interessant zijn: De industrialisatie had zich hier al grotendeels voltrokken toen de discussie over kinderarbeid losbarstte. In was 40 procent van de textielarbeiders al voor zijn of haar tiende aan het werk gegaan. Drie jaar later zag je nauwelijks nog negen- en tienjarigen in fabrieken. Dat kwam niet door veranderingen in het productieproces: Maar tien jaar later, aan de vooravond van de invoering van het Kinderwetje van Van Houten waren er al weer een stuk meer elfjarigen aan het werk.

Die wet, die fabriekswerk onder de twaalf verbood, was dus echt nodig om hen de fabrieken uit te krijgen. Na de invoering werkten er toch nog veel jarigen.

In kwam de leerplichtwet. Kinderen moesten tot hun dertiende onderwijs volgen. Pas toen de wet in werd bijgesteld, werd kinderarbeid echt teruggedrongen. Mijn onderzoek brengt in kaart welke krachten werkzaam zijn. Maar zolang er armoede is, blijft de aanzuigende werking van de vraag naar goedkope arbeid bestaan.

Verder is het bieden van een goed alternatief belangrijk. Beroepsopleidingen boden rond bijvoorbeeld geen écht perspectief voor jonge werkers. Wat Nederland betreft zijn we te ver doorgeschoten met het afbouwen van de regelgeving. Een derde van de tot jarigen zegt dat hun schoolwerk lijdt onder krantenwijken, vakkenvullen of klussen tussen de bollen.

Bewust houdt bondscoach Toon Van Helfteren zijn spelers niet op de hoogte van uitslagen in de andere poules. Pas als de voorsprong in het slotkwart terugloopt tot negen punten, maakt hij duidelijk dat het verschil boven de vijf moet blijven. Trots hoort hij dat de NOS-verslaggever hem de redder van het Nederlands basketbalteam noemt.

Op de eerste trainingsdag begin juli komen slechts negen van de 45 spelers opdagen. Toch wint het team net twaalf spelers op 10 augustus de eerste wedstrijd tegen en in Bulgarije. Een week later wordt In Montenegro een even verbluffende als historische zege geboekt. Geradbraakt keert het team terug in de Vijf Meihal na een vlucht met een oude Fokker zonder beenruimte.

Alsof er niets aan de hand is, wordt Bulgarije een dag later geklopt. Op 23 augustus wordt op Cyprus de uitwedstrijd tegen Israël een klap. Oranje wordt weggespeeld King is de vele bedreigingen aan zijn adres zat. Ook kost het hem veel te veel tijd. Zijn advieswerk wordt overgenomen door mensenrechtenadvocaat Wil Eikelboom. De Leidenaar kreeg te maken met scheldpartijen en bedreigingen, vooral via e-mail, die soms betrekking hebben op zijn jeugd. King heeft Surinaamse ouders en kwam als kind naar Nederland.

King vindt dat de anti-ZwartePietenbeweging veel succes heeft geboekt. Zwarte Piet moet worden aangepast. De zwarte kleur moet weg. King is ook failliet.

Hij heeft grote problemen met de Belastingdienst maar het bankroet heeft volgens hem niets te maken met de bedreigingen. De jurist laat weten dat hij druk bezig is met een doorstart van King Immigration Lawyers and Mediators. Leidse archeologen graven al een paar jaar in West-Friesland naar vondsten uit de bronstrijd.

Ze houden een open dag en bezoekers kunnen praten met de archeologen, hun vondsten bekijken en een eigen vondst meenemen. Een rondleiding - deels met een bootje - en een fototentoonstelling zijn onderdeel van de dag. Frits Plessen 79 werd in Zwolle geboren en volgde in Dutsland en Zwitserland een opleiding uurwerktechniek.

Op jarige leeftijd was hij de jongste rijksgediplomeerde horlogemaker van Nederland. Na de militaire dienst en wat omzwervingen opende hij in op het Bevrijdingsplein in Zuid-West een juwelierszaak Verder begon hij een eigen klokkenfabriek Athos vernoemd naar de hond, een doberman, die zijn zaak bewaakte aan de Kenauweg waar hij zijn modellen maakt van klassiek tot modern.

Aan de Gerrit van de Veenstraat in Zuid-West heeft hij een showroom. Athos is ook een gecertificeerd opleidingsbedrijf en heeft geregeld stagiairs van de vakschool Schoonhoven over de vloer. Zijn twee dochters zitten in de zaak als verkoopsters. Astma komt minder vaak voor bij mensen die al op jonge leeftijd geïnfecteerd zijn met bepaalde wormen.

Hermelijn Smits onderzoeker op de afdeling Parasitologie van het LUMC bekijkt of het mogelijk is op basis van moleculen van de worm een behandeling voor astma te ontwerpen. Geïnfecteerden hebben meer cellen die ontstekingsreacties onderdrukken. De wormen zorgen er zo voor dat ze soms wel tien jaar in het lichaam kunnen blijven leven.

Smits onderzoekt welke stoffen hiervoor verantwoordelijk zijn. Dat gebeurt deels in Gabon, waar Schistosoma veel voorkomt. Het onderzoek wordt op de voet gevolgd door het Longfonds. De resultaten kunnen ook interessant zijn voor andere allergische aandoeningen en auto-immuunziektes. Met een eerdere Veni-subsidie ontdekte ze het belang van B-cellen bij het tolereren van wormen door het lichaam. Eind moet de bouw op het terrein van de voormalige Meelfabriek aan de Zijlsingel starten.

Ze zijn ontworpen door het Haagse architectenbureau Jen Splinter. Een oud gebouw moet daarvoor eerst worden gesloopt. Door de forse vertragingen in de uitvoering is de vermaarde Zwitserse architect Peter Zumthor afgehaakt. Maar we willen echt aan de slag. Het heeft allemaal al zo lang geduurd. Zumthor heeft maar een klein architectenbureau en is bovendien de zeventig gepasseerd. Deze klus is gewoon te groot.

Het gaat om meer dan Het stokje is overgenomen door David Chipperfield Architects. Het bedrijf van de Britse architect is actief over de hele wereld, maar de Meelfabriek doet zaken met de Berlijnse vestiging. Harrap is geen onbekende in Leiden. Het bureau tekent in Leiden voor de restauratie van De Lakenhal. De belangstelling voor wonen of werken in het complex is volgens Simons onverminderd groot: In totaal zijn het er al meer dan 2.

De Universiteit biedt het voormalige Pathologie Laboratorium aan de Wassenaarseweg 62 te koop aan. Het gebouw dateert uit en maakt deel uit van het Boerhaavegebied dat wordt getransformeerd tot woonwerkgebied. Rijexamenkandidaten hebben in Leiden de grootste kans om met een roze pasje naar huis te gaan, blijkt uit cijfers over van het Centraal Bureau Rijvaardigheid CBR.

In het examencentrum Leiden slaagt 52,4 procent van de kandidaten voor hun rijexamen. Dat is ruim 10 procent hoger dan bij het examencentrum in Rijswijk. Ook Goudse examenkandidaten scoren slechter: In Rotterdam is dat slechts 38 procent. Landelijk slaagt de helft van de kandidaten voor zijn examen. Het aantal succesvolle rijexamens is de afgelopen vijf jaar licht gestegen: De A44 bij Leiden is enkele uren dicht nadat zes wagens op elkaar botsen. Er zijn elf inzittenden bij het ongeluk betrokken.

Niemand raakt ernstig gewond. Door het ongeluk loopt het verkeer op de A4 ook vast. Daar staat op het hoogtepunt tien kilometer file voor Zoeterwoude Rijndijk. De gemeente heeft elf van de vijftien verzoeken om in overtollige kleding te mogen inzamelen een vergunning geweigerd.

Dan wordt de spoeling te dun. Nancy Haanappel van het laatste fonds: De stichting Kici, die onder meer doneert aan het Rode Kruis, haalde in voor 1,3 miljoen euro op aan kleding en oude schoenen. Organisaties en instanties kunnen zes weken bezwaar aantekenen. De aanpak van jihad-ronselaars speelt al langere tijd, maar de laatste twee maanden is het onderzoek intensiever, zegt Jelle van Buuren, veiligheidsonderzoeker aan de Universiteit Leiden, in een reactie op de arrestatie van drie Haagse ronselaars.

Volgens hem duurde dit onderzoek langer omdat er eerst zorgvuldig bewijs moest worden verzameld. Van Buuren benadrukt dat maar weinig mensen in Nederland actief ronselen. Hij is teleurgesteld over het gebrek aan waardering. Voorzitter Marcel Verburg betreurt het besluit. Ook Raoul Staathof keert niet terug als assistent coach. Ook is de trans van de kerk open en staan er in het schip een grote schommel en een rodeostier.

Voor de kleintjes is er een springkussen. Op het Pieterskerkplein wordt de tweede editie van Rrrollend Leiden gehouden. Het foodfestival wordt opgeluisterd met diverse optredens van muzikanten. Op het Gerecht wordt een Vintage-markt gehouden. Van Wezel betreurt de gang van zaken. Volgens Van Wezel steunt Streetfood Nederland, de belangenclub voor verkopers van etenswaren vanuit foodtrucks zijn zienswijze.

Met een aantal kunstenaars huist hij op de begane grond van het pand aan de Rijnsburgerweg. Schilder Gijs Donker heeft er zijn atelier. Regisseur Katelijne Udo de Haes repeteert er met een theatergroep. En Jan Stroomer geeft in zijn muziekstudio les in zang, piano en gitaar en schrijft er zijn liedjes. Op het album staat The Stream als bandnaam.

Het album doet denken aan symfonische popgroepen als Queen, Genesis en Kayak, die in de jaren zeventig furore maakten. Met de onthulling van een acht meter hoog kunstwerk op de Ommedijkseweg protesteren honderden personen tegen de aanleg van de Rijnlandroute.

Het werk van de beeldend kunstenaars Lamp Wouda en Sjef Oltheten bestaat uit drie metalen palen die uitlopen in een draaiend punt. Het komt op een plek waar de nieuwe verbindingsweg tussen de A4 en A44 moet komen. Wie wil, kan een vlaggetje met daarop een zin of kreet op het kunstwerk plaatsen. De grond is van Ceciel Smit en kunstenaar Lamp Wouda.

Wouda heeft er zijn technisch atelier en bouwt aan kunstobjecten. Rapporten met verkeersprognoses waarop de aanleg van de weg is gebaseerd, zijn verouderd. Egon Snelders leest voor uit eigen werk. Daarnaast zijn er diverse sprekers onder wie Wim ter Keurs van het bewonersgroepenoverleg Rijnlandroute en GroenLinks-voorzitter Rik Grashoff. Die pagina is al uit de lucht. De gemeente verwijdert de stickers. Onderzoek naar de herkomst heeft tot nu toe niets opgeleverd. De Islamitische gemeenschap wil een transparant beeld naar de maatschappij scheppen en hopen zo invloeden van partijen als IS buiten de deur te houden.

Bouzzit zegt nooit te maken hebben gehad met jongeren die in de ban raken van geradicaliseerde figuren. Bezoekers van het LUMC hoeven vanaf eind september niet meer nat te regenen als ze van de parkeergarage naar het ziekenhuis lopen of andersom. Twee rijen zuilen en een met sedum beplant dak in de vorm van twee wijzende vingers leiden de bezoeker naar de ingang van zowel het ziekenhuis als de parkeergarage.

Leonie van Noort wint het Nederlands kampioenschap op de vijf kilometer vrije slag in het openwater. Haar eindtijd in het Wilhelminakanaal in Oirschot was 1.

Op de twee dag wint Suzanne Brummel de 3. De zwemster van LZ blijft clubgenote Moniek Heemskerk voor. Op jarige leeftijd overlijdt pianist, componist en dirigent Henk Briër. Zijn loopbaan in de muziek begon na zijn eindexamen piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij gaf les, begeleidde koren en schreef muziekrecensies voor het Vrije Volk en de Nieuwe Leidse Courant.

Hallo, Ik ben Sibelle, een jongedame afkomstig uit Italië. Als je zin hebt in een leuke date dan moet je zeker bij mij zijn. Bel even naar ons massagesalon voor een afspraakje. Le Hammam is elke dag open van 11u tot 04u s'nachts. Ik ben een verzorgde Surinaamse beauty uit Nederland. Wil je je laten verwennen door mij? Heerlijk samen genieten met warme olie en mijn zachte handen, borsten en ronde billen over heel jouw lichaam?

En als je het nog spannender wilt maken kunnen we het afmaken met intiem. Geef me dan snel een belletje! Hallo, ik ben Eveline en verwen je graag bij mij thuis of op een date bij jouw thuis of hotel. Ik ben een spontane, lieve, verzorgde dame en verwacht wederzijds respect.

Bij mij beleef je een echte gfe-date. Mijn natuurlijke Fcup brengt je in de zevende hemel. Bel, mail of sms me voor een date! Privénummers worden niet beantwoord. Hoy kisses xxx Sara. Op afspraak alleen , ik ben niet ect dik maar ook niet slank net ertussen in, Grote geile borsten heb ik en ik hou ervan als je me daar op me tepel lekker zuigt.

De prijs staat vast en ik verwelkom jou dan ook graag bij mij thuis. Geen escort en geen anaal mogelijk. Zie ik jou graag bij mij komen voor een leuke geile date ps ik ben nog een Single Girl Bella for Love. Ik ben een Aziatiche, jonge 24 jarige meid. Ik ben een slanke kleine meid, en ik heb grote borsten. Ik spreek Nederlands en Engels. Ik ontvang u privé in Maasmechelen.

Enkel jij en ik, samen heerlijk relaxed.

..

Ik ontvang elke maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag bij mij thuis in de regio Ieper van 9u tot 19u. In deze outstanding zaak vindt u toppers met klasse, die diverse massages en services aanbieden aan budgetprijzen. Alhoewel wij budgetprijzen hanteren zal u dat niet merken aan de service die wij verlenen. Wilt u waar voor uw geld, kijk dan niet verder want hier bent u op het juiste adres.

Douchemogelijkheden, voldoende gratis parkeergelegenheid en propere kamers. U mag gerust vrijblijvend langs komen. Hier is hygiëne en discretie prioriteit! Voor info, graag bellen met nummerherkenning aub. U bent op zoek naar een intieme ontspanning met mooie hete meisjes aan budgetprijzen!!!

Zoek dan niet langer en bezoek vrijblijvend ons  discreet privéhuis in Hasselt en prijzen vanaf 60 euro  kan je al heerlijk genieten van een intiem moment. Als u waar voor uw geld wilt in een propere en discrete omgeving dan moet je zeker langskomen. Afspraak moet niet, er zijn steeds hete meisjes aanwezig, info kan per tel. Je kan vrijblijvend langskomen van maandag tot vrijdag van 9u tot 20u zaterdag: My name is Maya, I am a beautiful woman full face of angel, very sympathetic.

For the appointment you call me the same day. Casa latina Prive,Wommelgem,heb je zin in een hot date met een echte latina,moet je bij ons zijn. Dames uit alle landen van latijns America. Onze dames laten je genieten van de passie en de erotiek van dit continent en dit in mooie luxe omgeving die dit gevoel nog eens benadrukt. Kom en ontdek onze latina dames en laat je wegvoeren naar hun zevende hemel. Tevens bieden wij nu ook Escort Service aan en onze Shuttle Service neem snel een kijkje op onze nieuwe website.

Villa Dora zoekt dringend leuke dames. Goede verdienste en inwonen mogelijk. Hallo, ik ben Elsje, een Vlaamse meid van 39 lentes met prachtige borsten en een heerlijk strak kontje. Ben bi-seksueel en verwen heren, dames en koppels. Heb een mooi lichaam met vrouwelijke rondingen en ben op en top hygiënisch.

Wil je graag eens lekkere seks met mij, dan kan je me elke dag vanaf 10 u bellen om een afspraak te maken. Sms of e-mail wordt nooit beantwoord. Ik ben Hope, een vrolijke, spontane Oost-Vlaamse meid.

Een echt zonnetje in huis. Kom bij mij genieten en ervaar hoe een professionele massage gecombineerd wordt met erotiek. Happy end gebeurd steeds manueel, prostaat massage kan vanaf 1u met veel aandacht voor jouw genot.

Bel of sms me niet met vragen over intiem of oraal, daarvoor kan u bij mij niet terecht. Een moment van ontspanning in de Hammam! Ontdek onze massages, gegeven door dames uit elke werelddeel. U kan bij ons genieten van onze hammam, jacuzzi, onze bar en voor de liefhebbers Hygiëne en discretie zijn onze troeven.

Ons massagesalon is gelegen in Etterbeek, in de buurt van Schuman en het Jourdanplein. Ontdek The Scarlet lounge bar en laat u verwelkomen. Verleiden en verleid worden is vanzelfsprekend terwijl je geniet van onze heerlijke champagnes en cocktails.

Het exclusief fantasy hotel " love hotel " bestaat uit 3 kamers en 2 suites die variéren van klein smaakvol tot groot opwindend. Ik ben Hot Marijke , 31, bi, en supergeil. Ik verwen jou in mijn sfeervolle studio, discreet gelegen buiten Knokke-centrum.

Privé-ontvangst  iedere dag van 9 tot 24 uur. Welkom bij het Belgische Premium Sex Doll House dat een unieke erotische service aanbiedt met deze prachtige, levensechte siliconen dames.

U kan bij ons de Dolls huren voor korte of langere termijn. Ik ben 18 jaar of ouder Ik ben nog geen 18 jaar. Massage, happy end of intiem? Klik op deze link voor mijn website. Omring jezelf met ons adembenemend mooi boeket van internationale meisjes. Na een huis aan de Hoge Rijndijk wonen ze nu nabij de ligplaats van de Olympia aan de Zijldijk.

De rederij verzorgt minicruises vanuit Leiden door het Groene Hart. Treinreizigers tussen Alphen en Leiden Lammenschans hebben vier uur lang meer dan een uur vertraging als de spoorbrug over het Rijn-Schiekanaal beschadigd raakt nadat een boot zich klem vaart onder de brug. De provincie stuurt direct een team monteurs. De schipper beweert door groen licht te zijn gevaren. De brug, die op afstand wordt bestuurd, zou te vroeg zijn gesloten.

Camerabeelden moeten uitsluitsel geven. De politie nam in juli vijftig zedenzaken in behandeling. In juli waren dat er nog geen dertig. Volgens districtschef Joep Pattijn wordt de stijging onder meer veroorzaakt door een exhibitionist die Leiden actief is bij studentenhuizen en een handtastelijke wielrenner in de Bollenstreek.

In twee Leidse wijken is volgens Pattijn nog geen sprake van dalende woninginbraken: Uit cijfers over de eerste vier maanden van dit jaar blijkt dat deze wijken hotspots zijn. Pattijn wijst twee oorzaken aan. Het zijn al wat oudere wijken, waar bij veel woningen het hang- en sluitwerk niet van de beste kwaliteit is en de kozijnen in veel gevallen óók aan een onderhoudsbeurt toe zijn.

Verder is er - vanwege de bevolkingssamenstelling — een kleinere bereidheid tot burgerparticipatie dan in andere delen van Leiden.

Oplettende burgers zijn volgens hem een belangrijke factor voor de dalende misdaadcijfers. Het aantal gepleegde misdrijven daalde de eerste vier maanden met 12 procent ten opzichte van dezelfde periode in In het hele district daalde het aantal woninginbraken met 27 procent tot In die periode werden 73 verdachten opgepakt, tegen 57 in De Landelijke inspectiedienst Dierenbescherming haalt een grote groep verwaarloosde en ondervoede dieren weg uit een woning.

Het gaat om 26 katten, drie honden, tien stinkdieren en een fret. Een dierenarts is ruim vier uur bezig met het controleren en behandelen van de dieren. Voor een kat en een kitten komt de hulp te laat. De inspectie komt de misstand op het spoor na een telefoontje over enorme stankoverlast.

Tegen de eigenaresse is proces-verbaal opgemaakt. Zij moet ook de kosten betalen van de herplaatsing. Rogier Jansen is de nieuwe basketballer bij Zorg en Zekerheid Leiden.

Het is met afstand de meest besproken tweejarige transfer van deze zomer. De spelverdeler werd de afgelopen seizoenen steevast uitgejouwd in de Vijf Meihal. Zelfs werd hij op een spandoek huilend afgebeeld. De voudig Oranje-international is er niet van onder de indruk. Felder heeft naam gemaakt in het Amerikaanse collegebasketbal.

De voorbije twee seizoenen speelde hij voor Miami Ohio Redhawks. Merijn Tinga, de Leidse Plastic Soup Surfer slaagt er niet zijn surftocht van kilometer langs de hele Nederlandse kust naar het Duitse Borkum te volbrengen.

Op het strand van Ameland stopt hij er mee nadat hij twee keer eerder in het Belgische Knokke op zijn twintig kilo zware surfboard te zijn gestapt. Mijn voet zijn ontveld en ik kan alleen nog maar achteruit de trap af.

Zes appartementen van een flat aan het Pergolesipad worden ontruimd vanwege een gaslek, dat ontstaat bij sloopwerkzaamheden. Nadat energieleverancier Liander het gat heeft gedicht mogen de bewoners weer terug. Het aantal dak- en thuislozen dat om een logeerplek vraagt, neemt toe. Deze organisatie biedt verschillende vormen van opvang en begeleiding in Leiden, Alphen aan den Rijn en Katwijk aan.

Bij de federatie zijn 75 leden aangesloten. Met elkaar goed voor honderden opvanglocaties in ons land. Ook jongeren behoren steeds vaker tot de groeiende groep nieuwe daklozen.

Ze zijn weggelopen, komen uit de gevangenis en zijn daarna niet opgevangen of staan op straat vanwege grote financiële moeilijkheden.

Ziekenhuisbacteriën die ongevoelig zijn voor antibiotica vormen een groeiend probleem. De Leidse antibiotica-expert Gilles van Wezel gaat samen met collega Michael Richardson en met experts van het LUMC en Naturalis op zoek naar nieuwe antibiotica in het gif van slangen en schorpioenen. Tot dusver zoekt de farmaceutische industrie vergeefs.

Gif wordt langs synthetische weg in grotere hoeveelheden gemaakt zodat die getest kunnen worden. Uitspraak Haagse rechtbank tegen twee Leidse broers van 21 en 16 jaar die een scheidsrechter bij een zaalvoetbalwedstrijd in de sporthal aan de Opaalstraat een dubbele kaakbreuk en een zwaar gekneusde neus toebrachten.

Tegen de oudste eist het openbaar ministerie twee weken eerder dagen gevangenisstraf, waarvan 30 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Verder wordt een schadevergoeding geëist en wil het OM dat hij onder toezicht van de reclassering blijft en een agressietraining gaat volgen. Volgens de officier van justitie is hij schuldig aan openlijke geweldpleging. Galeriehoudster en kunstenares Diana Lepelaar en Jeanette Plaizier openen het galerie-café binnenkort in de oude ambachtsschool.

Aan de voorzijde van het gebouw komt bovendien een terras. Elke zes weken wordt er van tentoonstelling en thema gewisseld. Lepelaar startte haar atelier in en Plaizier runde er evenementenbureau De Partij. De Universiteit Leiden is met plaats 77 de op een na hoogst genoteerde Nederlandse universiteit in de Shanghai Ranking, de ranglijst van beste universiteiten ter wereld.

Tot de belangrijkste criteria behoren het aantal publicaties van medewerkers van een universiteit in wetenschappelijke tijdschriften zoals Nature en Science, en het aantal onderscheidingen zoals Nobelprijzen en Fields Medals een soort Nobelprijs voor de wiskunde voor medewerkers en afgestudeerden. Sinds jaar en dag staat de Amerikaanse Harvard University bovenaan. Cambridge is op nummer 5 de best presterende Europese universiteit. Tegelijkertijd worden ook rankings per onderzoeksveld gepubliceerd.

In de ranglijst voor een beperkt aantal wetenschappelijke disciplines staat Leiden voor Physics in de groep 51 tot Woonwagenbewoners trekken steeds vaker groepsgewijs naar campings om daar in een stacaravan een groot deel van het jaar door te brengen.

Op de officiële standplaatsen wordt het steeds moeilijker hun traditionele levenswijze vol te houden. Dat zegt de Leidse woonwagenbewoner Wim van Esch die merkt dat gemeenten vaak een uitsterfbeleid volgen en wagens vervangen door kunststof chalets. Zwembad De Vliet aan de Voorschoterweg loopt in de nacht van 15 op 16 augustus bijna helemaal leeg. Na reparatie wordt het zwembad weer volgepompt. Op 20 augustus gaat De Vliet weer open als het nieuwe water bijna tot 22 graden is opgewarmd.

Manager Henri de Boer van Sportbedrijf Leiden zegt dat het zwembad een technisch probleem had. Een niet goed functionerende afsluiter van een filter was de oorzaak. Abonnementhouders kunnen zonder bijbetaling zwemmen in zwembad De Zijl. In het onbemande pompstation Jongeneel aan de Stevenshofdreef staan sinds kort twee industriële wasmachines en een droger. In de ene wasmachine past tot vier kilo, in de ander en de droger kan tot achttien kilo.

Annemieke en Mattijs Jongeneel bedachten die extra service voor hun klanten. Oud-profvoetballer Tin de Cler vindt het hoog tijd dat in Leiden ernst wordt gemaakt met fusies van vrijwel alle verenigingen. De oud-speler van onder meer Ajax, AZ, Feijenoord en het Nederlands elftal betreurt dat zijn jeugdliefde Lugdunum is afgegleden tot in de kelder van het amateurvoetbal.

Hij stelt voor het aantal clubs in enkele jaren terug te brengen van twaalf naar zes. Als fusiepartner van Lugdunum ziet in Roodenburg een goede kandidaat. Sentimenten hoeven wat hem betreft niet in de weg te staan.

De Cler wil na zijn operatie aan een liesbreuk terugkeren als trainer. Ik las dat in meer dan zestig steden vrijwilligers mensen uit het buitenland helpen de taal te leren. Ik stortte me in het diepe. Na een artikeltje in de krant stond mijn telefoon roodgloeiend.

Van buitenlanders, maar ook van organisaties als Vluchtelingenwerk, Inburgering, het Talencentrum. De eerste jaren was ze soms veertig, vijftig uur per week in touw. Iedere keer als ze buitenlanders het inburgeringscertificaat gaf, zei ze: Hier in de hal staat GildeSamenspraak Leiden. In die acht jaar hebben we bijna vrijwilligers aan hen gekoppeld. De meeste matches gaan één, anderhalf jaar door. We geven geen lessen. Ze gaan samen aan de slag. Het is erg belangrijk dat het klikt.

Ze studeerde rechten in Leiden, haar man overleed op jarig leeftijd en heeft twee zoons: Michiel 37 en Folkert Ze hield aan het werk Iraanse schoondochter over. Van de vijf kersenboompjes die Japanse zusterstad Nagasaki de stad in maart cadeau deed voor een plekje in het Rembrandtpark staan er nog maar enkele overeind.

Ze werden door Teruo Nakamura en zijn Leidse collega wethouder Frank de Wit geplant naast de plaquette die er uitleg over geeft. Ze zijn gesneuveld door vandalisme. De schade is ontdekt tijdens een reguliere inspectieronde en het tekort wordt in het najaar aangevuld. De Csupermarkt aan het Diamantplein sluit en wordt omgevormd tot Jumbo.

Het is de derde Jumbo-winkel in Leiden. Vanaf 3 september kunnen de inwoners van het Morskwartier terecht in de nieuwe winkel. De m2 tellende Jumbo krijgt onder meer een versplein.

Klanten van C in Winkelcentrum Diamantplein konden vanaf 30 juli verhuiszegels sparen. Na de verbouwing kunnen zij hun spaarkaart bij de nieuwe Jumbo inleveren voor een boodschappenpakket van 60 euro. De medewerkers gaan mee naar Jumbo en er komen nieuwe medewerkers bij.

De eerste klanten krijgen een bos bloemen en tot en met 7 september krijgen alle klanten die meer dan 25 euro besteden een appeltaart. Filiaalmanager is Jelmer Hessling. Het is het ste Jumbo-filiaal in Nederland.

Ze kwalificeerde zich niet voor individuele nummers. Op de enige afstand waarvoor zij zich plaatst, de estafette 4 x meter, komt ze niet echt in actie omdat de eerste loopster Madiea Ghaloorer er niet in slaagt het stokje door te geven aan Dafne Schippers maar valt. Daardoor wordt de run voortijdig afgebroken.

Van Schagen zou de derde loopster zijn. De Leidse schrijfster Ciska van der Horst brengt haar eerste boek op de markt. Haar ouders zijn om het leven gekomen en een zwaar begin op school en nachtmerries maken haar leven er niet makkelijker op.

Het is een avontuur vol liefde, spanning, verdriet, draken en actie. Ivy is uitgegeven door boekscout. In vragen aan B en W zegt de partij dat Leidenaars bewust of onbewust niet opgeven wanneer ze naar elders verhuizen.

Daardoor krijgen huurder of kopers van hun leeggekomen woningen hoge aanslagen omdat hun adres veel meer mensen staan ingeschreven. De SP vraagt zich af of nalatigen kunnen worden beboet.

Studentenverenigingen hebben voldoende vrijwilligers. Nu wordt er meer gepland. In september wordt het leenstelsel ingevoerd. Dan vervalt de studiefinanciering als gift. Ook bij studentenroeivereniging Njord merken ze weinig van een tekort waar veel sportclubs wel mee kampen.

Sporten, bewegen, en tussendoor gezond eten en drinken. De sluiting van de poortjes op de stations Leiden Centraal en Voorschoten komt naderbij. In Woerden en zeven andere stations wordt vanaf vandaag een proef gehouden waarbij gratis doorgang wordt verkregen met een ov-chipkaart waarop voldoende saldo staat.

Wie binnen een uur het station weer verlaat en uitlogt verliest geen saldo. Volgens Eric Trinthamer van NS kunnen mensen zonder ov-pas straks een passagekaart bij de gemeente aanvragen. De strijd tussen NS en gemeente - die geen poortjes wil - nog altijd niet beslecht. Er wordt tussen beide partijen nog steeds gesproken. Biotechbedrijf ProQr Therapeutics zoekt naar een medicijn tegen taaislijmziekte.

Het Leidse bedrijf probeert daarvoor 75 miljoen dollar binnen te krijgen op Wall Street en de strijd aan te gaan met marktleider Vertex Pharmaceuticals. ProQr staat aan de vooravond van de eerste testfase van QR, dat patiënten laat inhaleren en zich richt op het verbeteren van de longfunctie via reparatie van een defect gen. Mensen met taaislijmziekte hebben een lagere levensverwachting.

ProQr is mede opgericht door Henri Termeer, eerder directeur bij het Leidse Genzyme, dat ook werkt aan medicijnen tegen taaislijmziekte. Lucinde Wiersema 16 vertegenwoordigt ons land tot en met 24 augustus op het Europees jeugdkampioenschap voor doven en slechthorenden in het Turkse Trabzon. De Leidse atlete blijkt op haar zevende volledig doof te zijn en communiceert via gebarentaal.

Ze zit op Het Waterland, de praktijkschool in Leiden en krijgt hulp van een tolk. Ze doet mee op vijf onderdelen, speerwerpen, hoogspringen, ver springen, kogelstoten en de meter. B en W zien af van het voorstel van UVS om de bouw van een nieuwe tribune, kantine en kleedkamers te combineren met de bouw van enkele sportzalen. De sportzalen zijn voor de middelbare scholen in de buurt en voor basketbalclub BS Leiden. UVS, BS Leiden en de wijkvereniging Houtkwartier willen nog voor de commissiebehandeling van 11 september van het ontwerp bestemmingsplan Kikkerpolder de gemeenteraad overtuigen van een alternatief dat voor alle partijen acceptabel is: BS Leiden zoekt al jaren één thuishonk, met zoveel mogelijk trainingsruimte.

En de wijkvereniging probeert de groeiende verkeersdruk in de wijk te beperken. Op 4 september houdt de wijkvereniging een bijeenkomst waar het alternatief wordt gepresenteerd en de gemeente komt uitleggen waarom ze door wil met de huidige plannen.

Lucky Ajax en Sparta Legends spelen er en de oud-profs uit Amsterdam winnen met Scheidsrechter is Pieter Vink uit Noordwijkerhout. De wedstrijd levert 5. Holverda kreeg vorig jaar de diagnose Alzheimer.

Bij het duel geniet de Leidenaar, maar is ook aangedaan. Vooral wanneer Peter van der Zwan, bestuurslid van de supportersvereniging van Sparta, hem toespreekt. De oud-voetballer is opgetogen over de opbrengst: De veiling na de wedstrijd brengt 4. Ajax doneert ook nog eens 1. Een loterij levert euro op. In het shirt van zijn geliefde Sparta speelt hij korte tijd mee en krijgt applaus bij het eerste balcontact.

Na rust mag hij een strafschop nemen. De hoofdrolspeler schiet met links naast. Vlak voor tijd maakt hij de eretreffer, met rechts. Geëmotioneerd gaat hij door een erehaag van Spartanen en Ajacieden van het veld. Hij speelde twaalf jaar betaald voetbal, waarvan zes bij Sparta in Rotterdam en ook bij Fortuna Sittard en HFC Haarlem en werd een keer geselecteerd voor het Nederlands elftal.

In zijn jeugd speelt Wout, die in Leiden-Noord opgroeit, voor Roodenburg. Soms voetbal hij nog bij de veteranen van Docos. Omdat hij geen auto meer mag rijden hebben fans een haal- en brengservice georganiseerd van en naar Sparta. Goedkope leasefietsen die Het Warenhuis wil verhuren is oneerlijke concurrentie voor de lokale fietsenbranche, vindt Daan Sloos, fractievoorzitter van Leefbaar Leiden. De kringloop is onderdeel van de sociale werkvoorziening, die gebruikt maakt van door de gemeente verwijderde fietsen.

Het Warenhuis wilde fietsen verhuren voor 50 euro per jaar met een borg van nog eens 50 , inclusief gratis reparaties. Sloos vraagt B en W ervoor te zorgen dat de werkgelegenheid in de bestaande fietsenhandel niet in gevaar komt. De politie rolt een hennepkwekerij op in de Marnixstraat. Agenten treffen op de eerste verdieping van een woning hennepplanten aan. De plantjes zijn verspreid over drie kamers. Ook werd een pot met 15 stekplantjes aangetroffen.

De kwekerij en de apparatuur wordt vernietigd. Verzetsstrijdster Atie Visser overlijdt een maand na haar ste verjaardag. In komt ze in het nieuws omdat ze in een brief aan burgemeester Henri Lenferink bekende de directeur van de HCW Felix Guljé te hebben doodgeschoten in Visser zat in de Tweede Wereldoorlog als koerierster onder de valse naam Karin bij de knokploeg van Marinus Post. Ze overviel onder meer distributiekantoren. Daarvoor kreeg ze in het Verzetsherdenkingskruis en de Veteranenspeld.

Naast haar ondergrondse werk zat de geboren Rotterdamse ook bij de Politieke Opsporingsdienst POD , die 'foute' Nederlanders opspoorde. Na de oorlog liquideerde ze Guljé, die voor de nazi's zou hebben gewerkt. Zijn bedrijf zou een brug hebben gerepareerd die door het verzet was vernield en voor de Duitsers van strategisch belang was. Met twee anderen van het verzet ging Visser in juni naar het huis van Guljé in de Van Slingelandtlaan. Ze belde aan en schoot hem dood in de deuropening.

Later bleek dat Guljé joodse onderduikers in huis had. Tegen de burgemeester zei ze dat ze de moord niet zou hebben gepleegd, als ze meer over haar slachtoffer had geweten. Hij verkocht zijn complete boekenbezit. De bekende Leidenaar - met alpinopet - stond jarenlang ook op de warenmarkt met een boekenstal. Na een hartinfarct daalt de nierfunctie twee keer zo snel als bij normale veroudering. Extra visolie in de voeding remt deze snelle achteruitgang. Dat blijkt uit onderzoek dat met subsidie van de Nierstichting is uitgevoerd binnen de Alpha Omega Trial die wordt gecoördineerd door Wageningen Universiteit.

Maar er wordt ook gedacht een effect op de bekleding van de bloedvaten of op de mitochondriën, de energiecentrales van de cel. De in het onderzoek gebruikte dosis visolie staat gelijk aan het eten van de aanbevolen hoeveelheid van twee keer vette vis per week. Capsules met visolie of met op algen gebaseerde omegavetzuren zijn een goed alternatief.

Sporting Trigon is, onder strikte voorwaarden, bereid om het korfbalterrein aan de Zoeterwoudsesingel op te geven zodat tennisclub Roomburg er een nieuw complex kan inrichten.

Tennisclub Roomburg kan er drie banen meer aanleggen dan nu langs de Kanaalweg. En als de verhuizing rond is, kan hockeyclub Roomburg - die al jaren nieuwe leden moet weigeren - een extra kunstgrasveld aanleggen waar nu nog wordt getennist.

Volgens voorzitter Beekman wordt zaalkorfbal steeds belangrijker en pleit hij voor een nieuwe korfbalhal. De Leidse firma FashionQlub neemt voor een niet bekendgemaakt bedrag de website shopvip. Het online-bedrijf, met de hoofdvestiging aan de Harteveltweg, was al eigenaar van onder meer Goeiemode.

FashiobQlub verkoopt bekende modemerken met korting. Buurtrestaurant Resto van Harte opent op twee locaties in Leiden een ontmoetingsplek voor jong en oud.

De kennismakingsprijs voor een driegangendiner is vier euro voor volwassenen en twee euro voor kinderen tot en met twaalf jaar. Resto VanHarte biedt vrijwilligers en stagiairs kansen om weer aan het werk te gaan. Die helpen met boodschappen doen, het voorbereiden van gerechten, afwassen en opruimen. Maar ook met de organisatie van feestelijke of interessante activiteiten.

Hoewel het weiland al zestien jaar in gebruik is door de paarden van Paula Buijn, wijst de gemeente in een brief dat het strijdig is met het bestemmingsplan. De Partij voor de Dieren vraagt de gemeente om opheldering.

Buijn is teleurgesteld dat klagers uit de omgeving niet eerst bij haar zijn geweest voor overleg: De stallen staan er al sinds In april spraken we met de gemeente. Er zou een gesprek volgen met de klagers, maar dat is nooit gebeurd. Als het vee niet weg is moet ik Een paar jaar geleden werden de paarden mishandeld, ze vindt geregeld glas, en iemand probeerde de beesten te vergiftigen door batterijen, wc-eend en chloortabletten in het water te gooien. Anonieme buurtbewoners zeggen dat het vies en modderig is, het er stikt van de vliegen en het terrein te klein is en de stallen er slecht aan toe zijn.

Hij heeft Susanna Veldmeijer en Henk Dissel als opponent. Theodoor 21 is een jaar bezig met professioneel zingen. Die kwam in de single top op plek 69 binnen.

Volgens zijn management ziet Theodoor de nominatie als een bekroning. Onderzoekers van Naturalis en deskundigen van de Universiteit Utrecht ontleden een dode walvis die een dag eerder vijf kilometer voor de kust van Katwijk drijvend wordt aangetroffen door de bemanning van de SCH 7, een kleine vissersboot.

De bijna meter lange vinvis stierf een plotselinge dood, concludeert de faculteit Diergeneeskunde van de universiteit van Utrecht na onderzoek. Maag en darmen zaten vol. Dat duidt niet op een lang ziekteproces. Achter de ribben vinden pathologen enkele verbrijzelde ruggenwervels, wat er op zou kunnen wijzen dat de vinvis het slachtoffer is geworden van een aanvaring.

Steven van der Mije van Naturalis, die de ontleding leidt, noemt ook een aanval van een orka of een botsing met een kade als mogelijke verklaring. Het dier was vrij jong. Het museum heeft er niet de juiste spullen voor. De kop alleen is al 4. Per vrachtwagen gaan de botten naar een speciaal prepareerbedrijf in het midden van het land. Door het natuurlijke rottingsproces moeten de laatste stukjes vlees en weefsel van het skelet verdwijnen. Daarna moet het karkas nog een aantal maal gespoeld worden.

Als het skelet schoon is keert het naar Leiden terug. Daar wordt het gerepareerd om daarna eventueel tentoongesteld te worden. Koos Moenen overlijdt - na een langdurig ziekbed - op jarige leeftijd. Moenen was enkele jaren bestuurslid materiaal en verleende vele jaren hand- en spandiensten in de materiaalploeg bij evenementen, repetities en optredens. Jarenlang was hij de grote man achter het inzamelen van oud papier ten bate van de clubkas. Bij de lintjesregen in werd hij benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau.

De uitnodigingen voor de Veiligheidsmonitor vallen bij de deelnemers op de mat. Leiden is een van gemeenten die meedoen aan het onderzoek naar criminaliteit, onveiligheid, overlast in de buurt, en het optreden van gemeente en politie.

De resultaten worden in maart verwacht. Leiden gebruikt de uitkomsten bij het vormgeven en evalueren van haar veiligheidsbeleid. Het probleem speelt al bijna twintig jaar maar de gemeente wil het dit najaar definitief oplossen. In klaagde al een hoteleigenaar dat zijn Duitse en Engelse gasten geregeld op de bon gaan. Volgens de gemeente vallen de borden onder het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens waarvan niet mag worden afgeweken. Een woordvoerder van het ministerie van infrastructuur zegt dat het elke gemeente vrijstaat om informatieborden ter verduidelijking te plaatsen.

Het plaatsen van de ondergrondse vuilcontainers heeft soms wat voeten in aarde. Zo stuitte de graafploeg van GP Groot vier weken geleden aan de Kaiserstraat op een historische kademuur. Ondanks de proefboringen en proefsleuven hadden we die muur nooit gezien. De afdeling archeologie van de gemeente is bij het project betrokken en kijkt soms met de ploeg mee. Begin zijn we in Pieterswijk, daar zullen we ook veel vinden.

Nagel hoopt over vier weken de containers in de Kaiserstraat te kunnen plaatsen. Een kwart eeuw terug waren dat er nog maar 5 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In Leiden reden er begin dit jaar Minder dan een op de drie Leidenaars. Dat staat in schril contrast met enkele plaatsen in de regio waar bijna de helft van de inwoners een eigen auto heeft, zoals Wassenaar, Nieuwkoop, Kaag en Braassem, Hillegom en Lisse.

Wellicht komt het omdat het openbaar vervoer in steden fijnmaziger is en er meer jongeren in de stad wonen. Het CBS geeft toe dat het slechts gist naar oorzaken. Anneke van Aken-Tasman overlijdt. Ook was zij landelijk actief. Bij een brand in een woning aan de Molenstraat worden vier huizen ontruimd. De bejaarde bewoner wordt gered door zijn oplettende overbuurvrouw Kimberley. Ze merkt de brand als eerste op en helpt hem uit zijn woning: Ik ben gelijk aan de slag gegaan.

Hij wordt uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht, omdat hij rook had ingeademd. Bovenbuurman Ben vlucht naar het balkon en wordt geholpen door de brandweer. Ook omwonenden moeten uit voorzorg een veilig heenkomen zoeken. De brandweer heeft het vuur snel onder controle en schade blijft beperkt. In de Oostvlietpolder worden de Leidse Hooidagen gehouden. Het Zuid-Hollands Landschap organiseert het evenement voor de tweede keer. Op beide dagen bouwen kinderen een tipi, hakken hout en stoken een vuurtje.

Verder zijn er excursies, speurtochten en workshops om het platteland beter te leren kennen. Elza Hoeve, het laatst melkveebedrijf van Leiden, aan de Vlietweg 82 houdt open huis. Onderzoekers uit Leiden, Eindhoven en Nijmegen zijn er onder leiding van de Universiteit Wageningen in geslaagd om een kunstmatig virus te ontwikkelen.

De ontdekking is gepubliceerd in Nature Nanotechnology. De onderzoekers denken vooral aan therapieën om genetische defecten te corrigeren. Traditionele medicijnen bestaan uit relatief kleine moleculen die meestal zonder al te veel moeite op de plaats terecht komen waar ze moeten zijn. Dat gaat lastiger met nieuwere typen medicijnen die worden ontwikkeld en die bestaan uit grote biomoleculen zoals eiwitten en nucleïnezuren, bouwstenen voor DNA. De Leidse inbreng komt van de natuurkundige Daniela Kraft.

Zij ontwikkelde samen met Willem Kegel Universiteit Utrecht en Paul van der Schoot TU Eindhoven een theoretisch natuurkundig model dat het vormingsproces van een natuurlijk virus, Tabaksmozaïekvirus, beschrijft.

Bij de WK Roeien op de Amsterdamse Bosbaan behalen de zeventig Nederlandse deelnemers in de veertien Olympische onderdelen slechts één medaille. Er doen zestig landen mee en Nederland heeft met 21 ploegen de grootste equipe ooit. Vier Leidse deelnemers komen aan de start. De Holland Acht eindigt als laatste in de serie en komt twee dagen later in de herkansing niet verder dan de vierde plek. In de B-finale eindigt de Oranje-acht als tweede.

Beukers plaatst zich met partner Inge Janssen voor de halve finale na een zege in de herkansing. Het duo mist de grote finale maar worden In de B-finale in 6. Frenken wordt in de halve finale vierde en plaatst zich niet voor de finale. Ze kwamen vorig jaar tijdens het Leids filmfestival op het idee.

Via crowdfunding haalde de organisatie in juli ruin 3. Milou Laan, een van de initiatiefnemers, doet met Vincent van der Voort de muzikale programmering vanuit een tijdelijke kantoorruimte aan de Aalmarkt.

Een kleinschalig, groen festival met een intieme sfeer waarbij het concept belangrijker is dan grote namen. Met bezoekers is het festival uitverkocht. De hooischuur is omgebouwd tot hoofdpodium, er is een blotevoetenveld en naast het kippenhok een tweede podium. De dieren van het kinderboerderijtje logeren tijdelijk elders. De workshops zijn milieugericht: En bezoekers maken mooie dingen van afval.

In het kinderdorp geschminkt worden met eco-schmink, knutselen met gerecycled papier, leren koorddansen, een theaterspel geïnspireerd op het vossenspel of brood bakken op een kampvuur. Sjaak van de Geijn laat met zijn stagiairs het vak van de smid zien. Marjo Buijs stelde een theaterprogramma samen. Joop Dijkman overlijdt. Hij was van tot hoogleraar longziekten bij het Leids Universitair Medisch Centrum.

Zijn speciale aandacht had longemfysemm. Na zijn emeritaat verhuisde hij naar Nijmegen. Het treinverkeer tussen Leiden en Schiphol is urenlang onmogelijk door storingen. Tussen Leiden, Haarlem en Schiphol zorgde een stroomstoring voor problemen. Tussen Schiphol en Amsterdam-Zuid was een seinstoring de boosdoener. De bomen die in maart werden gekapt bij het Sylvius-laboratorium op het Bio Science Park kosten de Universiteit Leiden Volgens de gemeente zijn er dertien bomen illegaal omgehaald met een waarde van 4.

De universiteit had geen vergunning aangevraagd en de Bomenbond Rijnland trok bij B en W aan de bel. Het college stelde de universiteit in juli in de gelegenheid alsnog een vergunning aan te vragen. Dat werd geweigerd omdat het terrein geen openbare ruimte zou zijn en de bomenverordening niet van toepassing is. De gemeente is het daar niet mee eens en eist dat de universiteit het bedrag stort in het bomenfonds.

De Bomenbond vindt ook dat de bomen in de openbare ruimte stonden. Op gronden van de universiteit staan duizenden bomen en het aanvragen van kapvergunningen en de daaraan verbonden herplantplicht kost de universiteit tonnen per jaar. Advocaat Marco van Duijn zegt dat de Bomenbond tevergeefs op deze onduidelijke regel gewezen en bepleit dat de verordening alsnog wordt aangepast.

Alle spullen werden tijdelijk opgeslagen bij stichting Vrijplaats aan de Middelstegracht, waar de winkel wordt gevestigd als de verbouwing klaar is. De winkel is toegankelijk voor iedereen en er mogen vijf artikelen per keer worden meegenomen.

Als de opknapbeurt van de Breestraat niet op tijd klaar is, brengt de gemeente de straat provisorisch op orde zodat de taptoe, de optocht en andere festiviteiten van Leidens Ontzet kunnen doorgaan. Een juridisch probleem rond de gemeentelijke aanbesteding zorgt voor vertraging. Mark van Praag, voorzitter van de winkeliers vereniging vreest vooral voor het gedeelte richting Garenmarkt.

Volgens secretaris Karel Caron is het vooral op 27 augustus druk in de buitenbaden vanwege het fraaie weer. Een batig saldo gaat naar een goed doel. Ze worden door directeur Meta Knol in de bloemen gezet en krijgen een privérondleiding van conservator Christiaan Vogelaar. Het paar wordt vergezeld door hun in Leiden wonende kleindochters Anke en Kim. De expositie is nog tot en met 31 augustus zien.

Daarna gaan de schilderijen terug naar de privécollectie van een rijke zakenman in New York. Bewoners van de nieuwbouwwijk op het terrein van de voormalige Groenoordhallen en hun buren in de oude wijk Groenoord-Noord lopen geen gezondheidsrisico, nu er bij graafwerkzaamheden giftig materiaal is gevonden.

De gemeente weerspreekt in een brief aan de bewoners ten stelligste dat de grond onder de woningen verontreinigd is. Er worden geen uitspraken meer gedaan wanneer de twee verbindingen van de waterwoningen naar de Slaaghsloot bevaarbaar zijn. De vervuiling bij de westelijke watergang - hier zitten zware metalen in de grond - was al langer bekend. De vervuiling bij de oostelijke sloot - asbest - was ondanks bodemonderzoek een verrassing, die aan het licht kwam bij het graafwerk.

Een dag later worden op een voorlichtingsavond de brief toegelicht en vragen van bewoners beantwoord. Wethouder Paul Laudy zegt toe dat het terrein tussen beide sloten extra wordt onderzocht op de aanwezigheid van asbest.

Verder baggert het hoogheemraadschap van Rijnland de aansluitende Slaaghsloot uit. Bij de herinrichting van de Breestraat krijgt slechts het deel tussen het stadhuis en het Gangetje een blindengeleidestrook met geribbelde straattegels.

Het eerste deel is volgens de gemeente geen onderdeel van de hoofdroutes voor blinden en slechtzienden, die het station, de parkeergarages en het kernwinkelgebied met elkaar verbinden. Dat is in overleg met het Platform Gehandicapten Leiden gegaan. Er is bewust gekozen voor een simpel netwerk die gebruikers makkelijker kunnen onthouden. Volgens Wim Duinker van het platform zijn er op het traject tussen station Leiden Centraal en de Haarlemmerstaat nogal wat problemen op te lossen. Op veel plekken wordt de strook ineens onderbroken en liggen soms de klanktegels metalen tegels met ronde noppen verkeerd.

Op de Haarlemmstraat staan nog steeds allerlei uitstallingen en fietsen op de strook. Henri Lenferink wil graag door als burgemeester van Leiden.

Dat zou hij nu anders doen. Lenferink had niet moeten worden opgezadeld met Benno L. De commissie zou moeten beoordelen of het geoorloofd is om ergens een pedoseksueel te huisvesten. Eerder zei hij daar tijdens de zomervakantie eens goed over na te willen denken. De Haagse politiek ziet hij in elk geval niet zitten: Ik ben echt een lokale bestuurder en Leiden is zo mooi.

Waarom niet in Leiden? Zij liepen niet direct warm. Mijn uiteindelijke promotor in Utrecht kende ik nog uit mijn studententijd.

Zijn enthousiasme was doorslaggevend. Door te focussen op Leiden kon ik veel factoren bij mijn onderzoek betrekken. Met een landelijk onderzoek had ik me meer moeten beperken. Leiden is dus vooral een case voor een groter geheel maar kent een paar specifieke zaken die interessant zijn: De industrialisatie had zich hier al grotendeels voltrokken toen de discussie over kinderarbeid losbarstte.

In was 40 procent van de textielarbeiders al voor zijn of haar tiende aan het werk gegaan. Drie jaar later zag je nauwelijks nog negen- en tienjarigen in fabrieken. Dat kwam niet door veranderingen in het productieproces: Maar tien jaar later, aan de vooravond van de invoering van het Kinderwetje van Van Houten waren er al weer een stuk meer elfjarigen aan het werk.

Die wet, die fabriekswerk onder de twaalf verbood, was dus echt nodig om hen de fabrieken uit te krijgen. Na de invoering werkten er toch nog veel jarigen. In kwam de leerplichtwet. Kinderen moesten tot hun dertiende onderwijs volgen. Pas toen de wet in werd bijgesteld, werd kinderarbeid echt teruggedrongen. Mijn onderzoek brengt in kaart welke krachten werkzaam zijn.

Maar zolang er armoede is, blijft de aanzuigende werking van de vraag naar goedkope arbeid bestaan. Verder is het bieden van een goed alternatief belangrijk. Beroepsopleidingen boden rond bijvoorbeeld geen écht perspectief voor jonge werkers. Wat Nederland betreft zijn we te ver doorgeschoten met het afbouwen van de regelgeving. Een derde van de tot jarigen zegt dat hun schoolwerk lijdt onder krantenwijken, vakkenvullen of klussen tussen de bollen. Bewust houdt bondscoach Toon Van Helfteren zijn spelers niet op de hoogte van uitslagen in de andere poules.

Pas als de voorsprong in het slotkwart terugloopt tot negen punten, maakt hij duidelijk dat het verschil boven de vijf moet blijven.

Trots hoort hij dat de NOS-verslaggever hem de redder van het Nederlands basketbalteam noemt. Op de eerste trainingsdag begin juli komen slechts negen van de 45 spelers opdagen. Toch wint het team net twaalf spelers op 10 augustus de eerste wedstrijd tegen en in Bulgarije.

Een week later wordt In Montenegro een even verbluffende als historische zege geboekt. Geradbraakt keert het team terug in de Vijf Meihal na een vlucht met een oude Fokker zonder beenruimte. Alsof er niets aan de hand is, wordt Bulgarije een dag later geklopt. Op 23 augustus wordt op Cyprus de uitwedstrijd tegen Israël een klap. Oranje wordt weggespeeld King is de vele bedreigingen aan zijn adres zat. Ook kost het hem veel te veel tijd. Zijn advieswerk wordt overgenomen door mensenrechtenadvocaat Wil Eikelboom.

De Leidenaar kreeg te maken met scheldpartijen en bedreigingen, vooral via e-mail, die soms betrekking hebben op zijn jeugd. King heeft Surinaamse ouders en kwam als kind naar Nederland. King vindt dat de anti-ZwartePietenbeweging veel succes heeft geboekt. Zwarte Piet moet worden aangepast. De zwarte kleur moet weg. King is ook failliet. Hij heeft grote problemen met de Belastingdienst maar het bankroet heeft volgens hem niets te maken met de bedreigingen.

De jurist laat weten dat hij druk bezig is met een doorstart van King Immigration Lawyers and Mediators. Leidse archeologen graven al een paar jaar in West-Friesland naar vondsten uit de bronstrijd. Ze houden een open dag en bezoekers kunnen praten met de archeologen, hun vondsten bekijken en een eigen vondst meenemen. Een rondleiding - deels met een bootje - en een fototentoonstelling zijn onderdeel van de dag.

Frits Plessen 79 werd in Zwolle geboren en volgde in Dutsland en Zwitserland een opleiding uurwerktechniek. Op jarige leeftijd was hij de jongste rijksgediplomeerde horlogemaker van Nederland. Na de militaire dienst en wat omzwervingen opende hij in op het Bevrijdingsplein in Zuid-West een juwelierszaak Verder begon hij een eigen klokkenfabriek Athos vernoemd naar de hond, een doberman, die zijn zaak bewaakte aan de Kenauweg waar hij zijn modellen maakt van klassiek tot modern.

Aan de Gerrit van de Veenstraat in Zuid-West heeft hij een showroom. Athos is ook een gecertificeerd opleidingsbedrijf en heeft geregeld stagiairs van de vakschool Schoonhoven over de vloer. Zijn twee dochters zitten in de zaak als verkoopsters. Astma komt minder vaak voor bij mensen die al op jonge leeftijd geïnfecteerd zijn met bepaalde wormen. Hermelijn Smits onderzoeker op de afdeling Parasitologie van het LUMC bekijkt of het mogelijk is op basis van moleculen van de worm een behandeling voor astma te ontwerpen.

Geïnfecteerden hebben meer cellen die ontstekingsreacties onderdrukken. De wormen zorgen er zo voor dat ze soms wel tien jaar in het lichaam kunnen blijven leven. Smits onderzoekt welke stoffen hiervoor verantwoordelijk zijn. Dat gebeurt deels in Gabon, waar Schistosoma veel voorkomt. Het onderzoek wordt op de voet gevolgd door het Longfonds. De resultaten kunnen ook interessant zijn voor andere allergische aandoeningen en auto-immuunziektes. Met een eerdere Veni-subsidie ontdekte ze het belang van B-cellen bij het tolereren van wormen door het lichaam.

Eind moet de bouw op het terrein van de voormalige Meelfabriek aan de Zijlsingel starten. Ze zijn ontworpen door het Haagse architectenbureau Jen Splinter. Een oud gebouw moet daarvoor eerst worden gesloopt. Door de forse vertragingen in de uitvoering is de vermaarde Zwitserse architect Peter Zumthor afgehaakt. Maar we willen echt aan de slag.

Het heeft allemaal al zo lang geduurd. Zumthor heeft maar een klein architectenbureau en is bovendien de zeventig gepasseerd. Deze klus is gewoon te groot. Het gaat om meer dan Het stokje is overgenomen door David Chipperfield Architects. Het bedrijf van de Britse architect is actief over de hele wereld, maar de Meelfabriek doet zaken met de Berlijnse vestiging. Harrap is geen onbekende in Leiden. Het bureau tekent in Leiden voor de restauratie van De Lakenhal. De belangstelling voor wonen of werken in het complex is volgens Simons onverminderd groot: In totaal zijn het er al meer dan 2.

De Universiteit biedt het voormalige Pathologie Laboratorium aan de Wassenaarseweg 62 te koop aan. Het gebouw dateert uit en maakt deel uit van het Boerhaavegebied dat wordt getransformeerd tot woonwerkgebied. Rijexamenkandidaten hebben in Leiden de grootste kans om met een roze pasje naar huis te gaan, blijkt uit cijfers over van het Centraal Bureau Rijvaardigheid CBR.

In het examencentrum Leiden slaagt 52,4 procent van de kandidaten voor hun rijexamen. Dat is ruim 10 procent hoger dan bij het examencentrum in Rijswijk. Ook Goudse examenkandidaten scoren slechter: In Rotterdam is dat slechts 38 procent.

Landelijk slaagt de helft van de kandidaten voor zijn examen. Het aantal succesvolle rijexamens is de afgelopen vijf jaar licht gestegen: De A44 bij Leiden is enkele uren dicht nadat zes wagens op elkaar botsen. Er zijn elf inzittenden bij het ongeluk betrokken. Niemand raakt ernstig gewond. Door het ongeluk loopt het verkeer op de A4 ook vast. Daar staat op het hoogtepunt tien kilometer file voor Zoeterwoude Rijndijk. De gemeente heeft elf van de vijftien verzoeken om in overtollige kleding te mogen inzamelen een vergunning geweigerd.

Dan wordt de spoeling te dun. Nancy Haanappel van het laatste fonds: De stichting Kici, die onder meer doneert aan het Rode Kruis, haalde in voor 1,3 miljoen euro op aan kleding en oude schoenen.

Organisaties en instanties kunnen zes weken bezwaar aantekenen. De aanpak van jihad-ronselaars speelt al langere tijd, maar de laatste twee maanden is het onderzoek intensiever, zegt Jelle van Buuren, veiligheidsonderzoeker aan de Universiteit Leiden, in een reactie op de arrestatie van drie Haagse ronselaars.

Volgens hem duurde dit onderzoek langer omdat er eerst zorgvuldig bewijs moest worden verzameld. Van Buuren benadrukt dat maar weinig mensen in Nederland actief ronselen.

Hij is teleurgesteld over het gebrek aan waardering. Voorzitter Marcel Verburg betreurt het besluit. Ook Raoul Staathof keert niet terug als assistent coach. Ook is de trans van de kerk open en staan er in het schip een grote schommel en een rodeostier.

Voor de kleintjes is er een springkussen. Op het Pieterskerkplein wordt de tweede editie van Rrrollend Leiden gehouden. Het foodfestival wordt opgeluisterd met diverse optredens van muzikanten.

Op het Gerecht wordt een Vintage-markt gehouden. Van Wezel betreurt de gang van zaken. Volgens Van Wezel steunt Streetfood Nederland, de belangenclub voor verkopers van etenswaren vanuit foodtrucks zijn zienswijze. Met een aantal kunstenaars huist hij op de begane grond van het pand aan de Rijnsburgerweg. Schilder Gijs Donker heeft er zijn atelier. Regisseur Katelijne Udo de Haes repeteert er met een theatergroep.

En Jan Stroomer geeft in zijn muziekstudio les in zang, piano en gitaar en schrijft er zijn liedjes. Op het album staat The Stream als bandnaam. Het album doet denken aan symfonische popgroepen als Queen, Genesis en Kayak, die in de jaren zeventig furore maakten. Met de onthulling van een acht meter hoog kunstwerk op de Ommedijkseweg protesteren honderden personen tegen de aanleg van de Rijnlandroute. Het werk van de beeldend kunstenaars Lamp Wouda en Sjef Oltheten bestaat uit drie metalen palen die uitlopen in een draaiend punt.

Het komt op een plek waar de nieuwe verbindingsweg tussen de A4 en A44 moet komen. Wie wil, kan een vlaggetje met daarop een zin of kreet op het kunstwerk plaatsen. De grond is van Ceciel Smit en kunstenaar Lamp Wouda.

Wouda heeft er zijn technisch atelier en bouwt aan kunstobjecten. Rapporten met verkeersprognoses waarop de aanleg van de weg is gebaseerd, zijn verouderd. Egon Snelders leest voor uit eigen werk.

Daarnaast zijn er diverse sprekers onder wie Wim ter Keurs van het bewonersgroepenoverleg Rijnlandroute en GroenLinks-voorzitter Rik Grashoff. Die pagina is al uit de lucht. De gemeente verwijdert de stickers. Onderzoek naar de herkomst heeft tot nu toe niets opgeleverd. De Islamitische gemeenschap wil een transparant beeld naar de maatschappij scheppen en hopen zo invloeden van partijen als IS buiten de deur te houden.

Bouzzit zegt nooit te maken hebben gehad met jongeren die in de ban raken van geradicaliseerde figuren. Bezoekers van het LUMC hoeven vanaf eind september niet meer nat te regenen als ze van de parkeergarage naar het ziekenhuis lopen of andersom. Twee rijen zuilen en een met sedum beplant dak in de vorm van twee wijzende vingers leiden de bezoeker naar de ingang van zowel het ziekenhuis als de parkeergarage.

Leonie van Noort wint het Nederlands kampioenschap op de vijf kilometer vrije slag in het openwater. Haar eindtijd in het Wilhelminakanaal in Oirschot was 1. Op de twee dag wint Suzanne Brummel de 3. De zwemster van LZ blijft clubgenote Moniek Heemskerk voor. Op jarige leeftijd overlijdt pianist, componist en dirigent Henk Briër. Zijn loopbaan in de muziek begon na zijn eindexamen piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Hij gaf les, begeleidde koren en schreef muziekrecensies voor het Vrije Volk en de Nieuwe Leidse Courant. Tot hij als dirigent van het onder meer door hem opgerichte Jeugdkamerorkest Leiden ook dirigent werd van de Stem des Volks. Briër, alttijd met een sjaaltje om zijn nek gedrapeerd, woonde aan het Plantage waar hij zijn vleugel vaak bespeelde.

Bij zijn feestconcert ter ere van zijn jarig jubileum traden kamerorkest Madrigalesco, het Jeugdkamerorkest Leiden, Blazersensemble Maryas en het Nederlands Madrigaalkoor op. De laatste jaren werd het stiller rondom de musicus. Er waren steeds minder uitvoeringen onder zijn leiding.

Zijn vrouw Henny Ravestein, die bij de concerten vaak een voortrekkersrol vervulde, overleed enkele jaren geleden. Hij wordt op 5 september bijgezet op het kerkhof van het Groene Kerkje in Oegstgeest. Mede-initiatiefnemer is Peen En Ui en het Cultuurfonds Leiden en een aantal andere fondsen brengen geld voor de huur bijeen. De afgelopen acht dagen is het pand ingericht als pop-up store nadat op 22 augustus het huurcontract is gesloten.

En donderdags, als hij niet naar school hoeft, op de Stevenshofmarkt. De jarige Leidenaar wil later orgelbouwer wil worden. In het mini-orgel, gebouwd door zijn opa, staat een cd-speler waarop Jordy Pastoor zijn muziek draait.Milf zoekt erotische massage amsterdam west


De Protestantse gemeente Leiden PgL brengt het aantal fulltime predikanten terug van zes naar vier. In de nieuwe opzet krijgen drie gemeenten een halve predikantsplaats. Er komt meer onderlinge samenwerking en er zijn minder pastorale uren.

Bij het verdelen van de predikanten werd gekeken naar het aantal leden, het aantal kerkgangers, inkomsten, aantal gevers en belijdenissen, dopelingen en trouwerijen en begrafenissen. In de binnenstad en Marewijk zijn veel jonge gezinnen, de buitenwijken zijn grijzer. Naast forse bezuinigingen richt de PgL een vitaliteitsfonds op met Iedere geloofsgemeenschap kan er aanspraak op maken.

Wie samenwerkt, krijgt extra punten. Foort van Oosten, voorzitter van de Algemene Kerkenraad, is blij met de uitkomst van het beleidsplan. De kerk moet haar mening laten horen. Het aantal wapenvergunningen dat in is afgegeven in Leiden bedraagt Parfumerie Mooi verdwijnt na vijf jaar uit het station Leiden Centraal.

De winkelketen heeft besloten het contract met NS dat op 1 oktober afloopt niet de verlengen. Het was een testmodel voor zes stations. Ook de komst van Rituals had invloed op Mooi, waar voorheen veel Rituals producten werden verkocht.

Dat de meeste stationswinkels in Leiden van het eigen retailbedrijf zijn, is volgens het vervoersbedrijf toeval. Ze moeten wel passen binnen de doelstellingen. De Rijnland Zorggroep maakte in een winst van 8,4 miljoen euro. Volgens Arnoud Weermeyer, lid van de raad van bestuur wordt het bedrag als financiële buffer gereserveerd.

Van de groep maakt onder meer het regionale Rijnland ziekenhuis in Leiderdorp en een aantal verpleeghuizen deel uit.

In was de winst 5,9 miljoen en een jaar eerder 6,8 miljoen. De bestuurders zijn blij en zeggen te kunnen blijven voldoen aan de steeds strengere kwaliteit- en volumenormen. Binnenkort treffen de organisaties voorbereidingen voor de integratie in De poliklinische en basis ziekenhuiszorg blijft op alle drie locaties aanwezig.

Galeriehoudster Isabelle Riffon is op zoek naar sieraden met Leiden als thema. Tot en met 26 september mag iedereen een ontwerp van twintig bij twintig centimeter opsturen. Fotograaf Pim Rush merkte de gelijkenis met de sleutels van het stadswapen op. Zo kwam ik op het idee om een ontwerpwedstrijd te organiseren. Tijdens de kunstroute zijn de inzendingen te zien in de galerie aan de Pieterskerk-Choorsteeg.

Bezoekers vormen de jury en kiezen twee winnaars. Een tot 14 jaar, en daarboven. Zij krijgen hun eigen sieraad cadeau.

Na twee jaar is de verbouwing en uitbreiding van het Rijnlands Revalidatie Centrum aan de Wassenaarseweg vrijwel afgerond en in gebruik genomen. Hoofd technisch dienst Gerben Posthumus: Het aantal medewerkers is sinds gegroeid van naar De uitbreiding beslaat 2. Het aantal verpleegdagen ligt rond de De noodgebouwen verliezen langzamerhand hun functie en maken deels plaats voor parkeerplekken. De oude ingang is vervangen door een nieuwe. De vierpersoonskamers zijn opgesplitst in twee tweepersoonskamers en de kamers voor de kinderartsen zijn vergroot.

Ook de oefenruimte voor jonge kinderen is sterk verbeterd. Tussen de stations Leiden Centraal en Utrecht Centraal is tot en met 17 augustus geen rechtstreekse treinverbinding. Treinreizigers krijgen te maken met een langere reistijd en een aangepaste dienstregeling. ProRail werkt aan een omvangrijke vernieuwing van het knooppunt Utrecht. Dat karwei moet eind klaar zijn. Er zijn dagelijks mensen aan het werk om aan de noordkant van Utrecht Centraal ruim twee kilometer spoor te vernieuwen en het aantal wissels te verminderen.

Bij een aanrijding in de tunnelbak van de A4 bij Leiden raken drie mensen gewond. De botsing ontstaat doordat een rood kruis boven een van de rijstroken wordt genegeerd. Die rijbaan richting Amsterdam is bijna een uur afgesloten omdat er fietsen van een auto vallen.

Eerder op de dag is bij knooppunt Ypenburg de A4 in dezelfde richting al enkele uren dicht nadat een busje op een 'peilwagen' botst. Daarbij vallen vijf gewonden. De Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging plaatst een mobiele klimwand op het Stadhuisplein. Kinderen vanaf zes jaar en hun ouders hebben na een klauterpartij een riant uitzicht.

Bij de wereldkampioenschappen roeien voor junioren in het Duitse Hamburg zorgt Jeroen Oortwijn 18 van Die Leythe voor een sensatie door met de Junioren Holland Acht de zilveren medaille te veroveren.

Het is ook een flinke opsteker voor de Leidse bondscoach Ronald Florijn, die naast de acht nog drie boten in de finale heeft. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een Nederlandse acht erin slaagt op het podium te komen.

Oortwijn is euforisch na afloop van de race. Bij het EK voor junioren in mei, greep het achttal net naast de medailles. Hij schrijft het succes onder meer toe aan de loodzware trainingen. Dertien maal per week. Oortwijn stapt over naar Nereus in Amsterdam, waar hij medicijnen studeert.

Twee jaar geleden zou ze naar San José gaan, in Californië, om daar in een waterpoloteam van een universiteit te gaan spelen. Slagter had een half jaar te lang niet gestudeerd waardoor de Amerikaanse universiteit haar niet mocht toelaten. Afgelopen week werd al bekend dat de Leidse vereniging international Vivian Sevenich 21 kwijtraakt aan de Italiaanse club Messina. Zij vertrekt - na acht jaar ZVL - eind augustus naar Sicilië. Burgemeester Henri Lenferink is van plan de aangevraagde drank- en horecavergunning van Dubai Lounge aan de Nieuwe Beestenmarkt te weigeren.

Het 'tapas- en waterpijpcafé' zou niet voldoen aan de eisen. Sinds 1 februari is er een nieuwe ondernemer die het in november geopende Dubai Lounge exploiteert. Zolang de aanvraagprocedure loopt mogen er geen dranken worden verstrekt en geen kansspelautomaten worden gebruikt.

Ook het terras moet gesloten blijven. Voor het eerst doen naast studenten van de Universiteit Leiden ook hbo-studenten van de Hogeschool Leiden mee. Minderjarige deelnemers mogen geen alcohol drinken en zijn te herkennen aan een andere kleur polsbandje. De mentoren krijgen een cursus over de gevaren van alcohol en om het alcoholbeleid te handhaven. De opening is verhuisd van de Hooglandsekerk naar de Lammermarkt. Verder zijn zowel de champagnebrunch als de barbecue over twee locaties verspreid.

In het Universitair Sportcentrum kunnen studenten overnachten en bij de Hogeschool Leiden staat een tent met slaapplekken. Die wordt na een dag ontruimd wegens overvloedige regen waarna de slapers verhuizen naar het sportcentrum. De rest slaapt bij studentenverenigingen, medestudenten of particulieren. Op 12 augustus staat een bonte verzameling aan stands op de informatiemarkt op de Nieuwe Rijn en de Botermarkt.

Sport-, studie- en studentenverenigingen, politieke partijen en horeca, presenteren zich. Het programma op 13 augustus: Het Leids Eerstejaarsfestival is op 14 augustus in park Landskroon vlakbij Corpus. Bovendien kunnen we er twee uur langer doorgaan. De opzet is vrijwel gelijk: De gemeente biedt Rafaël Cala Rodriguez, eigenaar van dansschool Salsiando, een onderkomen aan de Flevoweg aan.

Daar heeft hij weinig aan, zegt de dansleraar. Sinds de gemeente zijn dansschool aan de Haarlemmerweg in mei sloot, heeft hij geen inkomsten meer. Zijn huis en zijn auto zijn al verkocht. Na een jaar bleek dat een dansschool op het bedrijfsterrein volgens het bestemmingsplan niet mag. Rodriguez staat aan de rand van een faillissement. Achttien jaar had hij een goedlopende dansschool.

Op 23 augustus protesteren cursisten van de school met dansen op het Stadhuisplein en rond de balies van het stadhuis tegen de gemeente. Biotechnologiebedrijf Prosensa krijgt 5 miljoen euro van de Amerikaanse non-profit organisatie CureDuchenne.

Het geld wordt gebruikt om de ontwikkeling van een medicijn tegen de spierziekte Duchenne te versnellen. Ook wordt de subsidie ingezet voor de ontwikkeling van een tweede Duchenne-medicijn, naast het leidende medicijn in ontwikkeling drisapersen. Wereldwijd lijden circa Patiënten belanden veelal in het begin van hun tienerjaren in een rolstoel. Op latere leeftijd is vaak beademing nodig. Weinig patiënten worden ouder dan 30 jaar. In ontving het Leidse bedrijf, dat sinds vorig jaar een beursnotering heeft in de VS, al 1,4 miljoen euro subsidie van CureDuchenne.

Een misstap, verspreking of gemiste muzieknoot haalt mensen uit hun ritme. Daardoor vertragen we, melden Leidse psychologen in het Journal of Neuroscience. In lopen, praten en muziek maken zit een ritme. Hersenen produceren dan een golfpatroon dat met dit ritme in de pas loopt. Dankzij de overeenkomst in ritmes voeren mensen activiteiten snel en nauwkeurig uit.

Toch maken we soms een fout. Daardoor verschuift het hersenritme en raakt het uit de pas met het prikkelritme. Groene Hart Cruises bestaat vijftien jaar. Het voormalige Leidse rondvaartbedrijf Slingerland werd overgenomen door het echtpaar Hans en Sonja Bosma, dat daarvoor verhuisde van Harderwijk naar Leiden. Eerst woonden ze op het kleinste scheepje Jolanda S. Na een huis aan de Hoge Rijndijk wonen ze nu nabij de ligplaats van de Olympia aan de Zijldijk.

De rederij verzorgt minicruises vanuit Leiden door het Groene Hart. Treinreizigers tussen Alphen en Leiden Lammenschans hebben vier uur lang meer dan een uur vertraging als de spoorbrug over het Rijn-Schiekanaal beschadigd raakt nadat een boot zich klem vaart onder de brug. De provincie stuurt direct een team monteurs. De schipper beweert door groen licht te zijn gevaren. De brug, die op afstand wordt bestuurd, zou te vroeg zijn gesloten. Camerabeelden moeten uitsluitsel geven.

De politie nam in juli vijftig zedenzaken in behandeling. In juli waren dat er nog geen dertig. Volgens districtschef Joep Pattijn wordt de stijging onder meer veroorzaakt door een exhibitionist die Leiden actief is bij studentenhuizen en een handtastelijke wielrenner in de Bollenstreek. In twee Leidse wijken is volgens Pattijn nog geen sprake van dalende woninginbraken: Uit cijfers over de eerste vier maanden van dit jaar blijkt dat deze wijken hotspots zijn.

Pattijn wijst twee oorzaken aan. Het zijn al wat oudere wijken, waar bij veel woningen het hang- en sluitwerk niet van de beste kwaliteit is en de kozijnen in veel gevallen óók aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Verder is er - vanwege de bevolkingssamenstelling — een kleinere bereidheid tot burgerparticipatie dan in andere delen van Leiden.

Oplettende burgers zijn volgens hem een belangrijke factor voor de dalende misdaadcijfers. Het aantal gepleegde misdrijven daalde de eerste vier maanden met 12 procent ten opzichte van dezelfde periode in In het hele district daalde het aantal woninginbraken met 27 procent tot In die periode werden 73 verdachten opgepakt, tegen 57 in De Landelijke inspectiedienst Dierenbescherming haalt een grote groep verwaarloosde en ondervoede dieren weg uit een woning.

Het gaat om 26 katten, drie honden, tien stinkdieren en een fret. Een dierenarts is ruim vier uur bezig met het controleren en behandelen van de dieren. Voor een kat en een kitten komt de hulp te laat. De inspectie komt de misstand op het spoor na een telefoontje over enorme stankoverlast.

Tegen de eigenaresse is proces-verbaal opgemaakt. Zij moet ook de kosten betalen van de herplaatsing. Rogier Jansen is de nieuwe basketballer bij Zorg en Zekerheid Leiden.

Het is met afstand de meest besproken tweejarige transfer van deze zomer. De spelverdeler werd de afgelopen seizoenen steevast uitgejouwd in de Vijf Meihal. Zelfs werd hij op een spandoek huilend afgebeeld.

De voudig Oranje-international is er niet van onder de indruk. Felder heeft naam gemaakt in het Amerikaanse collegebasketbal. De voorbije twee seizoenen speelde hij voor Miami Ohio Redhawks. Merijn Tinga, de Leidse Plastic Soup Surfer slaagt er niet zijn surftocht van kilometer langs de hele Nederlandse kust naar het Duitse Borkum te volbrengen.

Op het strand van Ameland stopt hij er mee nadat hij twee keer eerder in het Belgische Knokke op zijn twintig kilo zware surfboard te zijn gestapt. Mijn voet zijn ontveld en ik kan alleen nog maar achteruit de trap af. Zes appartementen van een flat aan het Pergolesipad worden ontruimd vanwege een gaslek, dat ontstaat bij sloopwerkzaamheden.

Nadat energieleverancier Liander het gat heeft gedicht mogen de bewoners weer terug. Het aantal dak- en thuislozen dat om een logeerplek vraagt, neemt toe. Deze organisatie biedt verschillende vormen van opvang en begeleiding in Leiden, Alphen aan den Rijn en Katwijk aan.

Bij de federatie zijn 75 leden aangesloten. Met elkaar goed voor honderden opvanglocaties in ons land. Ook jongeren behoren steeds vaker tot de groeiende groep nieuwe daklozen. Ze zijn weggelopen, komen uit de gevangenis en zijn daarna niet opgevangen of staan op straat vanwege grote financiële moeilijkheden. Ziekenhuisbacteriën die ongevoelig zijn voor antibiotica vormen een groeiend probleem. De Leidse antibiotica-expert Gilles van Wezel gaat samen met collega Michael Richardson en met experts van het LUMC en Naturalis op zoek naar nieuwe antibiotica in het gif van slangen en schorpioenen.

Tot dusver zoekt de farmaceutische industrie vergeefs. Gif wordt langs synthetische weg in grotere hoeveelheden gemaakt zodat die getest kunnen worden.

Uitspraak Haagse rechtbank tegen twee Leidse broers van 21 en 16 jaar die een scheidsrechter bij een zaalvoetbalwedstrijd in de sporthal aan de Opaalstraat een dubbele kaakbreuk en een zwaar gekneusde neus toebrachten. Tegen de oudste eist het openbaar ministerie twee weken eerder dagen gevangenisstraf, waarvan 30 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Verder wordt een schadevergoeding geëist en wil het OM dat hij onder toezicht van de reclassering blijft en een agressietraining gaat volgen. Volgens de officier van justitie is hij schuldig aan openlijke geweldpleging.

Galeriehoudster en kunstenares Diana Lepelaar en Jeanette Plaizier openen het galerie-café binnenkort in de oude ambachtsschool. Aan de voorzijde van het gebouw komt bovendien een terras.

Elke zes weken wordt er van tentoonstelling en thema gewisseld. Lepelaar startte haar atelier in en Plaizier runde er evenementenbureau De Partij. De Universiteit Leiden is met plaats 77 de op een na hoogst genoteerde Nederlandse universiteit in de Shanghai Ranking, de ranglijst van beste universiteiten ter wereld.

Tot de belangrijkste criteria behoren het aantal publicaties van medewerkers van een universiteit in wetenschappelijke tijdschriften zoals Nature en Science, en het aantal onderscheidingen zoals Nobelprijzen en Fields Medals een soort Nobelprijs voor de wiskunde voor medewerkers en afgestudeerden.

Sinds jaar en dag staat de Amerikaanse Harvard University bovenaan. Cambridge is op nummer 5 de best presterende Europese universiteit. Tegelijkertijd worden ook rankings per onderzoeksveld gepubliceerd.

In de ranglijst voor een beperkt aantal wetenschappelijke disciplines staat Leiden voor Physics in de groep 51 tot Woonwagenbewoners trekken steeds vaker groepsgewijs naar campings om daar in een stacaravan een groot deel van het jaar door te brengen. Op de officiële standplaatsen wordt het steeds moeilijker hun traditionele levenswijze vol te houden. Dat zegt de Leidse woonwagenbewoner Wim van Esch die merkt dat gemeenten vaak een uitsterfbeleid volgen en wagens vervangen door kunststof chalets.

Zwembad De Vliet aan de Voorschoterweg loopt in de nacht van 15 op 16 augustus bijna helemaal leeg. Na reparatie wordt het zwembad weer volgepompt. Op 20 augustus gaat De Vliet weer open als het nieuwe water bijna tot 22 graden is opgewarmd. Manager Henri de Boer van Sportbedrijf Leiden zegt dat het zwembad een technisch probleem had. Een niet goed functionerende afsluiter van een filter was de oorzaak.

Abonnementhouders kunnen zonder bijbetaling zwemmen in zwembad De Zijl. In het onbemande pompstation Jongeneel aan de Stevenshofdreef staan sinds kort twee industriële wasmachines en een droger. In de ene wasmachine past tot vier kilo, in de ander en de droger kan tot achttien kilo. Annemieke en Mattijs Jongeneel bedachten die extra service voor hun klanten. Oud-profvoetballer Tin de Cler vindt het hoog tijd dat in Leiden ernst wordt gemaakt met fusies van vrijwel alle verenigingen.

De oud-speler van onder meer Ajax, AZ, Feijenoord en het Nederlands elftal betreurt dat zijn jeugdliefde Lugdunum is afgegleden tot in de kelder van het amateurvoetbal.

Hij stelt voor het aantal clubs in enkele jaren terug te brengen van twaalf naar zes. Als fusiepartner van Lugdunum ziet in Roodenburg een goede kandidaat. Sentimenten hoeven wat hem betreft niet in de weg te staan. De Cler wil na zijn operatie aan een liesbreuk terugkeren als trainer. Ik las dat in meer dan zestig steden vrijwilligers mensen uit het buitenland helpen de taal te leren.

Ik stortte me in het diepe. Na een artikeltje in de krant stond mijn telefoon roodgloeiend. Van buitenlanders, maar ook van organisaties als Vluchtelingenwerk, Inburgering, het Talencentrum.

De eerste jaren was ze soms veertig, vijftig uur per week in touw. Iedere keer als ze buitenlanders het inburgeringscertificaat gaf, zei ze: Hier in de hal staat GildeSamenspraak Leiden. In die acht jaar hebben we bijna vrijwilligers aan hen gekoppeld. De meeste matches gaan één, anderhalf jaar door. We geven geen lessen. Ze gaan samen aan de slag. Het is erg belangrijk dat het klikt. Ze studeerde rechten in Leiden, haar man overleed op jarig leeftijd en heeft twee zoons: Michiel 37 en Folkert Ze hield aan het werk Iraanse schoondochter over.

Van de vijf kersenboompjes die Japanse zusterstad Nagasaki de stad in maart cadeau deed voor een plekje in het Rembrandtpark staan er nog maar enkele overeind. Ze werden door Teruo Nakamura en zijn Leidse collega wethouder Frank de Wit geplant naast de plaquette die er uitleg over geeft. Ze zijn gesneuveld door vandalisme. De schade is ontdekt tijdens een reguliere inspectieronde en het tekort wordt in het najaar aangevuld. De Csupermarkt aan het Diamantplein sluit en wordt omgevormd tot Jumbo.

Het is de derde Jumbo-winkel in Leiden. Vanaf 3 september kunnen de inwoners van het Morskwartier terecht in de nieuwe winkel. De m2 tellende Jumbo krijgt onder meer een versplein. Klanten van C in Winkelcentrum Diamantplein konden vanaf 30 juli verhuiszegels sparen. Na de verbouwing kunnen zij hun spaarkaart bij de nieuwe Jumbo inleveren voor een boodschappenpakket van 60 euro.

De medewerkers gaan mee naar Jumbo en er komen nieuwe medewerkers bij. De eerste klanten krijgen een bos bloemen en tot en met 7 september krijgen alle klanten die meer dan 25 euro besteden een appeltaart.

Filiaalmanager is Jelmer Hessling. Het is het ste Jumbo-filiaal in Nederland. Ze kwalificeerde zich niet voor individuele nummers. Op de enige afstand waarvoor zij zich plaatst, de estafette 4 x meter, komt ze niet echt in actie omdat de eerste loopster Madiea Ghaloorer er niet in slaagt het stokje door te geven aan Dafne Schippers maar valt. Daardoor wordt de run voortijdig afgebroken. Van Schagen zou de derde loopster zijn. De Leidse schrijfster Ciska van der Horst brengt haar eerste boek op de markt.

Haar ouders zijn om het leven gekomen en een zwaar begin op school en nachtmerries maken haar leven er niet makkelijker op. Het is een avontuur vol liefde, spanning, verdriet, draken en actie. Ivy is uitgegeven door boekscout. In vragen aan B en W zegt de partij dat Leidenaars bewust of onbewust niet opgeven wanneer ze naar elders verhuizen.

Daardoor krijgen huurder of kopers van hun leeggekomen woningen hoge aanslagen omdat hun adres veel meer mensen staan ingeschreven. De SP vraagt zich af of nalatigen kunnen worden beboet. Studentenverenigingen hebben voldoende vrijwilligers. Nu wordt er meer gepland. In september wordt het leenstelsel ingevoerd.

Dan vervalt de studiefinanciering als gift. Ook bij studentenroeivereniging Njord merken ze weinig van een tekort waar veel sportclubs wel mee kampen. Sporten, bewegen, en tussendoor gezond eten en drinken. De sluiting van de poortjes op de stations Leiden Centraal en Voorschoten komt naderbij. In Woerden en zeven andere stations wordt vanaf vandaag een proef gehouden waarbij gratis doorgang wordt verkregen met een ov-chipkaart waarop voldoende saldo staat.

Wie binnen een uur het station weer verlaat en uitlogt verliest geen saldo. Volgens Eric Trinthamer van NS kunnen mensen zonder ov-pas straks een passagekaart bij de gemeente aanvragen. De strijd tussen NS en gemeente - die geen poortjes wil - nog altijd niet beslecht. Er wordt tussen beide partijen nog steeds gesproken.

Biotechbedrijf ProQr Therapeutics zoekt naar een medicijn tegen taaislijmziekte. Het Leidse bedrijf probeert daarvoor 75 miljoen dollar binnen te krijgen op Wall Street en de strijd aan te gaan met marktleider Vertex Pharmaceuticals. ProQr staat aan de vooravond van de eerste testfase van QR, dat patiënten laat inhaleren en zich richt op het verbeteren van de longfunctie via reparatie van een defect gen.

Mensen met taaislijmziekte hebben een lagere levensverwachting. ProQr is mede opgericht door Henri Termeer, eerder directeur bij het Leidse Genzyme, dat ook werkt aan medicijnen tegen taaislijmziekte.

Lucinde Wiersema 16 vertegenwoordigt ons land tot en met 24 augustus op het Europees jeugdkampioenschap voor doven en slechthorenden in het Turkse Trabzon. De Leidse atlete blijkt op haar zevende volledig doof te zijn en communiceert via gebarentaal. Ze zit op Het Waterland, de praktijkschool in Leiden en krijgt hulp van een tolk. Ze doet mee op vijf onderdelen, speerwerpen, hoogspringen, ver springen, kogelstoten en de meter.

B en W zien af van het voorstel van UVS om de bouw van een nieuwe tribune, kantine en kleedkamers te combineren met de bouw van enkele sportzalen. De sportzalen zijn voor de middelbare scholen in de buurt en voor basketbalclub BS Leiden.

UVS, BS Leiden en de wijkvereniging Houtkwartier willen nog voor de commissiebehandeling van 11 september van het ontwerp bestemmingsplan Kikkerpolder de gemeenteraad overtuigen van een alternatief dat voor alle partijen acceptabel is: BS Leiden zoekt al jaren één thuishonk, met zoveel mogelijk trainingsruimte.

En de wijkvereniging probeert de groeiende verkeersdruk in de wijk te beperken. Op 4 september houdt de wijkvereniging een bijeenkomst waar het alternatief wordt gepresenteerd en de gemeente komt uitleggen waarom ze door wil met de huidige plannen. Lucky Ajax en Sparta Legends spelen er en de oud-profs uit Amsterdam winnen met Scheidsrechter is Pieter Vink uit Noordwijkerhout.

De wedstrijd levert 5. Holverda kreeg vorig jaar de diagnose Alzheimer. Bij het duel geniet de Leidenaar, maar is ook aangedaan. Vooral wanneer Peter van der Zwan, bestuurslid van de supportersvereniging van Sparta, hem toespreekt. De oud-voetballer is opgetogen over de opbrengst: De veiling na de wedstrijd brengt 4. Ajax doneert ook nog eens 1. Een loterij levert euro op. In het shirt van zijn geliefde Sparta speelt hij korte tijd mee en krijgt applaus bij het eerste balcontact.

Na rust mag hij een strafschop nemen. De hoofdrolspeler schiet met links naast. Vlak voor tijd maakt hij de eretreffer, met rechts.

Geëmotioneerd gaat hij door een erehaag van Spartanen en Ajacieden van het veld. Hij speelde twaalf jaar betaald voetbal, waarvan zes bij Sparta in Rotterdam en ook bij Fortuna Sittard en HFC Haarlem en werd een keer geselecteerd voor het Nederlands elftal. In zijn jeugd speelt Wout, die in Leiden-Noord opgroeit, voor Roodenburg. Soms voetbal hij nog bij de veteranen van Docos. Omdat hij geen auto meer mag rijden hebben fans een haal- en brengservice georganiseerd van en naar Sparta.

Goedkope leasefietsen die Het Warenhuis wil verhuren is oneerlijke concurrentie voor de lokale fietsenbranche, vindt Daan Sloos, fractievoorzitter van Leefbaar Leiden. De kringloop is onderdeel van de sociale werkvoorziening, die gebruikt maakt van door de gemeente verwijderde fietsen. Het Warenhuis wilde fietsen verhuren voor 50 euro per jaar met een borg van nog eens 50 , inclusief gratis reparaties. Sloos vraagt B en W ervoor te zorgen dat de werkgelegenheid in de bestaande fietsenhandel niet in gevaar komt.

De politie rolt een hennepkwekerij op in de Marnixstraat. Agenten treffen op de eerste verdieping van een woning hennepplanten aan. De plantjes zijn verspreid over drie kamers. Ook werd een pot met 15 stekplantjes aangetroffen. De kwekerij en de apparatuur wordt vernietigd. Verzetsstrijdster Atie Visser overlijdt een maand na haar ste verjaardag. In komt ze in het nieuws omdat ze in een brief aan burgemeester Henri Lenferink bekende de directeur van de HCW Felix Guljé te hebben doodgeschoten in Visser zat in de Tweede Wereldoorlog als koerierster onder de valse naam Karin bij de knokploeg van Marinus Post.

Ze overviel onder meer distributiekantoren. Daarvoor kreeg ze in het Verzetsherdenkingskruis en de Veteranenspeld. Naast haar ondergrondse werk zat de geboren Rotterdamse ook bij de Politieke Opsporingsdienst POD , die 'foute' Nederlanders opspoorde. Na de oorlog liquideerde ze Guljé, die voor de nazi's zou hebben gewerkt.

Zijn bedrijf zou een brug hebben gerepareerd die door het verzet was vernield en voor de Duitsers van strategisch belang was. Met twee anderen van het verzet ging Visser in juni naar het huis van Guljé in de Van Slingelandtlaan. Ze belde aan en schoot hem dood in de deuropening. Later bleek dat Guljé joodse onderduikers in huis had. Tegen de burgemeester zei ze dat ze de moord niet zou hebben gepleegd, als ze meer over haar slachtoffer had geweten.

Hij verkocht zijn complete boekenbezit. De bekende Leidenaar - met alpinopet - stond jarenlang ook op de warenmarkt met een boekenstal.

Na een hartinfarct daalt de nierfunctie twee keer zo snel als bij normale veroudering. Extra visolie in de voeding remt deze snelle achteruitgang. Dat blijkt uit onderzoek dat met subsidie van de Nierstichting is uitgevoerd binnen de Alpha Omega Trial die wordt gecoördineerd door Wageningen Universiteit. Maar er wordt ook gedacht een effect op de bekleding van de bloedvaten of op de mitochondriën, de energiecentrales van de cel.

De in het onderzoek gebruikte dosis visolie staat gelijk aan het eten van de aanbevolen hoeveelheid van twee keer vette vis per week. Capsules met visolie of met op algen gebaseerde omegavetzuren zijn een goed alternatief. Sporting Trigon is, onder strikte voorwaarden, bereid om het korfbalterrein aan de Zoeterwoudsesingel op te geven zodat tennisclub Roomburg er een nieuw complex kan inrichten.

Tennisclub Roomburg kan er drie banen meer aanleggen dan nu langs de Kanaalweg. En als de verhuizing rond is, kan hockeyclub Roomburg - die al jaren nieuwe leden moet weigeren - een extra kunstgrasveld aanleggen waar nu nog wordt getennist.

Volgens voorzitter Beekman wordt zaalkorfbal steeds belangrijker en pleit hij voor een nieuwe korfbalhal. De Leidse firma FashionQlub neemt voor een niet bekendgemaakt bedrag de website shopvip. Het online-bedrijf, met de hoofdvestiging aan de Harteveltweg, was al eigenaar van onder meer Goeiemode.

FashiobQlub verkoopt bekende modemerken met korting. Buurtrestaurant Resto van Harte opent op twee locaties in Leiden een ontmoetingsplek voor jong en oud. De kennismakingsprijs voor een driegangendiner is vier euro voor volwassenen en twee euro voor kinderen tot en met twaalf jaar. Resto VanHarte biedt vrijwilligers en stagiairs kansen om weer aan het werk te gaan. Die helpen met boodschappen doen, het voorbereiden van gerechten, afwassen en opruimen. Maar ook met de organisatie van feestelijke of interessante activiteiten.

Hoewel het weiland al zestien jaar in gebruik is door de paarden van Paula Buijn, wijst de gemeente in een brief dat het strijdig is met het bestemmingsplan.

De Partij voor de Dieren vraagt de gemeente om opheldering. Buijn is teleurgesteld dat klagers uit de omgeving niet eerst bij haar zijn geweest voor overleg: De stallen staan er al sinds In april spraken we met de gemeente. Er zou een gesprek volgen met de klagers, maar dat is nooit gebeurd. Als het vee niet weg is moet ik Een paar jaar geleden werden de paarden mishandeld, ze vindt geregeld glas, en iemand probeerde de beesten te vergiftigen door batterijen, wc-eend en chloortabletten in het water te gooien.

Anonieme buurtbewoners zeggen dat het vies en modderig is, het er stikt van de vliegen en het terrein te klein is en de stallen er slecht aan toe zijn.

Hij heeft Susanna Veldmeijer en Henk Dissel als opponent. Theodoor 21 is een jaar bezig met professioneel zingen. Die kwam in de single top op plek 69 binnen. Volgens zijn management ziet Theodoor de nominatie als een bekroning. Onderzoekers van Naturalis en deskundigen van de Universiteit Utrecht ontleden een dode walvis die een dag eerder vijf kilometer voor de kust van Katwijk drijvend wordt aangetroffen door de bemanning van de SCH 7, een kleine vissersboot.

De bijna meter lange vinvis stierf een plotselinge dood, concludeert de faculteit Diergeneeskunde van de universiteit van Utrecht na onderzoek. Maag en darmen zaten vol.

Dat duidt niet op een lang ziekteproces. Achter de ribben vinden pathologen enkele verbrijzelde ruggenwervels, wat er op zou kunnen wijzen dat de vinvis het slachtoffer is geworden van een aanvaring. Steven van der Mije van Naturalis, die de ontleding leidt, noemt ook een aanval van een orka of een botsing met een kade als mogelijke verklaring.

Het dier was vrij jong. Het museum heeft er niet de juiste spullen voor. De kop alleen is al 4. Per vrachtwagen gaan de botten naar een speciaal prepareerbedrijf in het midden van het land.

Door het natuurlijke rottingsproces moeten de laatste stukjes vlees en weefsel van het skelet verdwijnen. Daarna moet het karkas nog een aantal maal gespoeld worden. Als het skelet schoon is keert het naar Leiden terug. Daar wordt het gerepareerd om daarna eventueel tentoongesteld te worden.

Koos Moenen overlijdt - na een langdurig ziekbed - op jarige leeftijd. Moenen was enkele jaren bestuurslid materiaal en verleende vele jaren hand- en spandiensten in de materiaalploeg bij evenementen, repetities en optredens. Jarenlang was hij de grote man achter het inzamelen van oud papier ten bate van de clubkas.

Bij de lintjesregen in werd hij benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau. De uitnodigingen voor de Veiligheidsmonitor vallen bij de deelnemers op de mat.

Leiden is een van gemeenten die meedoen aan het onderzoek naar criminaliteit, onveiligheid, overlast in de buurt, en het optreden van gemeente en politie. De resultaten worden in maart verwacht. Leiden gebruikt de uitkomsten bij het vormgeven en evalueren van haar veiligheidsbeleid. Het probleem speelt al bijna twintig jaar maar de gemeente wil het dit najaar definitief oplossen.

In klaagde al een hoteleigenaar dat zijn Duitse en Engelse gasten geregeld op de bon gaan. Volgens de gemeente vallen de borden onder het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens waarvan niet mag worden afgeweken. Een woordvoerder van het ministerie van infrastructuur zegt dat het elke gemeente vrijstaat om informatieborden ter verduidelijking te plaatsen. Het plaatsen van de ondergrondse vuilcontainers heeft soms wat voeten in aarde.

Zo stuitte de graafploeg van GP Groot vier weken geleden aan de Kaiserstraat op een historische kademuur. Ondanks de proefboringen en proefsleuven hadden we die muur nooit gezien. De afdeling archeologie van de gemeente is bij het project betrokken en kijkt soms met de ploeg mee. Begin zijn we in Pieterswijk, daar zullen we ook veel vinden. Nagel hoopt over vier weken de containers in de Kaiserstraat te kunnen plaatsen.

Een kwart eeuw terug waren dat er nog maar 5 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In Leiden reden er begin dit jaar Minder dan een op de drie Leidenaars. Dat staat in schril contrast met enkele plaatsen in de regio waar bijna de helft van de inwoners een eigen auto heeft, zoals Wassenaar, Nieuwkoop, Kaag en Braassem, Hillegom en Lisse.

Wellicht komt het omdat het openbaar vervoer in steden fijnmaziger is en er meer jongeren in de stad wonen. Het CBS geeft toe dat het slechts gist naar oorzaken. Anneke van Aken-Tasman overlijdt. Ook was zij landelijk actief. Bij een brand in een woning aan de Molenstraat worden vier huizen ontruimd. De bejaarde bewoner wordt gered door zijn oplettende overbuurvrouw Kimberley.

Ze merkt de brand als eerste op en helpt hem uit zijn woning: Ik ben gelijk aan de slag gegaan. Hij wordt uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht, omdat hij rook had ingeademd. Bovenbuurman Ben vlucht naar het balkon en wordt geholpen door de brandweer. Ook omwonenden moeten uit voorzorg een veilig heenkomen zoeken. De brandweer heeft het vuur snel onder controle en schade blijft beperkt.

In de Oostvlietpolder worden de Leidse Hooidagen gehouden. Het Zuid-Hollands Landschap organiseert het evenement voor de tweede keer.

Op beide dagen bouwen kinderen een tipi, hakken hout en stoken een vuurtje. Verder zijn er excursies, speurtochten en workshops om het platteland beter te leren kennen. Elza Hoeve, het laatst melkveebedrijf van Leiden, aan de Vlietweg 82 houdt open huis. Onderzoekers uit Leiden, Eindhoven en Nijmegen zijn er onder leiding van de Universiteit Wageningen in geslaagd om een kunstmatig virus te ontwikkelen.

De ontdekking is gepubliceerd in Nature Nanotechnology. De onderzoekers denken vooral aan therapieën om genetische defecten te corrigeren. Traditionele medicijnen bestaan uit relatief kleine moleculen die meestal zonder al te veel moeite op de plaats terecht komen waar ze moeten zijn.

Dat gaat lastiger met nieuwere typen medicijnen die worden ontwikkeld en die bestaan uit grote biomoleculen zoals eiwitten en nucleïnezuren, bouwstenen voor DNA. De Leidse inbreng komt van de natuurkundige Daniela Kraft.

Zij ontwikkelde samen met Willem Kegel Universiteit Utrecht en Paul van der Schoot TU Eindhoven een theoretisch natuurkundig model dat het vormingsproces van een natuurlijk virus, Tabaksmozaïekvirus, beschrijft. Bij de WK Roeien op de Amsterdamse Bosbaan behalen de zeventig Nederlandse deelnemers in de veertien Olympische onderdelen slechts één medaille.

Er doen zestig landen mee en Nederland heeft met 21 ploegen de grootste equipe ooit. Vier Leidse deelnemers komen aan de start. De Holland Acht eindigt als laatste in de serie en komt twee dagen later in de herkansing niet verder dan de vierde plek. In de B-finale eindigt de Oranje-acht als tweede. Beukers plaatst zich met partner Inge Janssen voor de halve finale na een zege in de herkansing. Het duo mist de grote finale maar worden In de B-finale in 6. Frenken wordt in de halve finale vierde en plaatst zich niet voor de finale.

Ze kwamen vorig jaar tijdens het Leids filmfestival op het idee. Via crowdfunding haalde de organisatie in juli ruin 3. Milou Laan, een van de initiatiefnemers, doet met Vincent van der Voort de muzikale programmering vanuit een tijdelijke kantoorruimte aan de Aalmarkt. Een kleinschalig, groen festival met een intieme sfeer waarbij het concept belangrijker is dan grote namen.

Met bezoekers is het festival uitverkocht. De hooischuur is omgebouwd tot hoofdpodium, er is een blotevoetenveld en naast het kippenhok een tweede podium. De dieren van het kinderboerderijtje logeren tijdelijk elders. De workshops zijn milieugericht: En bezoekers maken mooie dingen van afval. In het kinderdorp geschminkt worden met eco-schmink, knutselen met gerecycled papier, leren koorddansen, een theaterspel geïnspireerd op het vossenspel of brood bakken op een kampvuur.

Sjaak van de Geijn laat met zijn stagiairs het vak van de smid zien. Marjo Buijs stelde een theaterprogramma samen. Joop Dijkman overlijdt. Hij was van tot hoogleraar longziekten bij het Leids Universitair Medisch Centrum.

Zijn speciale aandacht had longemfysemm. Na zijn emeritaat verhuisde hij naar Nijmegen. Het treinverkeer tussen Leiden en Schiphol is urenlang onmogelijk door storingen. Tussen Leiden, Haarlem en Schiphol zorgde een stroomstoring voor problemen. Tussen Schiphol en Amsterdam-Zuid was een seinstoring de boosdoener. De bomen die in maart werden gekapt bij het Sylvius-laboratorium op het Bio Science Park kosten de Universiteit Leiden Volgens de gemeente zijn er dertien bomen illegaal omgehaald met een waarde van 4.

De universiteit had geen vergunning aangevraagd en de Bomenbond Rijnland trok bij B en W aan de bel. Het college stelde de universiteit in juli in de gelegenheid alsnog een vergunning aan te vragen. Dat werd geweigerd omdat het terrein geen openbare ruimte zou zijn en de bomenverordening niet van toepassing is.

De gemeente is het daar niet mee eens en eist dat de universiteit het bedrag stort in het bomenfonds. De Bomenbond vindt ook dat de bomen in de openbare ruimte stonden.

Op gronden van de universiteit staan duizenden bomen en het aanvragen van kapvergunningen en de daaraan verbonden herplantplicht kost de universiteit tonnen per jaar. Advocaat Marco van Duijn zegt dat de Bomenbond tevergeefs op deze onduidelijke regel gewezen en bepleit dat de verordening alsnog wordt aangepast. Alle spullen werden tijdelijk opgeslagen bij stichting Vrijplaats aan de Middelstegracht, waar de winkel wordt gevestigd als de verbouwing klaar is.

De winkel is toegankelijk voor iedereen en er mogen vijf artikelen per keer worden meegenomen. Als de opknapbeurt van de Breestraat niet op tijd klaar is, brengt de gemeente de straat provisorisch op orde zodat de taptoe, de optocht en andere festiviteiten van Leidens Ontzet kunnen doorgaan. Een juridisch probleem rond de gemeentelijke aanbesteding zorgt voor vertraging. Mark van Praag, voorzitter van de winkeliers vereniging vreest vooral voor het gedeelte richting Garenmarkt. Volgens secretaris Karel Caron is het vooral op 27 augustus druk in de buitenbaden vanwege het fraaie weer.

Een batig saldo gaat naar een goed doel. Ze worden door directeur Meta Knol in de bloemen gezet en krijgen een privérondleiding van conservator Christiaan Vogelaar. Het paar wordt vergezeld door hun in Leiden wonende kleindochters Anke en Kim. De expositie is nog tot en met 31 augustus zien. Daarna gaan de schilderijen terug naar de privécollectie van een rijke zakenman in New York.

Bewoners van de nieuwbouwwijk op het terrein van de voormalige Groenoordhallen en hun buren in de oude wijk Groenoord-Noord lopen geen gezondheidsrisico, nu er bij graafwerkzaamheden giftig materiaal is gevonden. De gemeente weerspreekt in een brief aan de bewoners ten stelligste dat de grond onder de woningen verontreinigd is. Er worden geen uitspraken meer gedaan wanneer de twee verbindingen van de waterwoningen naar de Slaaghsloot bevaarbaar zijn. De vervuiling bij de westelijke watergang - hier zitten zware metalen in de grond - was al langer bekend.

De vervuiling bij de oostelijke sloot - asbest - was ondanks bodemonderzoek een verrassing, die aan het licht kwam bij het graafwerk. Een dag later worden op een voorlichtingsavond de brief toegelicht en vragen van bewoners beantwoord.

Wethouder Paul Laudy zegt toe dat het terrein tussen beide sloten extra wordt onderzocht op de aanwezigheid van asbest. Verder baggert het hoogheemraadschap van Rijnland de aansluitende Slaaghsloot uit. Bij de herinrichting van de Breestraat krijgt slechts het deel tussen het stadhuis en het Gangetje een blindengeleidestrook met geribbelde straattegels.

Het eerste deel is volgens de gemeente geen onderdeel van de hoofdroutes voor blinden en slechtzienden, die het station, de parkeergarages en het kernwinkelgebied met elkaar verbinden. Dat is in overleg met het Platform Gehandicapten Leiden gegaan. Er is bewust gekozen voor een simpel netwerk die gebruikers makkelijker kunnen onthouden.

Volgens Wim Duinker van het platform zijn er op het traject tussen station Leiden Centraal en de Haarlemmerstaat nogal wat problemen op te lossen. Op veel plekken wordt de strook ineens onderbroken en liggen soms de klanktegels metalen tegels met ronde noppen verkeerd. Op de Haarlemmstraat staan nog steeds allerlei uitstallingen en fietsen op de strook. Henri Lenferink wil graag door als burgemeester van Leiden.

Dat zou hij nu anders doen. Lenferink had niet moeten worden opgezadeld met Benno L. De commissie zou moeten beoordelen of het geoorloofd is om ergens een pedoseksueel te huisvesten. Eerder zei hij daar tijdens de zomervakantie eens goed over na te willen denken. De Haagse politiek ziet hij in elk geval niet zitten: Ik ben echt een lokale bestuurder en Leiden is zo mooi. Waarom niet in Leiden?

Zij liepen niet direct warm. Mijn uiteindelijke promotor in Utrecht kende ik nog uit mijn studententijd. Zijn enthousiasme was doorslaggevend. Door te focussen op Leiden kon ik veel factoren bij mijn onderzoek betrekken.

Met een landelijk onderzoek had ik me meer moeten beperken. Leiden is dus vooral een case voor een groter geheel maar kent een paar specifieke zaken die interessant zijn: De industrialisatie had zich hier al grotendeels voltrokken toen de discussie over kinderarbeid losbarstte. In was 40 procent van de textielarbeiders al voor zijn of haar tiende aan het werk gegaan.

Drie jaar later zag je nauwelijks nog negen- en tienjarigen in fabrieken. Dat kwam niet door veranderingen in het productieproces: Maar tien jaar later, aan de vooravond van de invoering van het Kinderwetje van Van Houten waren er al weer een stuk meer elfjarigen aan het werk. Die wet, die fabriekswerk onder de twaalf verbood, was dus echt nodig om hen de fabrieken uit te krijgen.

Na de invoering werkten er toch nog veel jarigen. In kwam de leerplichtwet. Kinderen moesten tot hun dertiende onderwijs volgen. Pas toen de wet in werd bijgesteld, werd kinderarbeid echt teruggedrongen. Mijn onderzoek brengt in kaart welke krachten werkzaam zijn. Maar zolang er armoede is, blijft de aanzuigende werking van de vraag naar goedkope arbeid bestaan. Verder is het bieden van een goed alternatief belangrijk. Beroepsopleidingen boden rond bijvoorbeeld geen écht perspectief voor jonge werkers.

Wat Nederland betreft zijn we te ver doorgeschoten met het afbouwen van de regelgeving. Een derde van de tot jarigen zegt dat hun schoolwerk lijdt onder krantenwijken, vakkenvullen of klussen tussen de bollen.

Bewust houdt bondscoach Toon Van Helfteren zijn spelers niet op de hoogte van uitslagen in de andere poules. Pas als de voorsprong in het slotkwart terugloopt tot negen punten, maakt hij duidelijk dat het verschil boven de vijf moet blijven.

Trots hoort hij dat de NOS-verslaggever hem de redder van het Nederlands basketbalteam noemt. Op de eerste trainingsdag begin juli komen slechts negen van de 45 spelers opdagen. Toch wint het team net twaalf spelers op 10 augustus de eerste wedstrijd tegen en in Bulgarije. Een week later wordt In Montenegro een even verbluffende als historische zege geboekt. Geradbraakt keert het team terug in de Vijf Meihal na een vlucht met een oude Fokker zonder beenruimte. Alsof er niets aan de hand is, wordt Bulgarije een dag later geklopt.

Op 23 augustus wordt op Cyprus de uitwedstrijd tegen Israël een klap. Oranje wordt weggespeeld King is de vele bedreigingen aan zijn adres zat. Ook kost het hem veel te veel tijd. Zijn advieswerk wordt overgenomen door mensenrechtenadvocaat Wil Eikelboom.

De Leidenaar kreeg te maken met scheldpartijen en bedreigingen, vooral via e-mail, die soms betrekking hebben op zijn jeugd.

King heeft Surinaamse ouders en kwam als kind naar Nederland. King vindt dat de anti-ZwartePietenbeweging veel succes heeft geboekt. Zwarte Piet moet worden aangepast.

Wil je je laten verwennen door mij? Heerlijk samen genieten met warme olie en mijn zachte handen, borsten en ronde billen over heel jouw lichaam?

En als je het nog spannender wilt maken kunnen we het afmaken met intiem. Geef me dan snel een belletje! Hallo, ik ben Eveline en verwen je graag bij mij thuis of op een date bij jouw thuis of hotel. Ik ben een spontane, lieve, verzorgde dame en verwacht wederzijds respect.

Bij mij beleef je een echte gfe-date. Mijn natuurlijke Fcup brengt je in de zevende hemel. Bel, mail of sms me voor een date! Privénummers worden niet beantwoord. Hoy kisses xxx Sara. Op afspraak alleen , ik ben niet ect dik maar ook niet slank net ertussen in, Grote geile borsten heb ik en ik hou ervan als je me daar op me tepel lekker zuigt.

De prijs staat vast en ik verwelkom jou dan ook graag bij mij thuis. Geen escort en geen anaal mogelijk. Zie ik jou graag bij mij komen voor een leuke geile date ps ik ben nog een Single Girl Bella for Love. Ik ben een Aziatiche, jonge 24 jarige meid. Ik ben een slanke kleine meid, en ik heb grote borsten. Ik spreek Nederlands en Engels. Ik ontvang u privé in Maasmechelen.

Enkel jij en ik, samen heerlijk relaxed. Wil jij een onvergetelijk moment met mij beleven? Met mijn grote borsten en mijn kleine, gladde lichaam zal ik je helemaal gek maken van verlangen! Als ik jou penis in me mondje laat glijden op en neer dan zuig ik jou zaad eruit,, spuit in me mondje eventueel maar kost wel iets extra, bespreekbaar als je bij me bent ok. Me prijsjes zijn voor prive…. My body is perfect with tanny soft skin, ready to receive your sensual kisses,my hair is like a barbi doll I am sweet and friendly, ready to make u feel in heaven every second Just come to meet me and I will show u the paradise is true, in my company.

Priveontvangst leiden amateurssex


De eerste week staat in het teken van Feest! Er worden hutten gebouwd en er zijn waterspelletjes. Op het programma staan verder toneelspelen, knutselen en sporten. De kinderen kunnen zelf naar Jeugddorp toekomen, maar kunnen ook gratis opgehaald en afgezet worden met een bus. De opstapplaatsen zijn bij verschillende buurtcentra. Een jaar geleden zag het er naar uit dat het jeugddorp zou ophouden te bestaan. De gemeente had de subsidie wegbezuinigd, kinderen konden ook in de wijken spelen tijdens de vakantie.

Kinderen maakten spandoeken, haalden handtekeningen op en deden een beroep op de politiek. De gemeenteraad stelde alsnog geld beschikbaar tot en met Wel minder dan voorheen, maar dat wordt opgevangen met het inzetten van meer vrijwilligers en het aantrekken van sponsoren.

Op 6 augustus verricht locoburgemeester Robert Strijk de officiële opening. Onderzoekers van het LUMC ontdekken dat de inwendige defilibrator tegen hartritmestoornissen mogelijk kan worden vervangen door een lichtgevoelig eiwit uit algen in combinatie met een lichtflits. Dat zorgt er voor dat het hart zelf een stroomstoot produceert en daarmee de ritmestoornis stopt.

Het wordt beschreven in het wetenschappelijke tijdschrift Cardiovasculair Research. De onderzoekers kweekten een systeem van hartspiercellen en wekten daarin een ritmestoornis op.

Er moeten nog vele stappen worden gezet voordat het toepasbaar is bij patiënten. De gemeente past op verzoek van ondernemingsvereniging De Waard de brugopeningstijden voor scheepvaart van de Sumatrabrug en de Schrijversbrug aan.

De openingstijden duren even langs als voorheen, alleen beginnen ze in beide spitsen een kwartier eerder en tijdens de lunch een half uur later. Verwacht wordt dat het verkeer beter kan doorstromen.

De aanpassing is een proef en duurt tot eind In het weekeinde zijn er geen wijzigingen. Ondernemers op bedrijventerrein De Waard zijn blij met de verschuiving waarvoor ze tien jaar hebben gelobbyd. Parkmanager Evelijn Mikalsen krijgt een zelfs een flesje champagne van een verheugde ondernemer. Ze rekenen op minder langer files. Tijdens de audities verrast de jonge diskjockey de jury volkomen, zeker toen zijn leeftijd bekend werd.

Vooral Gordon was verbaasd. Zijn vader is enorm trots: Labrujere is opgeleid door de dj-docenten van de Rockademy in Leiden. Vanaf 23 augustus is het programma op tv, na de auditieronde volgen de live shows. De auditie van dj Flor wordt op 6 september uitgezonden. Het houdt in dat er ten minste In Nederland kwam het nummer op de tweede plek terecht van de Single Top en stond 52 weken in de hitlijst.

Er zijn sterke aanwijzingen maar het overtuigend bewijs ontbreekt volgens de rechter. De hoofddocent recht krijgt op 22 augustus de eerste dreigbrief en er spat de zondag daarop een verfbom tegen zijn voordeur uiteen.

De student zou het de docent kwalijk nemen dat hij was geschorst op verdenking van fraude en in een negatief studieadvies kreeg. Alle dreigbrieven kwamen vlak voor of na een stap in de juridische procedure, die de student daartegen aanspande.

De in uit Iran gevluchte Wassenaarder zegt twee weken eerder niemand bedreigd te hebben en dat de toon in de brieven niet de zijne is. De officier van justitie acht de feiten bewezen omdat zijn dna-spoor op een postzegel werd aangetroffen en de data waarop de brieven waren bezorgd klopten en eiste twee weken eerder uur werkstraf, drie maanden cel voorwaardelijk en een contactverbod.

Het Openbaar ministerie tekent beroep aan tegen de uitspraak. De bedreigde is 45 jaar werkzaam bij de rechtenfaculteit en is voorzitter van de buurtvereniging Maredorp-De Camp en onder meer lid van drie beroepscommissies voor het bus- en taxivervoer. Hij is getrouwd met Sjaak Rovers en zegt zich niet eerder in zijn leven bedreigd te hebben gevoeld vanwege zijn homoseksuele geaardheid.

Burgemeester Henri Lenferink trekt de drank- en horecavergunning van Café Tanger in. Ook mogen er in de zaak aan de Brandts Buyskade en het Jacques Urlusplantsoen geen kansspelautomaten meer staan. In mei werd het café tijdelijk gesloten vanwege een schietincident. Uit onderzoek blijkt dat het café een bedreiging vormt voor de openbare orde en veiligheid.

In legt Lenferink zes maanden beperkte openingstijden op omdat er illegale pokertoernooien worden georganiseerd. In zijn klachten over geluidoverlast reden voor de eigenaar om, in overleg met de politie, de zaak enkele weken te sluiten. Rijkswaterstaat en minister Melanie Schultz van Haegen baseren zich op volstrekt achterhaalde groeimodellen bij de aanleg of verbreding van snelwegen. Dat zeggen Wim ter Keurs, voorzitter van de Stichting Behoud Stad, Natuur en Landschap Rijnland en Jaap van Meijgaarden, voormalig plaatsvervangend directeur directie economie en vervoer van de provincie.

Beiden zijn al jaren verklaard tegenstander van de Rijnlandroute. Volgens het duo wordt ten onrechte uitgegaan van het hoogste groeiscenario, in plaats van een lagere, realistische groei, zodat miljoen euro op de weg kan worden bespaard. Beiden pleiten voor een herbezinning op de prognosemethodiek bij infrastructurele projecten. Zes van de negen bewoners die thuis zijn gaan via hun balkon naar de buren en de straat op.

De brandweer stelt een onderzoek in. Er raakt niemand gewond. Het was een gigantische knal. Ook een geparkeerde auto loopt schade op. Bij biotechnologie bedrijf Crucell wordt hard gewerkt aan een vaccin tegen het dodelijke virus ebola.

Het bevindt zich nog in de preklinische fase, maar de data zien er veelbelovend uit. Het middel is al op apen getest. Crucell verwacht het middel eind of begin op mensen te kunnen testen. Maria Pau, hoofd van de onderzoeksprogramma's naar virale vaccins verwacht dat een vaccin vooral wordt ingezet voor bescherming van hulpverleners en familieleden van een patiënt en mogelijk om verdere verspreiding van de ziekte te stoppen. Gemiddeld duurt het zo'n tien jaar als er vooraf voldoende kennis is, anders nog veel langer.

Bij ebola zijn de extra complicerende factoren dat de ziekte zeldzaam is en er steeds nieuwe varianten opduiken. Ons onderzoek was in al erg ver, maar er bleek dat het mogelijk onvoldoende effectief zou zijn. Het ebolavirus is vaak dodelijk. Tot nu toe zijn meer dan 1. Van hen zijn er overleden. Crucell besluit het vaccin in ontwikkeling nog niet in te zetten zoals het Canadese experimentele medicijn Zmapp om geen valse verwachtingen te wekken. De Protestantse gemeente Leiden PgL brengt het aantal fulltime predikanten terug van zes naar vier.

In de nieuwe opzet krijgen drie gemeenten een halve predikantsplaats. Er komt meer onderlinge samenwerking en er zijn minder pastorale uren. Bij het verdelen van de predikanten werd gekeken naar het aantal leden, het aantal kerkgangers, inkomsten, aantal gevers en belijdenissen, dopelingen en trouwerijen en begrafenissen. In de binnenstad en Marewijk zijn veel jonge gezinnen, de buitenwijken zijn grijzer. Naast forse bezuinigingen richt de PgL een vitaliteitsfonds op met Iedere geloofsgemeenschap kan er aanspraak op maken.

Wie samenwerkt, krijgt extra punten. Foort van Oosten, voorzitter van de Algemene Kerkenraad, is blij met de uitkomst van het beleidsplan. De kerk moet haar mening laten horen. Het aantal wapenvergunningen dat in is afgegeven in Leiden bedraagt Parfumerie Mooi verdwijnt na vijf jaar uit het station Leiden Centraal. De winkelketen heeft besloten het contract met NS dat op 1 oktober afloopt niet de verlengen. Het was een testmodel voor zes stations.

Ook de komst van Rituals had invloed op Mooi, waar voorheen veel Rituals producten werden verkocht. Dat de meeste stationswinkels in Leiden van het eigen retailbedrijf zijn, is volgens het vervoersbedrijf toeval.

Ze moeten wel passen binnen de doelstellingen. De Rijnland Zorggroep maakte in een winst van 8,4 miljoen euro. Volgens Arnoud Weermeyer, lid van de raad van bestuur wordt het bedrag als financiële buffer gereserveerd. Van de groep maakt onder meer het regionale Rijnland ziekenhuis in Leiderdorp en een aantal verpleeghuizen deel uit. In was de winst 5,9 miljoen en een jaar eerder 6,8 miljoen.

De bestuurders zijn blij en zeggen te kunnen blijven voldoen aan de steeds strengere kwaliteit- en volumenormen. Binnenkort treffen de organisaties voorbereidingen voor de integratie in De poliklinische en basis ziekenhuiszorg blijft op alle drie locaties aanwezig. Galeriehoudster Isabelle Riffon is op zoek naar sieraden met Leiden als thema.

Tot en met 26 september mag iedereen een ontwerp van twintig bij twintig centimeter opsturen. Fotograaf Pim Rush merkte de gelijkenis met de sleutels van het stadswapen op. Zo kwam ik op het idee om een ontwerpwedstrijd te organiseren.

Tijdens de kunstroute zijn de inzendingen te zien in de galerie aan de Pieterskerk-Choorsteeg. Bezoekers vormen de jury en kiezen twee winnaars. Een tot 14 jaar, en daarboven. Zij krijgen hun eigen sieraad cadeau. Na twee jaar is de verbouwing en uitbreiding van het Rijnlands Revalidatie Centrum aan de Wassenaarseweg vrijwel afgerond en in gebruik genomen.

Hoofd technisch dienst Gerben Posthumus: Het aantal medewerkers is sinds gegroeid van naar De uitbreiding beslaat 2. Het aantal verpleegdagen ligt rond de De noodgebouwen verliezen langzamerhand hun functie en maken deels plaats voor parkeerplekken. De oude ingang is vervangen door een nieuwe. De vierpersoonskamers zijn opgesplitst in twee tweepersoonskamers en de kamers voor de kinderartsen zijn vergroot.

Ook de oefenruimte voor jonge kinderen is sterk verbeterd. Tussen de stations Leiden Centraal en Utrecht Centraal is tot en met 17 augustus geen rechtstreekse treinverbinding. Treinreizigers krijgen te maken met een langere reistijd en een aangepaste dienstregeling. ProRail werkt aan een omvangrijke vernieuwing van het knooppunt Utrecht.

Dat karwei moet eind klaar zijn. Er zijn dagelijks mensen aan het werk om aan de noordkant van Utrecht Centraal ruim twee kilometer spoor te vernieuwen en het aantal wissels te verminderen.

Bij een aanrijding in de tunnelbak van de A4 bij Leiden raken drie mensen gewond. De botsing ontstaat doordat een rood kruis boven een van de rijstroken wordt genegeerd. Die rijbaan richting Amsterdam is bijna een uur afgesloten omdat er fietsen van een auto vallen. Eerder op de dag is bij knooppunt Ypenburg de A4 in dezelfde richting al enkele uren dicht nadat een busje op een 'peilwagen' botst.

Daarbij vallen vijf gewonden. De Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging plaatst een mobiele klimwand op het Stadhuisplein. Kinderen vanaf zes jaar en hun ouders hebben na een klauterpartij een riant uitzicht. Bij de wereldkampioenschappen roeien voor junioren in het Duitse Hamburg zorgt Jeroen Oortwijn 18 van Die Leythe voor een sensatie door met de Junioren Holland Acht de zilveren medaille te veroveren.

Het is ook een flinke opsteker voor de Leidse bondscoach Ronald Florijn, die naast de acht nog drie boten in de finale heeft. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een Nederlandse acht erin slaagt op het podium te komen. Oortwijn is euforisch na afloop van de race. Bij het EK voor junioren in mei, greep het achttal net naast de medailles. Hij schrijft het succes onder meer toe aan de loodzware trainingen.

Dertien maal per week. Oortwijn stapt over naar Nereus in Amsterdam, waar hij medicijnen studeert. Twee jaar geleden zou ze naar San José gaan, in Californië, om daar in een waterpoloteam van een universiteit te gaan spelen. Slagter had een half jaar te lang niet gestudeerd waardoor de Amerikaanse universiteit haar niet mocht toelaten.

Afgelopen week werd al bekend dat de Leidse vereniging international Vivian Sevenich 21 kwijtraakt aan de Italiaanse club Messina. Zij vertrekt - na acht jaar ZVL - eind augustus naar Sicilië. Burgemeester Henri Lenferink is van plan de aangevraagde drank- en horecavergunning van Dubai Lounge aan de Nieuwe Beestenmarkt te weigeren.

Het 'tapas- en waterpijpcafé' zou niet voldoen aan de eisen. Sinds 1 februari is er een nieuwe ondernemer die het in november geopende Dubai Lounge exploiteert. Zolang de aanvraagprocedure loopt mogen er geen dranken worden verstrekt en geen kansspelautomaten worden gebruikt. Ook het terras moet gesloten blijven. Voor het eerst doen naast studenten van de Universiteit Leiden ook hbo-studenten van de Hogeschool Leiden mee.

Minderjarige deelnemers mogen geen alcohol drinken en zijn te herkennen aan een andere kleur polsbandje. De mentoren krijgen een cursus over de gevaren van alcohol en om het alcoholbeleid te handhaven.

De opening is verhuisd van de Hooglandsekerk naar de Lammermarkt. Verder zijn zowel de champagnebrunch als de barbecue over twee locaties verspreid.

In het Universitair Sportcentrum kunnen studenten overnachten en bij de Hogeschool Leiden staat een tent met slaapplekken. Die wordt na een dag ontruimd wegens overvloedige regen waarna de slapers verhuizen naar het sportcentrum.

De rest slaapt bij studentenverenigingen, medestudenten of particulieren. Op 12 augustus staat een bonte verzameling aan stands op de informatiemarkt op de Nieuwe Rijn en de Botermarkt.

Sport-, studie- en studentenverenigingen, politieke partijen en horeca, presenteren zich. Het programma op 13 augustus: Het Leids Eerstejaarsfestival is op 14 augustus in park Landskroon vlakbij Corpus. Bovendien kunnen we er twee uur langer doorgaan. De opzet is vrijwel gelijk: De gemeente biedt Rafaël Cala Rodriguez, eigenaar van dansschool Salsiando, een onderkomen aan de Flevoweg aan.

Daar heeft hij weinig aan, zegt de dansleraar. Sinds de gemeente zijn dansschool aan de Haarlemmerweg in mei sloot, heeft hij geen inkomsten meer. Zijn huis en zijn auto zijn al verkocht. Na een jaar bleek dat een dansschool op het bedrijfsterrein volgens het bestemmingsplan niet mag. Rodriguez staat aan de rand van een faillissement.

Achttien jaar had hij een goedlopende dansschool. Op 23 augustus protesteren cursisten van de school met dansen op het Stadhuisplein en rond de balies van het stadhuis tegen de gemeente. Biotechnologiebedrijf Prosensa krijgt 5 miljoen euro van de Amerikaanse non-profit organisatie CureDuchenne. Het geld wordt gebruikt om de ontwikkeling van een medicijn tegen de spierziekte Duchenne te versnellen.

Ook wordt de subsidie ingezet voor de ontwikkeling van een tweede Duchenne-medicijn, naast het leidende medicijn in ontwikkeling drisapersen. Wereldwijd lijden circa Patiënten belanden veelal in het begin van hun tienerjaren in een rolstoel. Op latere leeftijd is vaak beademing nodig. Weinig patiënten worden ouder dan 30 jaar. In ontving het Leidse bedrijf, dat sinds vorig jaar een beursnotering heeft in de VS, al 1,4 miljoen euro subsidie van CureDuchenne. Een misstap, verspreking of gemiste muzieknoot haalt mensen uit hun ritme.

Daardoor vertragen we, melden Leidse psychologen in het Journal of Neuroscience. In lopen, praten en muziek maken zit een ritme. Hersenen produceren dan een golfpatroon dat met dit ritme in de pas loopt. Dankzij de overeenkomst in ritmes voeren mensen activiteiten snel en nauwkeurig uit. Toch maken we soms een fout. Daardoor verschuift het hersenritme en raakt het uit de pas met het prikkelritme.

Groene Hart Cruises bestaat vijftien jaar. Het voormalige Leidse rondvaartbedrijf Slingerland werd overgenomen door het echtpaar Hans en Sonja Bosma, dat daarvoor verhuisde van Harderwijk naar Leiden. Eerst woonden ze op het kleinste scheepje Jolanda S. Na een huis aan de Hoge Rijndijk wonen ze nu nabij de ligplaats van de Olympia aan de Zijldijk. De rederij verzorgt minicruises vanuit Leiden door het Groene Hart.

Treinreizigers tussen Alphen en Leiden Lammenschans hebben vier uur lang meer dan een uur vertraging als de spoorbrug over het Rijn-Schiekanaal beschadigd raakt nadat een boot zich klem vaart onder de brug. De provincie stuurt direct een team monteurs. De schipper beweert door groen licht te zijn gevaren. De brug, die op afstand wordt bestuurd, zou te vroeg zijn gesloten. Camerabeelden moeten uitsluitsel geven.

De politie nam in juli vijftig zedenzaken in behandeling. In juli waren dat er nog geen dertig. Volgens districtschef Joep Pattijn wordt de stijging onder meer veroorzaakt door een exhibitionist die Leiden actief is bij studentenhuizen en een handtastelijke wielrenner in de Bollenstreek. In twee Leidse wijken is volgens Pattijn nog geen sprake van dalende woninginbraken: Uit cijfers over de eerste vier maanden van dit jaar blijkt dat deze wijken hotspots zijn.

Pattijn wijst twee oorzaken aan. Het zijn al wat oudere wijken, waar bij veel woningen het hang- en sluitwerk niet van de beste kwaliteit is en de kozijnen in veel gevallen óók aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Verder is er - vanwege de bevolkingssamenstelling — een kleinere bereidheid tot burgerparticipatie dan in andere delen van Leiden.

Oplettende burgers zijn volgens hem een belangrijke factor voor de dalende misdaadcijfers. Het aantal gepleegde misdrijven daalde de eerste vier maanden met 12 procent ten opzichte van dezelfde periode in In het hele district daalde het aantal woninginbraken met 27 procent tot In die periode werden 73 verdachten opgepakt, tegen 57 in De Landelijke inspectiedienst Dierenbescherming haalt een grote groep verwaarloosde en ondervoede dieren weg uit een woning.

Het gaat om 26 katten, drie honden, tien stinkdieren en een fret. Een dierenarts is ruim vier uur bezig met het controleren en behandelen van de dieren. Voor een kat en een kitten komt de hulp te laat. De inspectie komt de misstand op het spoor na een telefoontje over enorme stankoverlast.

Tegen de eigenaresse is proces-verbaal opgemaakt. Zij moet ook de kosten betalen van de herplaatsing. Rogier Jansen is de nieuwe basketballer bij Zorg en Zekerheid Leiden. Het is met afstand de meest besproken tweejarige transfer van deze zomer. De spelverdeler werd de afgelopen seizoenen steevast uitgejouwd in de Vijf Meihal. Zelfs werd hij op een spandoek huilend afgebeeld. De voudig Oranje-international is er niet van onder de indruk. Felder heeft naam gemaakt in het Amerikaanse collegebasketbal.

De voorbije twee seizoenen speelde hij voor Miami Ohio Redhawks. Merijn Tinga, de Leidse Plastic Soup Surfer slaagt er niet zijn surftocht van kilometer langs de hele Nederlandse kust naar het Duitse Borkum te volbrengen.

Op het strand van Ameland stopt hij er mee nadat hij twee keer eerder in het Belgische Knokke op zijn twintig kilo zware surfboard te zijn gestapt. Mijn voet zijn ontveld en ik kan alleen nog maar achteruit de trap af. Zes appartementen van een flat aan het Pergolesipad worden ontruimd vanwege een gaslek, dat ontstaat bij sloopwerkzaamheden.

Nadat energieleverancier Liander het gat heeft gedicht mogen de bewoners weer terug. Het aantal dak- en thuislozen dat om een logeerplek vraagt, neemt toe. Deze organisatie biedt verschillende vormen van opvang en begeleiding in Leiden, Alphen aan den Rijn en Katwijk aan. Bij de federatie zijn 75 leden aangesloten. Met elkaar goed voor honderden opvanglocaties in ons land.

Ook jongeren behoren steeds vaker tot de groeiende groep nieuwe daklozen. Ze zijn weggelopen, komen uit de gevangenis en zijn daarna niet opgevangen of staan op straat vanwege grote financiële moeilijkheden. Ziekenhuisbacteriën die ongevoelig zijn voor antibiotica vormen een groeiend probleem. De Leidse antibiotica-expert Gilles van Wezel gaat samen met collega Michael Richardson en met experts van het LUMC en Naturalis op zoek naar nieuwe antibiotica in het gif van slangen en schorpioenen.

Tot dusver zoekt de farmaceutische industrie vergeefs. Gif wordt langs synthetische weg in grotere hoeveelheden gemaakt zodat die getest kunnen worden. Uitspraak Haagse rechtbank tegen twee Leidse broers van 21 en 16 jaar die een scheidsrechter bij een zaalvoetbalwedstrijd in de sporthal aan de Opaalstraat een dubbele kaakbreuk en een zwaar gekneusde neus toebrachten. Tegen de oudste eist het openbaar ministerie twee weken eerder dagen gevangenisstraf, waarvan 30 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Verder wordt een schadevergoeding geëist en wil het OM dat hij onder toezicht van de reclassering blijft en een agressietraining gaat volgen. Volgens de officier van justitie is hij schuldig aan openlijke geweldpleging.

Galeriehoudster en kunstenares Diana Lepelaar en Jeanette Plaizier openen het galerie-café binnenkort in de oude ambachtsschool. Aan de voorzijde van het gebouw komt bovendien een terras. Elke zes weken wordt er van tentoonstelling en thema gewisseld. Lepelaar startte haar atelier in en Plaizier runde er evenementenbureau De Partij. De Universiteit Leiden is met plaats 77 de op een na hoogst genoteerde Nederlandse universiteit in de Shanghai Ranking, de ranglijst van beste universiteiten ter wereld.

Tot de belangrijkste criteria behoren het aantal publicaties van medewerkers van een universiteit in wetenschappelijke tijdschriften zoals Nature en Science, en het aantal onderscheidingen zoals Nobelprijzen en Fields Medals een soort Nobelprijs voor de wiskunde voor medewerkers en afgestudeerden.

Sinds jaar en dag staat de Amerikaanse Harvard University bovenaan. Cambridge is op nummer 5 de best presterende Europese universiteit. Tegelijkertijd worden ook rankings per onderzoeksveld gepubliceerd. In de ranglijst voor een beperkt aantal wetenschappelijke disciplines staat Leiden voor Physics in de groep 51 tot Woonwagenbewoners trekken steeds vaker groepsgewijs naar campings om daar in een stacaravan een groot deel van het jaar door te brengen.

Op de officiële standplaatsen wordt het steeds moeilijker hun traditionele levenswijze vol te houden. Dat zegt de Leidse woonwagenbewoner Wim van Esch die merkt dat gemeenten vaak een uitsterfbeleid volgen en wagens vervangen door kunststof chalets. Zwembad De Vliet aan de Voorschoterweg loopt in de nacht van 15 op 16 augustus bijna helemaal leeg.

Na reparatie wordt het zwembad weer volgepompt. Op 20 augustus gaat De Vliet weer open als het nieuwe water bijna tot 22 graden is opgewarmd. Manager Henri de Boer van Sportbedrijf Leiden zegt dat het zwembad een technisch probleem had. Een niet goed functionerende afsluiter van een filter was de oorzaak. Abonnementhouders kunnen zonder bijbetaling zwemmen in zwembad De Zijl.

In het onbemande pompstation Jongeneel aan de Stevenshofdreef staan sinds kort twee industriële wasmachines en een droger. In de ene wasmachine past tot vier kilo, in de ander en de droger kan tot achttien kilo. Annemieke en Mattijs Jongeneel bedachten die extra service voor hun klanten. Oud-profvoetballer Tin de Cler vindt het hoog tijd dat in Leiden ernst wordt gemaakt met fusies van vrijwel alle verenigingen.

De oud-speler van onder meer Ajax, AZ, Feijenoord en het Nederlands elftal betreurt dat zijn jeugdliefde Lugdunum is afgegleden tot in de kelder van het amateurvoetbal.

Hij stelt voor het aantal clubs in enkele jaren terug te brengen van twaalf naar zes. Als fusiepartner van Lugdunum ziet in Roodenburg een goede kandidaat. Sentimenten hoeven wat hem betreft niet in de weg te staan. De Cler wil na zijn operatie aan een liesbreuk terugkeren als trainer. Ik las dat in meer dan zestig steden vrijwilligers mensen uit het buitenland helpen de taal te leren.

Ik stortte me in het diepe. Na een artikeltje in de krant stond mijn telefoon roodgloeiend. Van buitenlanders, maar ook van organisaties als Vluchtelingenwerk, Inburgering, het Talencentrum. De eerste jaren was ze soms veertig, vijftig uur per week in touw. Iedere keer als ze buitenlanders het inburgeringscertificaat gaf, zei ze: Hier in de hal staat GildeSamenspraak Leiden.

In die acht jaar hebben we bijna vrijwilligers aan hen gekoppeld. De meeste matches gaan één, anderhalf jaar door. We geven geen lessen.

Ze gaan samen aan de slag. Het is erg belangrijk dat het klikt. Ze studeerde rechten in Leiden, haar man overleed op jarig leeftijd en heeft twee zoons: Michiel 37 en Folkert Ze hield aan het werk Iraanse schoondochter over.

Van de vijf kersenboompjes die Japanse zusterstad Nagasaki de stad in maart cadeau deed voor een plekje in het Rembrandtpark staan er nog maar enkele overeind. Ze werden door Teruo Nakamura en zijn Leidse collega wethouder Frank de Wit geplant naast de plaquette die er uitleg over geeft. Ze zijn gesneuveld door vandalisme. De schade is ontdekt tijdens een reguliere inspectieronde en het tekort wordt in het najaar aangevuld. De Csupermarkt aan het Diamantplein sluit en wordt omgevormd tot Jumbo.

Het is de derde Jumbo-winkel in Leiden. Vanaf 3 september kunnen de inwoners van het Morskwartier terecht in de nieuwe winkel. De m2 tellende Jumbo krijgt onder meer een versplein. Klanten van C in Winkelcentrum Diamantplein konden vanaf 30 juli verhuiszegels sparen. Na de verbouwing kunnen zij hun spaarkaart bij de nieuwe Jumbo inleveren voor een boodschappenpakket van 60 euro.

De medewerkers gaan mee naar Jumbo en er komen nieuwe medewerkers bij. De eerste klanten krijgen een bos bloemen en tot en met 7 september krijgen alle klanten die meer dan 25 euro besteden een appeltaart. Filiaalmanager is Jelmer Hessling. Het is het ste Jumbo-filiaal in Nederland. Ze kwalificeerde zich niet voor individuele nummers.

Op de enige afstand waarvoor zij zich plaatst, de estafette 4 x meter, komt ze niet echt in actie omdat de eerste loopster Madiea Ghaloorer er niet in slaagt het stokje door te geven aan Dafne Schippers maar valt.

Daardoor wordt de run voortijdig afgebroken. Van Schagen zou de derde loopster zijn. De Leidse schrijfster Ciska van der Horst brengt haar eerste boek op de markt. Haar ouders zijn om het leven gekomen en een zwaar begin op school en nachtmerries maken haar leven er niet makkelijker op. Het is een avontuur vol liefde, spanning, verdriet, draken en actie. Ivy is uitgegeven door boekscout. In vragen aan B en W zegt de partij dat Leidenaars bewust of onbewust niet opgeven wanneer ze naar elders verhuizen.

Daardoor krijgen huurder of kopers van hun leeggekomen woningen hoge aanslagen omdat hun adres veel meer mensen staan ingeschreven. De SP vraagt zich af of nalatigen kunnen worden beboet. Studentenverenigingen hebben voldoende vrijwilligers. Nu wordt er meer gepland. In september wordt het leenstelsel ingevoerd.

Dan vervalt de studiefinanciering als gift. Ook bij studentenroeivereniging Njord merken ze weinig van een tekort waar veel sportclubs wel mee kampen. Sporten, bewegen, en tussendoor gezond eten en drinken. De sluiting van de poortjes op de stations Leiden Centraal en Voorschoten komt naderbij.

In Woerden en zeven andere stations wordt vanaf vandaag een proef gehouden waarbij gratis doorgang wordt verkregen met een ov-chipkaart waarop voldoende saldo staat. Wie binnen een uur het station weer verlaat en uitlogt verliest geen saldo.

Volgens Eric Trinthamer van NS kunnen mensen zonder ov-pas straks een passagekaart bij de gemeente aanvragen. De strijd tussen NS en gemeente - die geen poortjes wil - nog altijd niet beslecht.

Er wordt tussen beide partijen nog steeds gesproken. Biotechbedrijf ProQr Therapeutics zoekt naar een medicijn tegen taaislijmziekte.

Het Leidse bedrijf probeert daarvoor 75 miljoen dollar binnen te krijgen op Wall Street en de strijd aan te gaan met marktleider Vertex Pharmaceuticals. ProQr staat aan de vooravond van de eerste testfase van QR, dat patiënten laat inhaleren en zich richt op het verbeteren van de longfunctie via reparatie van een defect gen. Mensen met taaislijmziekte hebben een lagere levensverwachting. ProQr is mede opgericht door Henri Termeer, eerder directeur bij het Leidse Genzyme, dat ook werkt aan medicijnen tegen taaislijmziekte.

Lucinde Wiersema 16 vertegenwoordigt ons land tot en met 24 augustus op het Europees jeugdkampioenschap voor doven en slechthorenden in het Turkse Trabzon. De Leidse atlete blijkt op haar zevende volledig doof te zijn en communiceert via gebarentaal. Ze zit op Het Waterland, de praktijkschool in Leiden en krijgt hulp van een tolk.

Ze doet mee op vijf onderdelen, speerwerpen, hoogspringen, ver springen, kogelstoten en de meter. B en W zien af van het voorstel van UVS om de bouw van een nieuwe tribune, kantine en kleedkamers te combineren met de bouw van enkele sportzalen. De sportzalen zijn voor de middelbare scholen in de buurt en voor basketbalclub BS Leiden. UVS, BS Leiden en de wijkvereniging Houtkwartier willen nog voor de commissiebehandeling van 11 september van het ontwerp bestemmingsplan Kikkerpolder de gemeenteraad overtuigen van een alternatief dat voor alle partijen acceptabel is: BS Leiden zoekt al jaren één thuishonk, met zoveel mogelijk trainingsruimte.

En de wijkvereniging probeert de groeiende verkeersdruk in de wijk te beperken. Op 4 september houdt de wijkvereniging een bijeenkomst waar het alternatief wordt gepresenteerd en de gemeente komt uitleggen waarom ze door wil met de huidige plannen.

Lucky Ajax en Sparta Legends spelen er en de oud-profs uit Amsterdam winnen met Scheidsrechter is Pieter Vink uit Noordwijkerhout.

De wedstrijd levert 5. Holverda kreeg vorig jaar de diagnose Alzheimer. Bij het duel geniet de Leidenaar, maar is ook aangedaan. Vooral wanneer Peter van der Zwan, bestuurslid van de supportersvereniging van Sparta, hem toespreekt. De oud-voetballer is opgetogen over de opbrengst: Hoy kisses xxx Sara. Op afspraak alleen , ik ben niet ect dik maar ook niet slank net ertussen in, Grote geile borsten heb ik en ik hou ervan als je me daar op me tepel lekker zuigt.

De prijs staat vast en ik verwelkom jou dan ook graag bij mij thuis. Geen escort en geen anaal mogelijk. Zie ik jou graag bij mij komen voor een leuke geile date ps ik ben nog een Single Girl Bella for Love. Ik ben een Aziatiche, jonge 24 jarige meid. Ik ben een slanke kleine meid, en ik heb grote borsten. Ik spreek Nederlands en Engels.

Ik ontvang u privé in Maasmechelen. Enkel jij en ik, samen heerlijk relaxed. Wil jij een onvergetelijk moment met mij beleven? Met mijn grote borsten en mijn kleine, gladde lichaam zal ik je helemaal gek maken van verlangen!

Als ik jou penis in me mondje laat glijden op en neer dan zuig ik jou zaad eruit,, spuit in me mondje eventueel maar kost wel iets extra, bespreekbaar als je bij me bent ok. Me prijsjes zijn voor prive…. My body is perfect with tanny soft skin, ready to receive your sensual kisses,my hair is like a barbi doll I am sweet and friendly, ready to make u feel in heaven every second Just come to meet me and I will show u the paradise is true, in my company.

Ben een geile milf slank en D cup platte buik, stevige borsten. Privé zen is een gloednieuw privé massagesalon te Harelbeke, gelegen op de N43 kortrijksesteenweg , vlakbij de R8 en op een boogscheut van de E17! We zijn  elke dag geopend van 10u in de ochtend tot 20u in de avond, waarbij onze enthousiaste hostessen u hartelijk zullen verwelkomen in een van de mooiste prive clubs van België. Ontgrendel u verborgen verlangens, door het loslaten van je remmingen in een wereld van mogelijkheden tijdens uw bezoek aan Sara's Secret Pleasures.

Of het nu een blondine of brunette is, er is altijd een verrukkelijk mooi meisje aanwezig om u te imponeren met een goed gesprek en haar sprankelende persoonlijkheid. U zult genieten van hun schoonheid en sensualiteit wanneer u zich laat gaan en u laat je zinken in plezier. Hi, my name is Karen and i am a beautiful Venezuelan girl, fun and sexy.

I love to have fun with intense intimate encounters with gentlemen educated. I am implied, sweet and affectionate, but also. If you have a fantasy to make a trio,i have a friend. Me pictures is recent and me tits is natural If you want to meet me, call me. Beschikbaar voor mannen die weten hoe een vrouw te behandelen ontspan en ontvlucht de stress en laat jou lekker verwennen even alles vergeten en enkel maar genieten pzc - nmc tongzoenen sms en prive-nr worden niet beantwoord  PS: I would be your perfect companion whether in public or in the intimate moments.

Also French, Italian, Spanish. Je suis cultivé, élégante, sophistiqué et d´un physique irréprochable. Je serais votre parfaite compagne que ce soit en public ou dans le moments intime. Een heerlijke ontspanning, weg van de dagelijkse stress. Laat u meeslepen door uw zintuigen en verwennen door onze heerlijke dames. Beleef een magisch moment in onze mooie luxe villa in het gezelschap van onze charmante hostesses. Bij ons wordt alles bewerkstelligd opdat u zou baden in een atmosfeer van complete relaxatie.

U kan er ook gewoon een glaasje komen verteren met een hostess naar uw keuze, gezellig aan de bar of in ons privésalon. Your fantasy is our focus. Provocerend en altijd sensueel, ik pas me aan alle situaties aan. Attent en vrouwelijk, ik weet ook hoe ik dominant moet zijn. Geile posities zijn me zeker niet vreemd.

Ik hou evenveel om te behagen als om te verleiden. Vertel me over je verlangens en ik zal ervoor zorgen dat ze gerealiseert worden. Mijn weelderige lippen zijn er om je wildste fantasieën te dienen. Ik ben Margaux, een sensuele dame die heel graag discreet afspreekt met nette heren voor een zwoele date, mijn voorkeur gaat uit naar rijpere blanke mannen. Ik hecht zeer veel belang aan hygiene en respect. Ik ontvang elke maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag bij mij thuis in de regio Ieper van 9u tot 19u.

In deze outstanding zaak vindt u toppers met klasse, die diverse massages en services aanbieden aan budgetprijzen. Alhoewel wij budgetprijzen hanteren zal u dat niet merken aan de service die wij verlenen. Wilt u waar voor uw geld, kijk dan niet verder want hier bent u op het juiste adres.